CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Pandai Depa, Mai Ambil Bacaan Lewat!" TNB Tipu Kira Bacaan Meter Elektrik?

18-8-2016 05:50 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 17847| Komen: 38|Original author: Oleh Izzah Abbasy

Description: Kemarahannya kepada TNB telah dikongsikan dan dipersetujui netizen
Kes bayaran bil elektrik kepada pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) sering menjadi isu. Mana tidaknya, ramai pengguna yang tak puas hati dengan bil elektrik yang naik melambung-lambung, dan akhirnya 'pi' mengadu di laman Facebook TNB Careline.  

Tapi kebanyakan jawapan yang diberi oleh TNB adalah ia disebabkan musim panas atau El Nino, dan ini membuatkan ramai yang semakin 'naik angin'.

Seperti yang terjadi kepada saudara Suhaimi Illias ini. Kemarahannya kepada TNB telah dikongsikan oleh laman 'Saya Orang Jitra' di Facebook apabila beliau menyatakan pihak TNB salah kira bacaan meter elektrik.






















Setelah dipersetujui ramai netizen, muncul pula saudara Muhammad Hafiz yang memperbetulkan keadaan. Beliau menjelaskan bahawa TNB membuat kiraan yang betul dan bukanlah seperti yang disangka ramai.



Pasti anda pening apabila mengetahui dua keadaan ini kan? Paling mudah, anda semak betul-betul bil TNB yang anda dapat. Jika anda tahu anggaran penggunaan eletrik di rumah, barulah boleh buat aduan jika terdapat permasalahan berlaku pada bil yang sampai.

Yang penting, anda perlu tahu tiga perkara ini:

1. Berapa watt barang eletrik digunakan
2. Berapa jam anda guna peralatan elektrik tersebut dalam sebulan
3. Kadar tarif bagi bekalan elektrik yang ditetapkan TNB


Jika anda nak tahu berapa watt barang elektrik yang digunakan, cuba baca 'detail' pada kotak yang dibeli. Contohnya untuk mentol, semakin kurang watt, semakin sedikitlah bil anda nanti. Ada faham?

Jika tak faham juga, mintalah penjelasan daripada pihak TNB seperti saudara Muhammad Hafiz. - CARI

Boleh cek bagaimana pengiraan bil elektrik anda seperti di bawah.





12

Bagus
16

Marah
9

Terkejut
12

Sedih
7

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (73 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Innrukia 18-8-2016 10:25 PM
dah 2 bln bill aku ditanggung kerajaan malaysia
Quote cekgihani 18-8-2016 10:55 PM
Petang td dapat bil. Lebih rm200..gilerr la..penggunaan sama je. Padahal sblm ni baru rm80
Quote tungkai 18-8-2016 11:14 PM
Aku takde masalah dengan macam mana calculation pro-rate tu sebab ianya berubah2 ikut penggunaan. Yang aku rasa "misteri" sangat pd fixed item i.e. rate tariff TNB

Tariff A - Domestic Tariff
For the first 200 kWh (1 - 200 kWh) per month         sen/kWh         21.80
For the next 100 kWh (201 - 300 kWh) per month         sen/kWh         33.40
For the next 300 kWh (301 - 600 kWh) per month         sen/kWh         51.60
For the next 300 kWh (601 - 900 kWh) per month         sen/kWh         54.60
For the next kWh (901 kWh onwards) per month         sen/kWh         57.10

Cuba tengok blok 201-300. Nape hanya 100 kWh max sedangkan yang lain >200kWh? Patut dalam 200kWh jugak. Chances untuk tergelincir masuk ke next blok mmg tinggi sebab 100kWh je range dia.

Perhatikan rate difference blok kedua dgn ketiga. Dari 33.40 sen terus melompat ke 51.60 sen. That's 54.49% increase...!!!
Quote bungarose 18-8-2016 11:26 PM
Aku dh 2bulan 700 lebih:
Quote Nenasketum 18-8-2016 11:32 PM
Aku pegi pusat bayaran tnb 1/8 /2016 sebab tak dapat bil. Budak kaunter cakap sebab tnb kemaskini dan tukar number akaun baru lepas tu dia printkan anggaran bil dengan kertas A4. Aku pi bayaq kat mesin pi balik kaunter siap dapat cop received dan budak tu initial sign kat kertas A4 tu. 10/8 anney baca meter datang print bil sejibik amaun dengan kertas A4 yang aku dah bayar. Tak masuk system yang aku bayor 1/8/2016. Anney siap ugut cakap aku kena bayo dalam masa seminggu kalau tak nak potong lektrik.
Apakah dah jadi semakin mangkuk tnb ini. Makin naik tarif makin siol sistem depa ke:
Quote munchkin 19-8-2016 12:38 AM
Yes it happened!!!  Masa raya depa cuti. Depa bagi bacaan anggaran jauh lebih rendah. Pastu this month depa baca balik bacaan sebenar sangat tinggi sebab depa anggar sedikit. So i punya bil jadi 6 kali ganda!!!!
Quote munchkin 19-8-2016 12:38 AM
Yes it happened!!!  Masa raya depa cuti. Depa bagi bacaan anggaran jauh lebih rendah. Pastu this month depa baca balik bacaan sebenar sangat tinggi sebab depa anggar sedikit. So i punya bil jadi 6 kali ganda!!!!
Quote munchkin 19-8-2016 12:41 AM
Nenasketum replied at 18-8-2016 11:32 PM
Aku pegi pusat bayaran tnb 1/8 /2016 sebab tak dapat bil. Budak kaunter cakap sebab tnb kemaskini da ...


