CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kajian: 5 Cara Ini Ternyata Berkesan Hapuskan Lemak Degil Di Perut

12-4-2018 01:07 PM| Diterbitkan: Cari-Amiey| Dilihat: 6993| Komen: 13|Original author: Oleh: Amiey

Description: Masalah perut buncit merupakan masalah yang biasa dihadapi oleh hampir semua orang. Bukan sahaja mereka yang berbadan besar, malah mereka yang kurus turut tidak terkecuali menghadapi masalah yang sama ...
Masalah perut buncit merupakan masalah yang biasa dihadapi oleh hampir semua orang. Bukan sahaja mereka yang berbadan besar, malah mereka yang kurus turut tidak terkecuali menghadapi masalah yang sama. 




Walaupun sudah terdapat banyak tips bagi menghapuskan lemak degil pada perut, tetapi kami tetap mahu kongsikan 5 tips ini kerana ianya sangat mudah dan tidak memerlukan usaha yang terlalu banyak cuma kena perlu pastikan anda mengamalkannya secara berterusan.

Tips #1:Banyakkan bergerak

Foto: Carian Google
Untuk permulaan banyakkan berjalan kaki dan lakukan senaman-senaman yang lain. Anda tidak perlu memaksa diri untuk melakukan senaman kardio berjam-jam lamanya kerana dengan berjalan kaki sudah mencukupi!

Menurut Dr. William Kraus, doktor perubatan di Universiti of Duke, senaman berat seperti kardio lebih cenderung membakar glukos (gula) berbanding lemak. Manakala senaman ringan akan membakar lemak lebih banyak daripada glukos (gula). Jadi, sekiranya anda ingin menghapuskan lemak degil, mulakan dengan berjalan kaki!

Tips #2: Tidur yang mencukupi (8-9 jam sehari)

Foto: Carian Google
Kedengaran aneh? Mungkin ada yang tidak tahu, tidur yang tidak mencukupi (kurang dari 5 jam) boleh menyebabkan pertambahan lemak disekeliling organ kita. Tidur sebenarnya sama penting dengan senaman.

Kajian dari Universiti perubatan Wake Forest mendapati mereka yang tidak mendapat tidur yang mencukupi (8-9 jam) atau sebanyak yang badan perlukan menyebabkan pembentukan lemak di organ-organ badan.

Tips #3 : Lakukan senaman yoga

Foto: Carian Google
Dalam satu kajian yang dikeluarkan di Jurnal masyarakat menopaus Utara Amerika pada tahun 2012 membuktikan wanita yang melakukan yoga selama 16 minggu menunjukkan perubahan ketara dalam mengurangkan lemak badan.

Yoga merupakan salah satu senaman terbaik untuk menghilangkan lemak di perut dan ia sememangnya berkesan.

Tips #4: Banyakkan makan protein
Foto: Carian Google
Protein adalah sangat penting untuk membentuk otot. Tapi adakah anda tahu yang protein juga boleh mengurangkan lemak-lemak degil di perut? Caranya, banyakkan pengambilan protein dan kurangkan pengambilan makanan berkarbohidrat.

Kajian yang disiarkan di Jurnal Nutrisi dan Metabolism membuktikan bahawa diet protein boleh membantu untuk mengurangkan lemak. Tapi terlalu banyak protein juga akan menaikkan paras asid yang akan memudaratkan buah pinggang.

Tips #5: Amalkan pemakanan cuka
Foto: Carian Google
Kajian di Jepun menyatakan yang cuka dapat membantu menghilangkan lemak lebih cepat dari yang anda sangka! Dalam kajian mereka, pakar mengakui yang pengambilan cuka sangat berguna untuk meningkatkan metabolisma serta mengurangkan obesiti.

Walau bagaimanapun, cuka adalah asid dan tidak boleh diambil terus terutama sekali bagi mereka yang menghidap gastrik. Cuba campurkan cuka dengan madu dengan air suam dan minum setiap pagi. Anda pasti akan terkejut dengan hasilnya.

Mudah bukan? Cuma perlu amalkan secara berterusan dan berdisiplin. Nak cantik kena la usaha sikit. Janganlah baru sekali cuba terus mengharapkan perut buncit hilang keesokan harinya! -CARI
7

Bagus
5

Marah
6

Terkejut
11

Sedih
9

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (44 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote moonbug 12-4-2018 01:29 PM
Ok nanti saya try tips tu
Quote Red_mAnc 12-4-2018 01:44 PM
ok mmg berkesan, baru try tadi, dah kurang 7 kg.. terbaik...
Quote barfi 12-4-2018 01:46 PM
Jogging je
Quote mtjcmc 12-4-2018 01:56 PM
Selalu bersenam dan jaga makan, nanti lama2 slim la
Quote saviour_09 12-4-2018 02:48 PM
control makan sikit
jogging & cardio sikit
just naiisss
Quote chinta89 12-4-2018 02:55 PM
tips 4 tu.

dh lbh kepada Diet Atkin.

Makan protein dan kurangkan karbo.
Quote haryatie 12-4-2018 03:58 PM
jaga makan dn bersenam...
tu perkara wajib buat
Quote crxhvd 12-4-2018 04:21 PM
Banyak kan berjalan. Jangan jogg/lari terus. Jaga makan, kalau boleh elak makan mlm.
Quote Artemesiaa 12-4-2018 06:41 PM
Betul tu kena banyak bergerak kalau duduk statik je mana nak pecah lemak
Quote SecretLuv 12-4-2018 09:53 PM
Yang berjalan kaki tu betul. Iols kerja memerlukan banyak berjalan kaki. Turun 5kg berat terus. Sekarang kalau iols makan banyak pun tetap maintain 45kg.
Quote ItisDD 29-5-2018 10:29 AM
Masalahnya iols bsemangat wat seminggu jer

Pas tu kelaut... Keje plak byk duduk

Tu yg semakin mengembang
Quote arsasa 3-7-2018 02:00 PM
stop minum air manis dan ais
Quote GigaMom 3-7-2018 03:52 PM
Tips #no.2 tu
Ai paling bbakat
Lagi lama lagi baik

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 10:12 PM GMT+8 , Processed in 0.063338 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top