CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Telur Beracun, Kerajaan Tegaskan Tidak Import Telur Dari Eropah

15-8-2017 01:28 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 2557| Komen: 18

Description: Insiden telur beracun di Eropah menyebabkan pihak kerajaan Malaysia mengambil keputusan untuk tidak lagi mengimport telur dari Eropah. Jadi rakyat dinasihatkan agar tidak perlu bimbang berhubung perka ...

sumber : http://img.bisnis.com


Ekoran insiden telur beracun di Eropah, pihak kerajaan Malaysia menegaskan bahawa negara kita tidak mengimport telur dari Eropah. Jadi rakyat dinasihatkan agar tidak perlu bimbang berhubung perkara tersebut

Memetik laporan Bernama, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menjelaskan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam. Pihak delegasi Kesatuan Eropah ke Malaysia turut mengesahkan bahawa tiada telur atau hasilan telur dari negara Eropah dieksport ke negara ini.

Kandungan Fipronil dalam telur keluaran 15 buah negara di Eropah termasuk Jerman, Belgium, Sweden dan Switzerland dikesan melebihi paras yang dibenarkan. 

Fipronil adalah sejenis ubat pembunuh serangga sekiranya pengambilannya pada paras tinggi dalam jangka masa pendek boleh menyebabkan berpeluh, loya, muntah, sakit kepala, sakit perut, pening, resah, lemah dan kekejangan.


Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, sila hubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.- CARI 
18

Bagus
14

Marah
25

Terkejut
16

Sedih
22

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (108 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chinta89 15-8-2017 02:21 PM
berita baik utk pen'diet' atkin
Quote chinta89 15-8-2017 02:30 PM
berita baik utk pen'diet' atkin
Quote bellyee21 15-8-2017 02:45 PM
oh gosh!!! telur beracun pulak~
Quote miemiecha 15-8-2017 03:34 PM
chinta89 replied at 15-8-2017 02:30 PM
berita baik utk pen'diet' atkin

mek x leh hadamlah atkins tu.. kemain ketat.. mek x kuadddd
Quote zaziot 15-8-2017 03:45 PM
cane telor tu bole beracun..ayam mkn byk sgt vitamin ke or ayam mkn terlebeh fipronil
Quote -electrifying- 15-8-2017 04:48 PM
gua sbulan 4 papan beli tolor
Quote nisako 15-8-2017 06:55 PM
alamak telur .....,,,.
Quote sangrimba 15-8-2017 06:57 PM
banyaknua makanan yang dah tak selamat...huhu
Quote mbhcsf 15-8-2017 07:38 PM
oh telur beracun...mak snow white tukaq strategy kot
Quote putehkundor 15-8-2017 07:56 PM
Telur tiruan, telur beracun...macam macam.
Tapi telur ni mak teh suka hard boiled pastu lenyek campur mayo dan tuna, buat sandwich.
Quote nikaido 15-8-2017 08:59 PM
Poultry (ayam,itik,telur) dkt malaysia almost xde import so no need to worry
Quote Aquarius9283 15-8-2017 10:23 PM
Macam2 hal
Quote ultra78 16-8-2017 07:18 AM
Berapa harga sebiji telur yg diimport dari eropah ni? Itu pun kalau ada yg sanggup bawa masuk.
Quote ItisDD 16-8-2017 10:03 AM
miemiecha replied at 15-8-2017 03:34 PM
mek x leh hadamlah atkins tu.. kemain ketat.. mek x kuadddd

Atkins iols blom cuba lg, tp kalo kalori dah pernah cuba.

Anyway zmn skrg ni mcm2 mknan yg diragui

Quote mbhcsf 16-8-2017 10:34 AM
Eloklah badan badan berwajib seperti kementerian kesihatan dan JAKIM pun pantau hal hal macam ni
daripada satu segi  bagus  dan ada hikmahnya kaedah pemantauan makanan

bila mai isu isu memacam ni at least  kita tahu  makanan kita relatively safe walaupun  tang bab pesticide tu agak  worrying. Unless u buy organic.
Quote miemiecha 22-8-2017 05:09 PM
ItisDD replied at 16-8-2017 10:03 AM
Atkins iols blom cuba lg, tp kalo kalori dah pernah cuba.

Anyway zmn skrg ni mcm2 mknan yg dira ...

kan.. mek main telan je cam sawa...
mana nak kuruihhhh
Quote Jorja 22-8-2017 09:33 PM
Edited by Jorja at 22-8-2017 01:36 PM

Sekarang ni tak boleh nak harap even pada 'organic' 'free range' products da..
#goVegan

Lihat semua komen(18)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-6-2024 12:39 AM GMT+8 , Processed in 0.063119 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top