CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Malaysia Official 1 (MO1) Adalah Datuk Seri Najib- Rahman Dahlan

1-9-2016 06:19 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6738| Komen: 40

Description: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, merangkap ketua pengarah strategik dan komunikasi Barisan Nasional, Datuk Abdul Rahman Dahlan, ketika ditemubual oleh BBC mengesahkan, individu yang dikatakan sebag ...
Oleh : TS LOO


sumber foto: malaysiadateline.com



Dalam tindakan saman sivil yang dijalankan oleh Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat berkaitan penyelewengan dana 1MDB, individu yang dinamakan sebagai Malaysia Official 1 (MO1) yang telah dirujuk sebanyak 36 kali, siapakah sebenarnya?

Menteri di Jabatan Perdana Menteri merangkap ketua pengarah strategik dan komunikasi Barisan Nasional, Datuk Abdul Rahman Dahlan, ketika ditemubual oleh BBC mengesahkan, individu yang dikatakan sebagai Malaysia Official 1 itu memang adalah Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak.


" Saya telah nyatakan secara terbuka, sekiranya anda ada meneliti dokumen DOJ tersebut, pastinya anda akan mengetahui orang itu adalah Datuk Seri Najib."



Namun demikian, beliau turut menjelaskan kenapa kerajaan Amerika Syarikat tidak menyatakan nama dalam saman sivil itu. Menurutnya, ini adalah kerana Najib bukan sebahagian daripada siasatan ini.

"Dalam saman sivil itu ada menyatakan nama beberapa orang lain .... dan Jabatan Keadilan akan membawanya ke mahkamah dan mahkamah akan membuat keputusan", tambah Datuk Abdul Rahman- CARI




sumber berita : www.malaysiakini.com




10

Bagus
17

Marah
16

Terkejut
15

Sedih
1

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (65 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kemaruk 1-9-2016 06:21 PM
Kalau najib salah sorang tertuduh, nape najib bukan sebahagian dari siasatan?

Namun demikian, beliau turut menjelaskan kenapa kerajaan Amerika Syarikat tidak menyatakan nama dalam saman sivil itu. Menurutnya, ini adalah kerana Najib bukan sebahagian daripada siasatan ini.


"Dalam saman sivil itu ada menyatakan nama beberapa orang lain .... dan Jabatan Keadilan akan membawanya ke mahkamah dan mahkamah akan membuat keputusan", tambah Datuk Abdul Rahman-
Quote kemaruk 1-9-2016 06:28 PM
"ketua pengarah strategik dan komunikasi Barisan Nasional, Datuk Abdul Rahman Dahlan"

You have been troll'd
Quote srihannah 1-9-2016 11:06 PM
kemaruk replied at 1-9-2016 06:21 PM
Kalau najib salah sorang tertuduh, nape najib bukan sebahagian dari siasatan?

Namun demikia ...

ha ah kan nape dia bukan sebahagian dr siasatan? hmmm  
Quote safran 2-9-2016 05:22 AM
srihannah replied at 1-9-2016 11:06 PM
ha ah kan nape dia bukan sebahagian dr siasatan? hmmm

Sbb yg guna duit tu di us ialah penama Jlow, Reza Aziz . US nak rampas harta  yang ada di US. Tp dia mentioned M01 sbg nama yg curi duit tu dari kantung rakyat Malaysia dan salurkan duit tu bg pd Reza dan jlow
Quote srihannah 2-9-2016 06:18 AM
safran replied at 2-9-2016 05:22 AM
Sbb yg guna duit tu di us ialah penama Jlow, Reza Aziz . US nak rampas harta  yang ada di US. Tp d ...

so maknanya ada lah bukti mo1 tu cekau duit kan..cuma xleh dakwa? hmmmph
Quote safran 2-9-2016 08:41 AM
srihannah replied at 2-9-2016 06:18 AM
so maknanya ada lah bukti mo1 tu cekau duit kan..cuma xleh dakwa? hmmmph

Dakwaan perlu dibuat boleh govt yg mana duit rakyat di songlap tp kalau dah govt yg songlap......
Quote rashiman 2-9-2016 09:04 AM
srihannah replied at 2-9-2016 06:18 AM
so maknanya ada lah bukti mo1 tu cekau duit kan..cuma xleh dakwa? hmmmph

Bukan masalah sama ada boleh dakwa atau xleh dakwa..

Dikatakan ada bukti, tidak semestinya bila ada kenyataan yg sebegitu bermakna kita boleh terus percaya.

Apa bukti yg DoJ ada ? kenalah DoJ jelaskan
Dari mana sumber bukti yg DoJ perolehi ? Kenalah beritahu sumbernya dari sumber WSJ & Sarawak Report misalnya.

