CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Ibu Bapa Gotong Royong Baiki Kerusi Meja Di Sekolah Kerana Bajet Pendidikan Di Potong?

29-12-2016 05:56 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 10056| Komen: 22|Original author: Oleh : Hafiz BZ

Description: Sesi persekolahan 2017 akan bermula minggu depan setelah hampir sebulan bercuti.......

Sesi persekolahan 2017 akan bermula minggu depan setelah hampir sebulan bercuti.

Jika seperti kebiasaannya ibu bapa akan mula sibuk menyediakan peralatan persekolahan anak-anak seperti baju, seluar, kasut, dan beg sekolah, kini tugas ibu bapa tidak lagi hanya berakhir disitu sahaja.



Beberapa keping gambar menunjukkan sekumpulan ibu bapa sedang bergotong royong membaik pulih meja dan kerusi rosak di sebuah sekolah tular di media sosial sejak beberapa hari lalu sekaligus menjadi perbualan hangat dikalangan netizen. 

Gambar-gambar tersebut turut dikongsikan dengan kapsyen yang bertulis :


Ekonomi Negara Kukuh kononya!
Gah kata duit Gst berbilion2!
Bajet pendidikan dipotong!
Kerusi Meja Sekolah tidak cukup!
Para waris gotong royong baiki dan ubah suai baik pulih kerusi meja yg rosak untuk digunakan murid sekolah!



Gambar-gambar yang dimuat naik di laman sosial itu menjadi tanda tanya dikalangan netizen mengenai kesahihan dakwaan yang menyatakan bajet pendidikan telah dipotong sehingga pihak sekolah tidak mampu lagi menggantikan kerusi dan meja baru.





Berikut adalah antara reaksi netizen mengenai perkara ini.

"buat mrt boleh beratus billion kerusi sekolah x cukup. funny state!" tulis Nik Haisya Arman 

"Bajet hnya utk IBU PANDA je" - Nz Sham Nosham

"Baguslah tuu.sekurangnya ada perasaan tanggung jawab terhadap sekolah.jangan dengar sangat cakap2 sibodoh diluar sana.ini sifat terbaik kepada ubu bapa.tahniah".- Mohd Tajuddin Othman

"Sebenarnya, mmg digalakkan diselengara dulu perabot2 disekolah. Kadang2 yg patahnya cuma satu kaki, boleh digantikan dgn kaki dari kerusi lain yg rosak" - Muhammad Shuhaizal Amriez

Jesteru, apakah pandangan anda mengenai perkara ini? - CARI




*Ini adalah pendapat peribadi penulis sendiri dan tidak semestinya mewakili pandangan CARI Infonet.




12

Bagus
6

Marah
8

Terkejut
7

Sedih
7

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (51 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zameyla 29-12-2016 06:01 PM
Bajet KKM pun kena potong....
Ubat pun pesakit kena beli kt luar...doc bg nama ubat ja...
Quote mujer_in_espejo 29-12-2016 07:00 PM
Klu ibubapa tak ikut serta buat kerja2 gini, masyarakat takkan tahu, sebenarnya bajet pendidikan sudah byk yg kena potong sjak bbpa tahun ni
Quote wnwa05 29-12-2016 07:07 PM

tak percaya aku bajet pendidikan kena potong. jibby kata ekonomi kita sentiasa kukuh
Quote MarryPottet 29-12-2016 10:13 PM
better baiki sendiri jelah sebab kalu nak ganti baru, harga sebijik kerusi lepas berlapis lapis komisen jadi ratusan ringgit sedangkan harga sebenar melihat kpd kualiti kerusi & meja yg mudah patah, rosak, tercabut ialah rm belasan ringgit je
Quote miznora 29-12-2016 11:05 PM
percayalah meja kerusi kayu yg cenggini mmg cpt begoyang dan patah
Quote WhiskeyScotch 30-12-2016 12:06 AM
Kementerian Pendidikan memang takda duit lah.
Quote gigahertz 30-12-2016 12:27 AM
zameyla replied at 29-12-2016 10:01 AM
Bajet KKM pun kena potong....
Ubat pun pesakit kena beli kt luar...doc bg nama ubat ja...

