CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Kadar GST Di India 28%, Kaum India Malaysia Tak Wajar Merungut lagi- Najib

25-9-2017 11:58 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4111| Komen: 22

Description: Najib mengakui ramai pelajar dari kaum India gagal mendapat pinjaman PTPTN, jadi kerajaan sedang mencari jalan untuk meningkatkan bilangan penerima PTPTN agar semua kaum di negara ini berpeluang diman ...

sumber : Malaysiakini


Dalam satu ucapan perasmian Mesyuarat Agung Tahunan MIC di PWTC Kuala Lumpur kelmarin, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, walaupun pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak cukup untuk diagihkan kepada golongan B40 iaitu golongan berpendapatan rendah, namun kerajaan akan mengkaji langkah-langkah untuk meningkatkan jumlah dana pinjaman PTPTN. 

Memetik laporan Malaysiakini, Najib mengakui ramai pelajar dari kaum India gagal mendapat pinjaman PTPTN, jadi kerajaan sedang mencari jalan untuk meningkatkan bilangan penerima PTPTN agar semua kaum di negara ini berpeluang dimanfaatkan. 

Tegas beliau, pihak kerajaan tidak akan meningkatkan jumlah dana PTPTN melalui penambahan cukai kerana tindakan itu rakyat tidak suka. 


" Mereka hanya suka cuti umum, makanan, tapi tidak suka membayar lebih banyak cukai."

Najib turut menjelaskan, kerajaan India mengenakan cukai GST dengan kadar setinggi 28%, sebaliknya kerajaan kita baru kenakan 6% sahaja, namun ianya telah menimbulkan pelbagai kecaman malah ramai yang memaki kerajaan. 

" Terdapat sebanyak 165 negara di seluruh dunia mengenakan cukai GST, antaranya India mengenakan cukai GST dengan kadar sebanyak 28%, justeru kaum India di Malaysia tidak wajar merungut lagi."- CARI

sumber : internet

10

Bagus
12

Marah
15

Terkejut
12

Sedih
19

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (83 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote memeque10 25-9-2017 12:13 PM
Keling kasta pariah @pyropura dengan hormatnya adalah dipohon utk beri sepatah dua kata
Quote memeque10 25-9-2017 12:26 PM
Krik...krik...
Quote cheergirlz 25-9-2017 12:35 PM
28% gst.....
Quote MatDeghem 25-9-2017 12:38 PM
No tax(0%)
Goods
No tax will be imposed on items like Jute, fresh meat, fish chicken, eggs, milk, butter milk, curd, natural honey, fresh fruits and vegetables, flour, besan, bread, prasad, salt, bindi. Sindoor, stamps, judicial papers, printed books, newspapers, bangles, handloom, Bones and horn cores, bone grist, bone meal, etc.; hoof meal, horn meal, Cereal grains hulled, Palmyra jaggery, Salt - all types, Kajal, Children's' picture, drawi ..

5%
Goods
Items such as fish fillet, Apparel below Rs 1000, packaged food items, footwear below Rs 500, cream, skimmed milk powder, branded paneer, frozen vegetables, coffee, tea, spices, pizza bread, rusk, sabudana, kerosene, coal, medicines, stent, lifeboats, Cashew nut, Cashew nut in shell, Raisin, Ice and snow, Bio gas, Insulin, Agarbatti, Kites, Postage or revenue stamps, stamp-post marks, first-day covers, Branded food, walnuts, dried ta ..

12%
Goods
Apparel above Rs 1000, frozen meat products , butter, cheese, ghee, dry fruits in packaged form, animal fat, sausage, fruit juices, Bhutia, namkeen, Ayurvedic medicines, tooth powder, agarbatti, colouring books, picture books, umbrella, sewing machine, cellphones, Ketchup & Sauces, All diagnostic kits and reagents, Exercise books and note books, Spoons, forks, ladles, skimmers, cake servers, fish knives, tongs, Spectacles, corre ..

18%
Goods
Most items are under this tax slab which include footwear costing more than Rs 500, Trademarks, goodwill, software, Bidi Patta, Biscuits (All categories), flavoured refined sugar, pasta, cornflakes, pastries and cakes, preserved vegetables, jams, sauces, soups, ice cream, instant food mixes, mineral water, tissues, envelopes, tampons, note books, steel products, printed circuits, camera, speakers, Kajal pencil sticks, Headgear and p ..

