CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Tip Simpan Sayur Agar Tahan Lebih Lama, Hanya Guna Botol Air Minuman Terpakai

12-1-2017 04:54 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 10422| Komen: 29|Original author: Oleh : Dean BZ

Description: Kebiasaannya apabila membeli sayur, kita akan beli dalam jumlah yang banyak..



Kebiasaannya apabila membeli sayur, kita akan beli dalam jumlah yang banyak sebab malas nak menyinggah banyak kali ke kedai terutamanya semasa ingin memasak. 

Tetapi masalah utama sayur adalah cepat rosak dan layu jika dibiarkan terlalu lama. Jadi bagaimana hendak memastikan sayur bertahan lebih lama sekurang-kurangnya seminggu?

Usah gusar, ada cara yang sangat mudah yang anda boleh cuba sendiri di rumah. Sayur anda pasti akan kekal segar dan tidak mudah layu.

Kredit foto - MyCandyMagz


Cara-caranya mudah sahaja, hanya menggunakan botol minuman air mineral yang terpakai. Potong botol-botol yang hendak digunakan dan jadikan dua sisi supaya memudahkan kita memasukan sayur-sayuran yang akan kita simpan kedalamnya. 

Letakkan sedikit air sahaja di dalam botol-botol tersebut dan jangan melebihi akar supaya sayur akan kekal segar kerana sentiasa mendapat sumber air. Selamat mencuba. - CARI


20

Bagus
8

Marah
9

Terkejut
18

Sedih
6

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (73 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sabar_sabariah 12-1-2017 05:20 PM
nice one!!!
Quote EvieWanKenobi 12-1-2017 05:34 PM
good info.. tq tt..
Quote cknoriz 12-1-2017 05:46 PM
bg i nmpk x kemas
Quote munchkin 12-1-2017 05:50 PM
Wow good idea. Nanti nak cuba.
Quote Artemesiaa 12-1-2017 05:50 PM
Sesuai untuk yang ada peti ais besar je kalau jenis yang kecik tu nak tegakan botol2 tu pun akan ambik byk space.  
Quote siskepoh 12-1-2017 06:17 PM
very good info. cantik n kemas
Quote Rayna90 12-1-2017 09:17 PM
Macam ni lebih senang simpan dalam fridge. Tak lah serabut
Quote krustykrab 12-1-2017 09:35 PM
Tak brp faham instruction yg suruh potong tu....potong bhgn mana dan utk apa
Quote matchstick 12-1-2017 09:55 PM
Aku pun x paham part yg kena potong jadikan 2 sisi..
Serai, limau tu duk dlm botol tertutup. Selotep balik ke botol tu lps potong. Pastu isi air smpi jgn melebihi akar. Limau tu.mana nk cari akar..lol
Quote matchstick 12-1-2017 09:56 PM
Byknya simpan serai..mkn tomyam hari2 ke
Quote manganini 13-1-2017 12:07 AM
penuh la peti ais ..
Quote mochi1098 13-1-2017 01:07 AM
matchstick replied at 12-1-2017 09:55 PM
Aku pun x paham part yg kena potong jadikan 2 sisi..
Serai, limau tu duk dlm botol tertutup. Selote ...

      
Quote pasuoren 13-1-2017 09:33 AM
matchstick replied at 12-1-2017 09:56 PM
Byknya simpan serai..mkn tomyam hari2 ke

................
Quote BebeQ 13-1-2017 10:41 AM
Cara ni buat penuh peti sejuk jah. Rugi botol makan ruang.

Pakai je la tupperware ke tippuware yang ada.

I beli plastik zip lock dekat kedai runcit. Murah sangat dibanding jenama2 macam ikea tu. Pun helok je tahan lama, helok je tak makan ruang.
Quote PongKang 13-1-2017 06:20 PM
BebeQ replied at 13-1-2017 10:41 AM
Cara ni buat penuh peti sejuk jah. Rugi botol makan ruang.

Pakai je la tupperware ke tippuware ya ...

aku pun guna zip lock senang kan.. letak kosmetik pun senang dlm tu..
Quote kimchipedas 14-1-2017 12:09 AM
X bole lh cmni mkn space plastik zip lock jg better.
Quote tiredbored 14-1-2017 10:36 PM
Wow tips yang berguna. Boleh try ni. Xda la cepat nau sayur letak dalam peti tu
Quote faraway1 14-1-2017 11:11 PM
yang letak air tu untuk yang ada akar ajekan....
Quote noell 15-1-2017 10:52 AM
lepas dah boh dlm botol nak simpan mana??taruh kt luar umahn ka bagi besaq kena matahari ka camna??

Lihat semua komen(29)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-7-2024 07:44 PM GMT+8 , Processed in 0.070529 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top