Sebab kena disiasat dan dibicara terlebih dulu kesahihan bukti yg DoJ ada..sama ada benar atau palsu atau yg boleh diragui.
Quote dizzzek 2-9-2016 09:11 AM
sian dua ekor cacai dihina oleh rahman dahlan
Quote MatDeghem 2-9-2016 09:30 AM
kemaruk replied at 1-9-2016 06:21 PM
Kalau najib salah sorang tertuduh, nape najib bukan sebahagian dari siasatan?

Namun demikia ...

najib tarak buat salah di america. dia tarak curi duit rakyaat america. yg salah si cina gemok mata sepet & anak tiri najib. mereka beli harta gunakan duit 1MDB. itu saja. kalau kerajaan kasi green light mereka gunakan duit itu....america tak boleh tangkap kerajaan malaysia maa. hanya boleh beku harta mereka. itu saja maa....
ini case money laudering. bukan case jenayah.
Quote kemaruk 2-9-2016 10:05 AM
MatDeghem replied at 2-9-2016 09:30 AM
najib tarak buat salah di america. dia tarak curi duit rakyaat america. yg salah si cina gemok mat ...

Yang pasti, najib bukan public servant  
Quote rashiman 2-9-2016 10:09 AM
MatDeghem replied at 2-9-2016 09:30 AM
najib tarak buat salah di america. dia tarak curi duit rakyaat america. yg salah si cina gemok mat ...


Itu hanya baru dakwaan dan tuduhan DoJ, kita tak tahu lagi sama ada si cina gemok sepet & anak tiri najib bersalah ataupun tidak.
jangan cepat sangat buat keputusan, jangan cepat sangat berlagak jadi hakim.

si cina gemok mata sepet & anak tiri najib kenalah bela diri jika harta yg mereka beli bukan hasil dari duit curi dari 1MDB agar harta mereka tidak
dirampas.


Quote MatDeghem 2-9-2016 01:31 PM
kemaruk replied at 2-9-2016 10:05 AM
Yang pasti, najib bukan public servant

konar pegi public servant. Ok lah lu menang. Lu pandai. Main itu musik. tettttettttt teeettttttt. sendiri shiok. sendiri angkat. gila punya org


Quote MatDeghem 2-9-2016 01:35 PM
rashiman replied at 2-9-2016 10:09 AM
Itu hanya baru dakwaan dan tuduhan DoJ, kita tak tahu lagi sama ada si cina gemok sepet & anak t ...

semua orang lagi tunggu maa. Bila itu cina gemok sepet & anak tiri najib mau bela diri. Wa tatau mana itu anak tiri lah tapi wa tau itu cina gemok mata sepet sudah MIA china sana. Dia punya harta di spork punya sudah beku. Dia punya banker punya wang di spork pun sudah beku. Office dia di Hongkong pun tarak bunyi apa apa. Apa macam? Rakyaat kena tunggu kan.





Quote srihannah 2-9-2016 02:29 PM
rashiman replied at 2-9-2016 09:04 AM
Bukan masalah sama ada boleh dakwa atau xleh dakwa..

Dikatakan ada bukti, tidak semestinya bila ...

owh oke tq for ur explanation..in that case nape malaysia x mintak doj kemukakan semua tu instead of denying siapa mo1?
Quote srihannah 2-9-2016 02:30 PM
safran replied at 2-9-2016 08:41 AM
Dakwaan perlu dibuat boleh govt yg mana duit rakyat di songlap tp kalau dah govt yg songlap......

  so xkan ada dakwaan lah cenggitu
Quote finesse 2-9-2016 02:32 PM
Sudah terang lagi bersuluh kot..
Quote rashiman 2-9-2016 03:12 PM
srihannah replied at 2-9-2016 02:29 PM
owh oke tq for ur explanation..in that case nape malaysia x mintak doj kemukakan semua tu instead  ...

Memang Sepatutnya DoJ kemukakan dan rujuk dulu kpd 1MDB dan Kerajaan Malaysia.
bila DoJ membelakangkan kerajaan Malaysia, jadi tindakkan DoJ amat meragukan, umpama ada agenda tertentu.
Quote Simunggu 2-9-2016 03:21 PM
jadi apa tunggu..kalau ada biji telor ..tangkap lah....
Quote safran 2-9-2016 04:02 PM
Simunggu replied at 2-9-2016 03:21 PM
jadi apa tunggu..kalau ada biji telor ..tangkap lah....

Tangkap sapa?

Lihat semua komen(40)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 10:52 AM GMT+8 , Processed in 0.065877 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top