CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Gemar Main Telefon Bimbit Sehingga Larut Malam, Mata Lelaki Ini Mengalami Ketumbuhan

18-9-2017 10:41 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3661| Komen: 16

Description: Berikutan terlalu ghairah bermain permainan di telefon bimbit dalam keadaan lampu tertutup sehingga larut malam, seorang lelaki berusia 26 tahun di bandar Wuhan di Wilayah Hubei, China tidak dapat mem ...

sumber : http://positivetruth.com/


Berikutan terlalu ghairah bermain permainan di telefon bimbit dalam keadaan lampu tertutup sehingga larut malam, seorang lelaki berusia 26 tahun di bandar Wuhan di Wilayah Hubei, China tidak dapat membuka matanya secara normal. 

Setelah mendapatkan rawatan di hospital, mata lelaki tersebut didapati mengalami ketumbuhan batu yang berwarna kuning keputihan. 

Menurut laporan Shanghaiist, lelaki yang bernama Tian Yeh itu menghabiskan masa setiap malam dengan bermain permainan dalam telefon bimbit sehingga larut malam. 

Hasil rawatan dan pemeriksaan doktor mengesahkan ianya merupakan batu konjunktiv. 

Akhirnya, doktor menghabiskan lebih 40 minit untuk mengeluarkan kesemua batu yang kelihatan seperti bijian beras dari dalam matanya. 


Batu konjunktiv adalah bintikan keras buat sesorang yang berpenyakit konjunktiv muka, difahamkan bintikan keras itu adalah bahan bekuan yang terbentuk daripada sel kulit yang tertanggal bersama lendir yang dihasilkan. 

Ianya merupakan sejenis penyakit barah jangka panjang, biasa dihidap oleh mereka yang mempunyai masalah mata kering. 

Nasihat doktor, elakkan menggunakan telefon bimbit terlalu lama dan jangan terlalu dekat dengan skrin telefon bimbit ketika menggunakannya. 

Pastikan tidak menggunakan telefon bimbit dalam keadaan gelap.- CARI

sumber : internet

17

Bagus
8

Marah
17

Terkejut
12

Sedih
7

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (70 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cendolsantan 18-9-2017 11:11 AM
memang cari penyakit lah sering tengok handphone dalam gelap, mujur tak jadi buta..
Quote gigahertz 18-9-2017 11:25 AM
cendolsantan replied at 18-9-2017 03:11 AM
memang cari penyakit lah sering tengok handphone dalam gelap, mujur tak jadi buta..

Rasanya dia main phone mata tak banyak berkedip
Quote idakamaruddin 18-9-2017 11:27 AM
alaaa iols pn sllu gak melayan hp smpai tgh lewat malam dlm gelap

lg2 scroll forum..smpai kul 3pg smpai forum bgtau tgh update database

Quote Mary_jane 18-9-2017 12:26 PM
Oh tak boleh dalam gelap rupanya.
Quote RatuDunia94 18-9-2017 03:13 PM
Lampu screen tu kena la malapkan sikit.. Jgn terang benderang mmg cr nahas..
Tp mmg x elok pon ngadap phone dlm gelap.. Merosakkan mata..
Quote abangadek 18-9-2017 03:15 PM
ank meols 2 setengah tahun mmg suka layan video upin ipin sampai 1 pagi.. kita ambik fon siap la dia meraung
Quote MH3707 18-9-2017 03:19 PM
kurangkan cahaya hp (tak kira malam ke siang ke) pun boleh rosakkan mata..
Quote Shirley23 18-9-2017 03:20 PM
Warga prc lagi.
Quote chinta89 18-9-2017 04:45 PM
iols kdg2 suke mian game dlm fon tu dlm gelap.. xsuke buka lampu. lps tu fokus sgt sampai xnk kerdipkan mata.. nk kate selalu buat mcm tu, x jugak. dlm seminggu ade la sekali je. tp yelah lama2 akan jd pkra x diingini jugak kalau dh mkn masa lama.

lepas ni iols akan lbh hati2...
Quote sabar_sabariah 18-9-2017 05:12 PM
anak saya umur 3thn suka main game dlm phone.
kalau bateri banyak, saya tak bagi main.
kalau bateri tinggal below 10% baru saya bg main
nanti main kejap je, bateri dah habis.
Quote Artemesiaa 18-9-2017 05:45 PM
Apa2 yang berlebihan kan memang memudaratkan
Quote -electrifying- 18-9-2017 06:07 PM
idakamaruddin replied at 18-9-2017 11:27 AM
alaaa iols pn sllu gak melayan hp smpai tgh lewat malam dlm gelap

lg2 scroll forum..smpai kul 3pg ...

amboii, tegarnya sis mlyn forum cari ini yach
Quote idakamaruddin 18-9-2017 06:16 PM
-electrifying- replied at 18-9-2017 06:07 PM
amboii, tegarnya sis mlyn forum cari ini yach

ikut mood

kadang x leh tdo pastu ada thread hot so membaca smbil nk lelap


Quote ultra78 18-9-2017 06:50 PM
Bahaya apabila menggunakan phone semasa berbaring adalah phone tersebut boleh hempap atas muka apabila terlelap



#truestory

Quote finesse 18-9-2017 06:58 PM
ultra78 replied at 18-9-2017 06:50 PM
Bahaya apabila menggunakan phone semasa berbaring adalah phone tersebut boleh hempap atas muka apabi ...

Patut ada kayu diri telefon utk posisi tidur.  
Quote ultra78 18-9-2017 07:02 PM
finesse replied at 18-9-2017 06:58 PM
Patut ada kayu diri telefon utk posisi tidur.

Tido pakai alat mcm ni




Lihat semua komen(16)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 02:16 AM GMT+8 , Processed in 0.053086 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top