Better bayar online. I bayar autodebit kredit kad pun ada kes yg tak update bayaran. Nasib kredit kad statement semua ada soft copy. I email je kat person in charge. Nice indian lady she updated and asked me to check. Dont pay kat mesin ni. Kalau hilang or tak simpan rekod susah.
Quote shoryu 19-8-2016 01:53 AM
Patutla tak dapat bil bulan lepas..rupanya tnb dok sibuk kemaskini akaun. Tak pasal2 bulan ni ada tunggakan
Quote DeeHanania 19-8-2016 07:24 AM
Stres...melambung2 naik bil,dlm masa 3bln nie bturut2...
Quote virgo19 19-8-2016 07:26 AM
Biasanya bil elektrik aku rm400 - 420, sejak sebulan lepas aku beli alat penjimat elektrik, baru2 ni dapat bil rm280 je.. lebih kurang 35% jimat. Tak tahu la kebetulan ke apa.. Tengok bil bulan depan camne.. kalau turun jugak mmg berkesan la alat yg aku beli tu..
Quote -electrifying- 19-8-2016 10:15 AM
virgo19 replied at 19-8-2016 07:26 AM
Biasanya bil elektrik aku rm400 - 420, sejak sebulan lepas aku beli alat penjimat elektrik, baru2 ni ...

alat apekah?
Quote Minami2013 19-8-2016 10:31 AM
TNB mmg melampau sekarang...
Quote virgo19 19-8-2016 10:34 AM
-electrifying- replied at 19-8-2016 10:15 AM
alat apekah?

Dia mcm satu benda cucuk kat soket. Aku beli kat fb, 5 pcs - rm350, pasang kat seluruh rumah. Sekali satu hari tu aku jalan2 kat satu kedai borong brg2 dari china ni, aku nampak alat tu sebiji sejibon rege rm13/pc, kiranya kalau 5pcs baru rm65. Tak tau la ni ori ke tak, tp kotaknya mmg sebiji sama dgn yg aku beli kt fb.
Quote tungkai 19-8-2016 11:26 AM
virgo19 replied at 19-8-2016 10:34 AM
Dia mcm satu benda cucuk kat soket. Aku beli kat fb, 5 pcs - rm350, pasang kat seluruh rumah. Seka ...

So kalau pasang alat tu penggunaan letrik turun ke?Contoh: lampu 100W jd 50W? Bunyik mcm lampu jadi malap sikit la. Ke cemana?
Quote -electrifying- 19-8-2016 11:49 AM
virgo19 replied at 19-8-2016 10:34 AM
Dia mcm satu benda cucuk kat soket. Aku beli kat fb, 5 pcs - rm350, pasang kat seluruh rumah. Seka ...

Ohhh... Jenama apa tu... Nk gak try
Quote Artemesiaa 19-8-2016 11:58 AM
Nasib bil bulan ni masih sama.  Mungkin juga ke kebanyakan bill rumah2 lain agak tinggi sebab penggunaannya pun tinggi disebabkan sambutan hari raya.   Mesti ramai yang ada menerima tetamu datang beraya atau pun ada mengadakan rumah terbuka sampai terlupa ada mengunakan eletrik lebih sikit dari biasa menyebabkan bil pun turut tinggi kali ini.
Quote Jajabeans 19-8-2016 12:55 PM
virgo19 replied at 19-8-2016 10:34 AM
Dia mcm satu benda cucuk kat soket. Aku beli kat fb, 5 pcs - rm350, pasang kat seluruh rumah. Seka ...

perghh gila2 punya mark up. kayo si penjual sekelip mata

alat ape tu. share laa.. walaupun bil umah aku tak penah cecah RM50
Quote virgo19 19-8-2016 02:54 PM
tungkai replied at 19-8-2016 11:26 AM
So kalau pasang alat tu penggunaan letrik turun ke?Contoh: lampu 100W jd 50W? Bunyik mcm lampu jad ...

Bukan camtu.. dia menstabilkan arus elektrik. Elektrik kt rumah kita ni dia tak stabil, kadang2 rendah, kadang2 tinggi, so yg tinggi tu akan menyebabkan pembaziran. So alat ni fungsinya menstabilkan la.. ntah la.. aku nak terangkan pun tak reti, hehe..

Lihat semua komen(38)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

5-3-2024 09:28 AM GMT+8 , Processed in 0.440435 second(s), 63 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top