28%
Goods
Bidis, chewing gum, molasses, chocolate not containing cocoa, waffles and wafers coated with choclate, pan masala, aerated water, paint, deodorants, shaving creams, after shave, hair shampoo, dye, sunscreen, wallpaper, ceramic tiles, water heater, dishwasher, weighing machine, washing machine, ATM, vending machines, vacuum cleaner, shavers, hair clippers, automobiles, motorcycles, aircraft for personal use, will attract 28 % tax - t ..


http://economictimes.indiatimes. ... ;utm_campaign=cppst


Bukan pukul rata semua 28%
Quote MatDeghem 25-9-2017 12:39 PM

Lu ingat orang tarak kerja kah? forum 24 jam macam lu & multi nick lu


Quote dizzzek 25-9-2017 01:05 PM
MatDeghem replied at 25-9-2017 12:38 PM
No tax(0%)
Goods
No tax will be imposed on items like Jute, fresh meat, fish chicken, eggs, milk ...

@memeque10 bila nk krik krik krik
Quote memeque10 25-9-2017 01:07 PM
MatDeghem replied at 25-9-2017 12:38 PM
No tax(0%)
Goods
No tax will be imposed on items like Jute, fresh meat, fish chicken, eggs, milk ...

Wakil puak kafir kasta pariah dh bg komen....emmm yg lain plak?
Quote memeque10 25-9-2017 01:08 PM
Jgn malu2...tak kisah anda kasta pariah or brahmin...anda berhak bersuara ...
Quote dizzzek 25-9-2017 01:10 PM
memeque10 replied at 25-9-2017 01:07 PM
Wakil puak kafir kasta pariah dh bg komen....emmm yg lain plak?

apabila kantoi...
pusing spin konar
Quote nisako 25-9-2017 01:19 PM
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Quote memeque10 25-9-2017 01:27 PM
MatDeghem replied at 25-9-2017 12:38 PM
No tax(0%)
Goods
No tax will be imposed on items like Jute, fresh meat, fish chicken, eggs, milk ...

Ni geng cawat pun leh google..ko ingat peg.khas x tau mnda ni...pm ckp sehingga 28%...kita plg tinggi pun 6% jah...
Quote system_failure 25-9-2017 01:30 PM
Hint nak naikkan gst
Quote finesse 25-9-2017 01:32 PM
memeque10 replied at 25-9-2017 01:27 PM
Ni geng cawat pun leh google..ko ingat peg.khas x tau mnda ni...pm ckp sehingga 28%...kita plg tin ...

Ayat konar..
Quote pyropura 26-9-2017 04:01 AM
MatDeghem replied at 25-9-2017 12:39 PM
Lu ingat orang tarak kerja kah? forum 24 jam macam lu & multi nick lu

Hehe .... Lobai tongong begitu lah ... siap calling2 pulak tuuwww ...
Quote pyropura 26-9-2017 04:02 AM
memeque10 replied at 25-9-2017 01:27 PM
Ni geng cawat pun leh google..ko ingat peg.khas x tau mnda ni...pm ckp sehingga 28%...kita plg tin ...

Dah kantoi gigih denial yer PTD (pegawai tongong dungu)
Quote merrissa 26-9-2017 04:06 AM
dah mula dahhhh compare memcompare dia

dia x tau ka ada quote "Don’t compare your life to others. You have no idea what they have been through" WAKAKKAKAKKAKAKA
Quote Lagubestbest 26-9-2017 04:43 AM
tax kete kat sana kira cmne, 28% gak ke.
Quote memeque10 26-9-2017 06:36 AM
Akhirnya si bahlol keling menyamar melayu sudi memberi sepatah dua kata mengenai kadar gst di tanah kelahirannya iaitu yindia..
Quote memeque10 26-9-2017 06:38 AM
merrissa replied at 26-9-2017 04:06 AM
dah mula dahhhh compare memcompare dia

dia x tau ka ada quote "Don’t compare your life to others ...

Cainat...ada bnda ko patut compare spya ko lebih bersyukur

Lihat semua komen(22)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 05:45 PM GMT+8 , Processed in 0.054894 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top