CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Kenyataan "Cina Pijak Kita", Adik Naib Presiden PPBM Tampil Mohon Maaf

14-9-2017 05:06 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 2612| Komen: 13

Description: Kenyataan berbaur perkauman menghina masyarakat Cina yang dituliskan oleh Hamizura Osman, adik kepada Naib Presiden PPBM, Datuk Hamidah Osman di akaun Facebooknya tersebar luas di media sosial semalam ...

sumber : FMT


Kenyataan berbaur perkauman menghina masyarakat Cina yang dituliskan oleh Hamizura Osman, adik kepada Naib Presiden PPBM, Datuk Hamidah Osman di akaun Facebooknya tersebar luas di media sosial semalam. 

Memetik laporan Free Malaysia today, dalam kiriman awal pagi kelmarin, Hamizura berkata penyokong pembangkang perlu berhati-hati dalam meraih sokongan Cina dalam usaha menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak.

Katanya, masyarakat Melayu tidak seharusnya tunduk kepada kaum Cina, apatah lagi memuji.

“Dalam usaha kita nak turunkan Najib, dalam masa sama jangan bagi Cina pijak kita. Tak perlu nak memuji-muji sang Cina dikalangan kita (pembangkang). Cinalah yang sepatutnya merayu-rayu kepada Melayu. Ini bumi Melayu,” tulisnya di Facebook.


Kenyataan beliau mendapat sokongan sebilangan pengikutnya di Facebook yang turut menyifatkan Malaysia adalah ‘Tanah Melayu’.

Namun disebalik sokongan diberikan, lebih ramai yang mengkritik dan menganggap Hamizura yang bersifat perkauman tiada tempat di Pakatan Harapan. 

sumber : Facebook Hamizura Osman

Setelah mendapat pelbagai kecaman termasuk mesej peribadi daripada pemimpin politik pembangkang, Hamizura hari ini tampil memohon maaf terhadap kenyataan yang dikeluarkannya namun didapati masih belum memadamnya dari Facebook.

“Status saya tentang Cina tadi, ramai pemimpin melayu yang PM (mesej) tepi saya. Baik boss. Saya minta maaf. Lepas ni saya tak akan usik tentang cina lagi. So sorry,” katanya ringkas.- CARI


15

Bagus
17

Marah
19

Terkejut
10

Sedih
13

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (91 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote xy_daen 14-9-2017 05:10 PM
Mentaliti UMNGOK masih menebal...
Quote Skuau 14-9-2017 05:15 PM
Teringat 'pemilihan' presiden Singapore....
Quote pyropura 14-9-2017 05:21 PM
Mudah benor ke memijak mulayu nih?
Quote NAT_11 14-9-2017 05:41 PM
Yang ni tek perlu pijak, terus hilang...............

         
Quote gede-bab 14-9-2017 05:46 PM
baru keluar gua ka?? baru sedar ka? bukan saja dah lama kena pijak...dah lama kena penampor jepun pun...
Quote mommymonster82 14-9-2017 05:48 PM
Perlu ke komen racist gini??

Quote Megikari 14-9-2017 06:14 PM
Bodo punya statement. Orang mcm ni la yang buat gaduh sesama kaum. Gi la maki melayu2 yg menipu menyonglap duit kerajaan tu
Quote Pixie902 14-9-2017 06:18 PM
Edited by Pixie902 at 15-9-2017 07:30 AM

Sel otak belum berhubung walau pun dah tua.  Memalukan, macamana nak jadi pemimpin kalau ada sifat rasis macam ni? Hidup dalam negara masyarakat majmuk tolonglah jaga sensitiviti antara kaum..tak belajar hubungan etnik ke?  
Quote Super-M 14-9-2017 09:07 PM
aku personally xberkenan dgn PPBM ni. kalau yg bkerja dgn diaorg tahu lah.. mmg semangat totok umno masih menebal sgt. lepastu meluat lagak semua org nak dgr ckp dia.
Quote pyropura 15-9-2017 02:19 AM
dulu akak dia buat stetmen rasis, la ni adik pulak ... bapak dia penah kena sontot cina ka dulu??
Quote precious_chicas 15-9-2017 03:03 AM
Edited by precious_chicas at 15-9-2017 03:05 AM

Menyampah tgk urusan politik malaysia sekarang ni. Ahli politik punya angkara macam2 bangsa dan agama dipermainkan. Walhal isu yg lebih besar mcm rasuah dan ekonomi serta penyelewengan jabatan sendiri pun tak terjaga.
Zaman sekarang ni dah tak sepatutnya mentaliti dungu mcm tu. Walaupun bangsa lain2 tapi kami pun ada yg muslim. Nak letak kategori mana?
Selagi malays still cannot move on dari isu ketuanan tanah malaysia, selagi tulah bercanang ke sana ke mari kononnya perjuangkan melayu, walhal tak sedar melayu itu sendiri yg gadaikan segalanya kepada non-bumis, melayu sendiri yg bersekongkol dgn british untuk terima kemasukan bangsa lain, melayu sendirilah yg bunuh pendekar2 melayu yg berjuang menentang british dulu tu dan gelar mereka sebagai penderhaka.
Akhir2, bangsa lain yg dipersalahkan. Kelakarnya, this thing still going on. disebabkan ianya terlalu kelakar untuk difikirkan, melayu just became our laughing stock when we saw pemimpin2 melayu menghunus keris ke langit  while  their other hand at their back is supporting tycoon cina untuk kerja2 haram mereka. Unbelievable.
Quote renko 15-9-2017 09:41 AM
mmg senang je salahkan bangsa lain 'bangsa sendiri suci kan
Quote DARSITA 15-9-2017 09:51 AM
Mmg ada betulnya ckp dia ~

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 05:55 AM GMT+8 , Processed in 0.178065 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top