CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Dasar Manusia Keji, Cikgu Belasah Budak Tadika Sampai Lunyai

29-12-2016 05:23 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 7658| Komen: 17|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Mendidik bukanlah satu tugas yang mudah, apatah lagi jika kita tidak mempunyai tahap kesabaran yang tinggi.
Mendidik bukanlah satu tugas yang mudah, apatah lagi jika kita tidak mempunyai tahap kesabaran yang tinggi.

Guru tadika umpamanya, setiap hari mereka berdepan dengan kanak-kanak seawal usia empat tahun yang mempunyai banyak karenah dan sikap masing-masing.


Jika tiada sifat sabar yang tinggi, maka terjadilah kejadian anak murid dedara dengan begitu kejam sekali.


Sebuah video menjadi viral di media sosial di mana rakaman tersebut menyaksikan seorang guru tadika menampar, memukul dan menarik rambut anak muridnya dengan kuat.


Kejadian yang dipercayai berlaku di China itu adalah gara-gara guru tersebut tidak berpuas hati dengan prestasi anak muridnya yang teruk.

Kelas tarian tersebut bertukar menjadi mimpi ngeri dua kanak-kanak perempuan itu kerana didera disebabkan tidak dapat menghafal rutin menari.

Dapat dilihat dalam rakaman CCTV tersebut, guru kejam itu menarik kedua-duanya ke tepi sebelum mula membelasah.

Paling teruk, ada seorang lagi guru di situ namun dia hanya melihat tanpa ada sebarang tindakan untuk menghentikan kekerasan tersebut. Namun, menurut laporan dari Daily Mail, guru tersebut telah dipecat kerana menyebabkan trauma yang teruk kepada kanak-kanak itu.

Netizen yang melihat rakaman ini meluahkan rasa marah dan simpati mereka dengan apa yang berlaku.

Hati ibu bapa mana yang tidak hancur luluh sekiranya ia berlaku pada anak sendiri. Seharusnya kejadian seumpama ini dijadikan pengajaran terutamanya pada guru supaya lebih bersabar dan melayan anak murid seperti anak mereka sendiri. -CARI

24

Bagus
30

Marah
20

Terkejut
20

Sedih
21

Lawak
20

Bosan

Friends Rank (135 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zameyla 29-12-2016 05:56 PM
adoiii....step menari je kot...
Quote sueburn 29-12-2016 08:49 PM
Sial sgt prangai cikgu mcm ni. Mohon cikgu tersebut ditampar, ditendang dan di tonjol-tonjol kepalanye sebagaimana video tersebut.
Quote kambinggila 29-12-2016 11:57 PM
dekat Malaysia ke? awat semua pakai winter jacket?
Quote ronapink 30-12-2016 12:54 AM
kambinggila replied at 29-12-2016 11:57 PM
dekat Malaysia ke? awat semua pakai winter jacket?

kejadian berlaku di china
Quote emelia1509 30-12-2016 02:40 AM
bodoh punye cikgu...
patut ajar la sampai dia pandai, nama pun cikgu..g pun budak tadika je pun..
Quote CrowneGlory 30-12-2016 08:55 AM
kalau anak aku la tu...kompom ko pulak yg lunyai
Quote mea 30-12-2016 09:06 AM
cikgu yg stupid....puikk
Quote yasinfi 30-12-2016 09:30 AM
just pecat je ke...tu la sekolah tadika ni kena pantau..just bg lesen je..tp tak pantau.yg teruk banyak yg tak da lesen..
Quote merrissa 30-12-2016 10:34 AM
ekelehhhhh menari je kot...dah la baru 4 tahun.....rilek ar...gaya macam sekolah tentera jah!
Quote widad11 30-12-2016 11:17 AM
mase drjh 6 guru kelas aku cina..ni bukan racist ye.. aku tau die nak didik kitorg.. tp xkan kaler xbape cantik pon die nk pgl budak ni ke kelas lain dan tampar sekuat hati die...byk lg.. xmunasabah lgsg hukuman die tu..smapi sekarang aku igt die
Quote -electrifying- 30-12-2016 05:10 PM
bodohnya...dh taw perangai ko jnis panas baran xyh la ngada jdi ckgu woi
Quote Hamizan718 30-12-2016 07:52 PM
kejam betul cikgu nie nk kena fly kick jugak ke..
Quote fefeeling 30-12-2016 10:20 PM
Mental la tu...
Quote pearl.silver 31-12-2016 10:53 AM
Dengar kat radio semalam
Kejadian kat china gak
Hari pertama persekolahan, cikgu suh budak2 ni cuci kaki ibu masing2
Quote komkom_2 2-1-2017 01:35 AM
Kat malaysia ni pun sama..bnyk je cikgu tadika mental...
Berdasarkan pengalaman
Quote nuerulcayang 2-1-2017 04:13 PM
cikgu yang sorg lg tu..yang tengok je x buat apa2 msa budak tu kena pukul...x diambil tindakan ke..
Quote Keledek.kepam 2-1-2017 09:37 PM
Haigh aku pula yg sakit hati tgk video. Bebudak tu nampak fragile kut dok sepak2 gitu dah kenapa :::

Lihat semua komen(17)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-2-2024 04:34 AM GMT+8 , Processed in 0.054905 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top