CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Beri Elaun Perjalanan Kepada Pengundi Adalah Satu Bentuk Rasuah- SPRM

2-9-2017 08:19 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3983| Komen: 39

Description: Tindakan menawarkan elaun perjalanan kepada pengundi pulang ke kampung halaman mengundi ialah satu bentuk rasuah, kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

sumber : FMT


Berikutan pilihan raya umum yang ke-14 berkemungkinan berlangsung pada bila-bila masa sahaja, justeru Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengingatkan semua parti politik bahawa tindakan menawarkan elaun perjalanan kepada pengundi pulang ke kampung halaman mengundi ialah satu bentuk rasuah.

Memetik laporan Sin Chew Daily, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki berkata, penawaran sebarang bentuk dorongan, tidak kira wang tunai atau hadiah, dianggap rasuah.

Namun sekiranya ahli politik memberi bantuan kepada golongan miskin, ia bukan satu bentuk rasuah. Contohnya, jika pemimpin politik tertentu mengagihkan beras atau bantuan kepada orang miskin di kawasannya. 

Dalam pada itu, Datuk Azam Baki memaklumkan, sebaik sahaja Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan tarikh PRU14, sebuah pasukan penguatkuasaan yang terdiri daripada SPRM dan polis akan ditubuhkan untuk memantau aktiviti rasuah di kalangan ahli politik.- CARI



6

Bagus
3

Marah
13

Terkejut
7

Sedih
4

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (42 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote MRX 2-9-2017 08:20 PM
Ok faham...
Quote myoujin 2-9-2017 08:21 PM
Kalau bagi elaun siap angkat sumpah pangkah tu memang rasuah terang terangan...
Quote batmana 2-9-2017 08:28 PM
abis,
cantikn jalan, tar lagi 5 thn skali
nk dkt pilihanraya baru tar

tu pn rasuah juga tk?
Quote sue_0684 2-9-2017 08:31 PM
sembangg..
Quote zidane_ziege 2-9-2017 08:34 PM
jadi jika anda diberi beras dsb semasa pilihanraya maka ketahui lah bahawa anda adalah org miskin..
Quote TuntungReturn 2-9-2017 08:49 PM
tu bukan rasuah,tu sedekah.
Quote Limao 2-9-2017 08:57 PM
Bile ye ngundi?
1st time nih boleh ngundi.
Best x ngundi?
Quote Jajabeans 2-9-2017 09:45 PM
Taun lps bg oven
Quote cheergirlz 2-9-2017 09:58 PM
skrg baru nak claim rasuah...
Quote AbukRokok 2-9-2017 10:04 PM
PRU 13 benda ni berleluasa...SPRM mampos kot masa tu
Quote moonbug 2-9-2017 10:24 PM
Ada ke dpt elaun perjalanan segala ni? Mcm tak pernah tau je
Quote moonbug 2-9-2017 10:25 PM
Limao: Bile ye ngundi?1st time nih boleh ngundi.Best x ngundi?


Biase je, takde yg best pun
Quote moonbug 2-9-2017 10:26 PM
TuntungReturn: tu bukan rasuah,tu sedekah.


Betul. Sama je konsep dgn BRIM kan? Ke lain?
Quote teen_angelJB 2-9-2017 10:52 PM
Ada  aku kesah..
Quote saladin780 2-9-2017 10:53 PM
moonbug replied at 2-9-2017 10:24 PM
Ada ke dpt elaun perjalanan segala ni? Mcm tak pernah tau je

kan..x penah tau pon..camne nak klem nih


Quote akusukaq 2-9-2017 11:30 PM
macam hanya gomen malaysia je yg bagi duit
pd rakyat nya.
Quote pyropura 3-9-2017 04:25 AM
...itu seruan utk pembangkang aje, kalau umno beli pengundi, Sprm akan butakan mata aje .... akai ...
Quote sumimasen 3-9-2017 05:49 AM
taktik ni.. tak dak bajet kot..bila sprm dh kuar statement adalah reason tak leh bagi dah.. clever clever
Quote dockers 3-9-2017 07:25 AM
Karang aku komen karang ke dlm aku hehehee

Lihat semua komen(39)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 07:41 PM GMT+8 , Processed in 0.215781 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top