CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Asia Tenggara Ganti Afrika, Jadi Kawasan Lanun Yang Paling Agresif

19-9-2016 12:28 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4409| Komen: 15

Description: Maklumat yang diumumkan sebelum ini oleh Pertubuhan antarabangsa iaitu Biro Maritim Antarabangsa menunjukan Asia Tenggara telah mengganti Afrika menjadi kawasan kegiatan lanun yang paling agresif buat ...
Oleh : TS LOO

sumber foto: http://worldmaritimenews.com/


Maklumat yang diumumkan sebelum ini oleh pertubuhan antarabangsa iaitu Biro Maritim Antarabangsa menunjukkan Asia Tenggara telah mengganti Afrika menjadi kawasan kegiatan lanun yang paling agresif buat masa ini. 

Menurut laporan United Daily News, tahun lepas terdapat sebanyak 178 kejadian serangan lanun ke atas kapal yang berlayar di kawasan perairan Asia Tenggara. 

Sebaliknya di kawasan serantau Afrika, kejadian serangan lanun semakin berkurangan susulan kerjasama pelbagai negara bergabung tenaga menentang ancaman lanun. 

Kawasan Lautan Merah yang berhampiran Teluk Aden dan Somali kebelakangan ini tiada berlaku sebarang kejadian serangan pun. 


Di sekitar kawasan Asia Tenggara, kebanyakan isu penculikan di kawasan laut semua nya dilakukan oleh kumpulan ekstremis dari Filipina iaitu kumpulan Abu Sayyaf.- CARI


sumber foto: http://www.radioaustralia.net.au/
12

Bagus
34

Marah
4

Terkejut
3

Sedih
2

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (58 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote matamata 19-9-2016 12:30 PM
Tahniahlah.....
Quote cHimo 19-9-2016 12:34 PM
Tembak mati ja lanun2 tuh..
Quote OmJualGas 19-9-2016 12:34 PM
wow!...banyak hebat laaaa...
Quote Sayaaa 19-9-2016 01:01 PM
knapa kta selalu mendahului benda2 yg tk baik grr
Quote kentel 19-9-2016 02:32 PM
gempur je abu sayyaf tuh...
Quote MarryPottet 19-9-2016 02:36 PM
tak lama lagi masuk lagilah duit derma tok arab dlm ac peribadi atas alasan untuk membanteras lanun pulok
Quote Pajeri_Nenas 19-9-2016 03:11 PM
Lanun indog pun ramai. Wooff wooff
Quote -electrifying- 19-9-2016 03:45 PM
hilangkan je dorg tu secara tiba2
Quote wana89 19-9-2016 03:51 PM
Indon
Pinoy

Quote boyagombak 19-9-2016 04:18 PM
Mamat aprika dah resign jadi lanun lalu berhijrah ke negara2 Asia.utk carik wang dgn kekdah x ganaz spt. Love money scam,  black money, dadah, pelacuran dan rompakan bank.
mamat Suluk asek nak carik wang mudahdgn menculik dan melanun
Quote HazeLJoseph 19-9-2016 05:13 PM
Hmm melanun cepat kaya mungkin,kalau rupa ala ala jack sparrow tak apa juga,ni busuk je memasing
Quote makbedah 19-9-2016 10:38 PM
-electrifying- replied at 19-9-2016 03:45 PM
hilangkan je dorg tu secara tiba2

Wey.... hhahahaha.
Quote ninnakarinna 19-9-2016 10:47 PM
MarryPottet replied at 19-9-2016 02:36 PM
tak lama lagi masuk lagilah duit derma tok arab dlm ac peribadi atas alasan untuk membanteras lanun  ...

Nak jgk kaitkan...   
Quote PristineOne 20-9-2016 04:55 AM
Jangan pandai pakai jam Hublot jer tao... cukup cukup la bini shopping beg. Cukup la spin duit negara...

Elok duit yang tak kena spin tu pergi beli assault bot untuk Maritim....tambah beli Fast Craft untuk Navy. Baru lanun filipin tak mengganas kat perairan Malaysia


Sibuk cakap kunun pertingkat kawalan di Esscom la...tapi Navy tak cukup kapal ...maritim pulak pakai bot buruk. Dah camner tu
Quote -electrifying- 20-9-2016 08:45 AM

kenapa sis?

Lihat semua komen(15)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-5-2024 03:41 AM GMT+8 , Processed in 0.293622 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top