CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Kantoi, Wanita Berniqab Segala Tapi Menipu Derma Rumah Anak Yatim!

24-2-2017 05:14 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 11123| Komen: 40|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Siapa sangka niat untuk membantu dan menghulurkan rezeki yang ikhlas buat sebuah rumah anak yatim, rupanya ia cuma satu penipuan.

Siapa sangka niat untuk membantu dan menghulurkan rezeki yang ikhlas buat sebuah rumah anak yatim, rupanya ia cuma satu penipuan.

Lebih teruk, ia dijalankan oleh individu yang dikenali sebagai 'bonda' yang berpenampilan niqab dan tudung labuh. Pendek kata, satu lagi sindiket yang mempergunakan agama untuk mendapat sesuatu keuntungan sekelip mata. 

Kisahnya, seorang wanita yang bernama Radiyana Anuar mendapat tahu ada pihak yang sudi menyediakan menu shell out untuk sekumpulan anak yatim. Bila duit sudah dihulurkan kepada pihak terbabit, shell out tak kunjung tiba.


Malah dalam masa yang sama Radiyana terlihat satu perkongsian dari sebuah grup lain di Facebook tentang penipuan seorang 'penunggang agama'.


Ternyata Radiyana ini telah pun tertipu dan ketika mendapatkan kepastian daripada 'bonda' yang dimaksudkan, dia hanya ketawa dan akhirnya akses ke Facebooknya juga disekat serta merta. 

"Adohai, terima kasihlah..harap puan dapat mengikuti perkembangan bonda lagi selepas ini yer.

"Oklah bonda malas nak layan apa-apa yang negatif," ujar si 'bonda' dan tahu-tahu selepas itu Radiyana tidak lagi dapat akses ke laman Facebook wanita tersebut. 





Berdasarkan komen daripada netizen lain, mereka turut mendedahkan bonda sememangnya aktif sejak dahulu untuk meminta derma daripada pelbagai grup di Facebook.

Modus operandinya mudah, daripada 10 orang yang ditipunya, ada seorang dua yang akan 'terselamat' dan dijadikan testimoninya. Makanya, makin ramai yang mempercayainya. 




Pendek kata, jika anda berada di pihak benar, tak perlulah menyekat akses Facebook itu dan lari dari kenyataan. Pelbagai cara nampaknya untuk mendapatkan wang secara mudah dan tidak betul pada masa ini. Lihat sahaja status terbaharu bonda yang dikongsikan oleh seorang netizen dan anda nilaikan sendiri. 


32

Bagus
18

Marah
25

Terkejut
20

Sedih
16

Lawak
33

Bosan

Friends Rank (144 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote siskepoh 24-2-2017 06:11 PM
Dasar penunggang agama. harus dicarutkan kalau macamani. makin ramai pelik2
Quote hdon 24-2-2017 06:14 PM
Pakai niqab utk menutup muka supaya org tak kenal bila nak buat jahat je kot :
Quote pearl.silver 24-2-2017 06:30 PM
Boleh lagi post status mcm orang lain yang salah
Abih kat mana shell outnya?
Quote missinpiece 24-2-2017 06:32 PM
Kesian budak2
Quote WhiskeyScotch 24-2-2017 06:55 PM
Hakikatnya, pakaian langsung tidak menentukan/menjaminkan akhlak seseorang itu akan jadi baik. Penunggang agama macam ni harus dilecur dgn besi panas.
Quote damian_lee 24-2-2017 08:32 PM
Berniqab ke apa ke .. xyah sanjung sangat
Kadang berniqab pun attention whore segala
Ramai jer yg guna benda2 tu untuk kepentingan dan pujian
Acik2 kepam puj xserik2
Quote krustykrab 24-2-2017 09:48 PM
Yg korg pun x kenal si jadah ni gi bank in buat per...nakderma pi sendiri bagi..
Quote fox. 24-2-2017 10:04 PM
kejinya ko dik. jijik akak dgn penunggang agama ni
Quote AyaqMeloSuam 25-2-2017 05:25 AM
Pasal sekoq 2 niqabitches ni... habis rosak semua yg bniqab... skrg ni blmbk2 yg penipu bniqab...
Kes menipu event managmnt pn ada... tipu jual beli pn ada... mcm2 hal dr yg bniqab ni... niqab utk tutup muka supaya org xkenal... huh... pastu bhadith2 bagai :
Quote znorm 25-2-2017 07:18 AM
Berniqab dah jadi trend penjenayah sekarang ye
Quote dizzzek 25-2-2017 08:24 AM
seperti biasa
janji bukan cina, dap, dan babi
Quote nishikido 25-2-2017 08:34 AM
Pakai niqab nak cover muka wat jenayah la tu..keji btol prgai..
Quote ciwi1166 25-2-2017 08:41 AM
perut berapi wei kat neraka nanti... siap la ko.
Quote mirandanicky1 25-2-2017 11:44 AM
Terlalu ramai yg usahakan kekayaan dgn mpergunakan agama..kerana org mudah percaya bila dgr berkaitan dgn agama...
Quote nononcrux 25-2-2017 12:57 PM
buktikan lah kalau benar tak salah.
Quote capiloton 25-2-2017 05:10 PM
kalau aku la, aku was was sket nak berurusan dgn org pakai niqab ni.
sebab muka tak nampak, ko sendiri tak kenal.
so kira bendul la bagi duit pada org2 macam ni. dah la skang ramai penunggang agama.
Quote EvieWanKenobi 25-2-2017 05:15 PM
semoga Allah memberi balasan
di atas perbuatannya..
Quote debab76 25-2-2017 10:22 PM
berniqab tp hadap selfi 24 jam chuols! kose sgt! motif?
Quote Elle_mujigae 25-2-2017 11:14 PM
Makcik Wan Mazlah Wan Hassan ni memang tak serik serik menipu orang.. kes beliau menipu ni dari tahun 2015 lagi.. siapa yg join group menjahit kat fb mesti kenal beliau......dia 'asaskan' kelas jahitan percuma (KEJAP) tapi kena bayar yuran RM250... masalahnya bila orang dah bayar yuran, sampai berbulan2 masih tak dapat hadiri sebarang kelas jahitan pun... kelas jahitan tak wujud...mcm mcm alasan la makcik ni beri...

bila orang yg dah bayar yuran tu  minta balik duit, beliau tak beri..sampai guna perkataan mangkuk ayun semua la kat orang yg minta balik hak mereka tu pastu makcik ni blocked orang yg dia tipu tu.....  ada yg bawa kes ke tribunal dan menang, so makcik ni kena pulangkan balik RM250 tu..tapi kita tak follow up beliau dah bayar ke tak..


ni facebook group yang bongkar kegiatan menipu  makcik ni...

https://www.facebook.com/groups/949105331835598/

nama sebenar Wan Mazlah..nama panggilan "bonda'.. dulu tak pakai niqab pun..lepas kes menipu kelas jahitan ni terbongkar beliau start pakai niqab...pastu start dgn kes menipu minta derma utk anak2 yatim......  kita follow kes ni awal tahun 2016..tak sangka kegiatan menipu beliau ni masih berlarutan..  she is so evil...

siapa2 yg nak belajar menjahit tu hati2 la... benda pasal jahitan pun ada orang ambil kesempatan utk menipu..




Lihat semua komen(40)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-7-2024 10:31 PM GMT+8 , Processed in 0.053328 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top