sebenarnya masalah dia 2 je. Harga pasaran minyak turun. dan ringgit malaysia jadi lemah. Malaysia nasib baikekonomi dia pelbagai. bukan minyak semata mata (walaupun sumber minyak tu actually mmg terbesar utk hasil negara)
kalau tak kita akan jadi seperti Vunuezela.  di mana duit tak laku.
Quote ronapink 30-12-2016 12:57 AM
bagus ada ibubapa yang mcm ni..

Quote amon_79 30-12-2016 09:17 AM
kalo bajet belambak-lambak pon iols lagi suka kalo ibu bapa buat sumbangan tenaga camni... ini sikit2 nak beli...
Quote epysha 30-12-2016 10:46 AM
bulan lepas pg majlis penyampaian hadiah kat skolah anak. skali sluar aku tersangkut pd paku kerusi tuh..nasib baik sluar aku tak koyak..kerusi goyang2..paku terkeluar sana sini..
Quote samisfar 30-12-2016 11:25 AM
Aku appalled dgn kerajaan Kita ....sedih Dan geram ...Aku kerja spore kerajaan diaorang kalau skolah didahalukan kenapa lah jadi mcm ni negara kita ni!!! Malaysian pun klau diaorang rasa deserve a extra course company spore pun hantar hang pi ambik course tu! takpe geng geng kayak mesti bantukan....#(sindirsinis)
Quote ronapink 30-12-2016 12:03 PM
amon_79 replied at 30-12-2016 09:17 AM
kalo bajet belambak-lambak pon iols lagi suka kalo ibu bapa buat sumbangan tenaga camni... ini sikit ...

betul , setuju..

baru ada hubungan yg rapat antara pibg dengan sekolah.
Quote kampderlieben 30-12-2016 03:23 PM
Memang pon kementerian pendidikan dh xde bajet.start bln 6 tahun ni elaun cikgu byk y dh kene potong.salah 1 elaun alat utk mengajar cth kertas A4.kertas mana ade beli 1 bundle tp perlu beli 10kotak A4 pon lom tentu cukup.bln 10 tahun ni IPG kat salah 1 kat Sabah dah tutup.elaun utk bakal cikgu tahun dpn dh di mansuhkan. Tahun dpn byk IPG akn tutup.sesapa bakal cikgu &akan belajar di IPG sila mohon loan sbb kerajaan dh xsupport lg.ni sumber dr makcik2 & pakcik2 saya yang jadi cikgu.

Bajet KKM pon dh kene potong.25billion utk kkm.jadi sbg rakyat kene la simpan duit
Quote aldilla_zahraa 30-12-2016 03:45 PM
Kalau mmg takde duit tu takpelah. Tapi yg annoyingnya gaji, elaun menteri dan penjawat2 jawatan tinggi makin lama makin naiiiikkk naikkk naikkk, buat event membazir sana sini, meeting oversea sana sini dsb. Pg mamposla
Quote -electrifying- 30-12-2016 05:22 PM
ok la tu kan ade sumbangan juga tuk skolah
Quote fefeeling 30-12-2016 10:19 PM
Back to basics guys
Quote fefeeling 31-12-2016 01:52 AM
Tabah lah ye.. Nama pun hantar ke sekolah kebangsaan.. Rasa nak service facilities semua mantap bagai, kerja rajin skit la dpt gak anak2 merasa internasionalehhh skoolehh hehe
Quote merrissa 31-12-2016 03:43 AM
kesiannnyaaaa.....huuuuuu
Quote red_cattleya 1-1-2017 12:51 AM
bagi aku, takde masalah sgt kot..contribute something gitu.

Lihat semua komen(22)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-2-2024 08:09 AM GMT+8 , Processed in 0.059481 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top