CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Adakan Pertunjukkan Orang Utan Bertinju, Zoo Thailand Dikecam

13-3-2017 02:39 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 2622| Komen: 9

Description: Berikutan mempergunakan orang utan untuk mengadakan pertunjukkan tinju sambil meraihkan keuntungan, Zoo Safari World di Bangkok dikecam dan digesa tutup oleh kumpulan aktivis haiwan.

Berikutan mempergunakan orang utan untuk mengadakan pertunjukkan tinju sambil meraihkan keuntungan, Zoo Safari World di Bangkok dikecam dan digesa tutup oleh kumpulan aktivis haiwan.


Ini kerana tindakan zoo tersebut disifatkan sebagai menyeksa dan mengekplotaisi kebijaksanaan orang utan. 

Memetik laporan New York Post, guru kelahiran Amerika Syarikat (AS) yang mengajar di Thailand, Samantha Fuller berkata, walaupun sekadar untuk jenaka dan menghiburkan pengunjung tetapi pertunjukkan itu tetap salah kerana mempergunakan keunikan spesies terancam.

Sementara itu, Pegarah Yayasan Antarabangsa Kebajikan Haiwan (IFAW) Britain, Philip Mansbrigde berkata, spesies itu tidak patut diletakkan dalam gelanggang tinju dan lengkap berpakaian seperti petinju semata-mata menghiburkan penonton.

"Layanan sebegitu sangat kejam dan satu eksplotasi yang tidak wajar berlaku."

"Orang utan memiliki kepintaran yang tinggi dan haiwan yang sangat sensitif selain memiliki 97 peratus DNA yang menyamai manusia."

Setakat ini, difahamkan pihak zoo berkenaan masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung kecaman tersebut.- CARI







11

Bagus
20

Marah
26

Terkejut
19

Sedih
21

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (113 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kaspar0v 13-3-2017 02:52 PM
memang orang utan lagi bijak dari manusia spesis mcm ni. bangsat punya siam
Quote CiliPadiSedap 13-3-2017 03:43 PM
selama ni circus boleh buat? tak de aktivis nak bising.. tgk zoo KL sendu .. boleh jadi tempat hantu.. akak lg suka buat cmni ada fund untuk majukan zoo..
Quote rozza 13-3-2017 03:51 PM
laga ayam= laga org utan
Quote pooh~key 13-3-2017 03:53 PM
CiliPadiSedap replied at 13-3-2017 03:43 PM
selama ni circus boleh buat? tak de aktivis nak bising.. tgk zoo KL sendu .. boleh jadi tempat hantu ...

Kau hengat circus tak kena kecam sis?  
Quote WhiskeyScotch 13-3-2017 11:55 PM
Kesian haiwan dijadikan sandaran untuk diperbodohkan oleh segelintir  manusia yang bodoh.
Quote Dwdrum 14-3-2017 12:13 AM
Thais obsess tentang making money but cara ini salah ,dari muay thai sekarang binatang pula
Itu belum lagi count cockfighting dan naik gajah ..pity ayam dan gajah
Lupa list sekali tentang tiger temple
Quote airfilterkotor 14-3-2017 03:44 PM
Harap Acom memprotes habis-habisan.
Ini soal leluhur bukan boleh dibuat main.
Quote xy_daen 14-3-2017 03:52 PM
Siam ni segala nakharom dia nk buat duit. Tu belum ping pong show lagi...
Quote lazim 14-3-2017 04:06 PM
kalau tgk gaya mcm org utan tu berlakon je pon. tiba2 terlentang. yg mop tu allah comeinyaaa. mai la rumah kami tolong mop

Lihat semua komen(9)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 04:59 PM GMT+8 , Processed in 0.048013 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top