CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Cipta Sejarah, Terjun Tanpa Payung Terjun Pada Ketinggian 7,600 Meter

31-7-2016 01:50 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 5947| Komen: 37

Description: Luke Aikins, 42, bekas pelakon lagak ngeri warga Amerika menjadi penerjun pertama terjun..

Oleh : Dean BZ



Luke Aikins, 42, bekas pelakon lagak ngeri warga Amerika menjadi penerjun pertama terjun tanpa payung terjun pada ketinggian 7,600 meter dan hanya mendarat dalam sebuah jaring. 

Dia menghabiskan setahun setengah mempersiapkan diri untuk melakukan aksi berani mati itu yang membabitkan terjunan dengan kelajuan 193 kilometer sejam di Simi Valley. Rangkaian televisyen Fox menyiarkan aksi lompatan dua minit itu secara langsung di TV realiti khas selama sejam. 

Sebelum ini, Aikins yang juga seorang juruterbang telah melakukan 18,000 terjunan udara dengan pelbagai aksi, termasuk untuk filem Ironman 3. Penerjunan pertamanya adalah ketika berusia 12 tahun. 


Aikins juga merupakan penasihat keselamatan dan pengendali untuk Persatuan Parachute Amerika Syarikat. Beliau turut memberi latihan payung terjun udara (tektik PARA) kepada Navy Seals dan unit elit yang lain.- CARI

Aikins mendarat diatas jaring di California





Sumber - Agensi
11

Bagus
7

Marah
16

Terkejut
9

Sedih
7

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (68 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote batman_2007 31-7-2016 03:35 PM
Hidup kena fun kan dek..

Quote system_failure 31-7-2016 04:00 PM
takde brek langsung ke.. wow sakitnya terhempas atas jaring tu dlm kelajuan 200kmj.. giler ahh

aku kalau terkena air hujan bila naik moto dlm 60kmj pun dh mcm kena cucuk2 dgn jarum peniti..
Quote EJALTI 31-7-2016 04:09 PM
Kerja gilerrrrrrrrr.....
Quote hyie 31-7-2016 04:11 PM
yang penerjun redbull terjun dari stratosfera ke mende tah lagi tinggi kan...apa beza dengan yang ni ya? ingat2 lupa...
Quote darkzombie 31-7-2016 04:14 PM
Quote matamata 31-7-2016 04:15 PM
hyie replied at 31-7-2016 04:11 PM
yang penerjun redbull terjun dari stratosfera ke mende tah lagi tinggi kan...apa beza dengan yang ni ...

Red bull tu pakai parachute, yg ni tak pakai....timing mesti tepat...kalau tak terus crash ...
Quote Missfadh 31-7-2016 05:00 PM
Mental kena kuat ni.
Quote Lagubestbest 31-7-2016 05:04 PM
hyie replied at 31-7-2016 04:11 PM
yang penerjun redbull terjun dari stratosfera ke mende tah lagi tinggi kan...apa beza dengan yang ni ...

Yg tu pakai parachute, yang ni landing bodo atas jaring.
Quote chazey 31-7-2016 05:08 PM
Homaigad sakit jantung akak tengok bidiyo tu!
Quote ohnoLia 31-7-2016 05:10 PM
Luar biasa sgt2. But mcm kurang bijak je sbb malang tak berbau..
Quote epal21 31-7-2016 05:17 PM
wow tapi training pun setahun,memang bravo!
Quote harisanis 31-7-2016 05:21 PM
nk taye , asap ape yea yg kuar dari kaki pnerjun2 baju hitam tu?

nape yg baju hijau tu xde asap pon kuar
Quote insulin 31-7-2016 05:23 PM
Ok. Yang ini aku betul2 kagum.
Quote dcruins 31-7-2016 05:32 PM
Ni betul laaaa kerja gilerrr.....
Quote estrelle 31-7-2016 05:43 PM
Ini memang gile..camne ye dia boleh tepat2 jatuh kat jaring?tak merewang kat tempat lain plak
Quote dcruins 31-7-2016 05:51 PM
Daredevil gilerrrr!!! gerun gak tengok meter2 terakhir sebelum mamat ni landing kat jaring tuuu....
Quote milo_888 31-7-2016 05:56 PM
Dia landing dah hampir dengan sisi net tu... sikit je lagi nak terbabas...
Quote milo_888 31-7-2016 05:57 PM
Ada dua team ke? Satu group menjunam, satu lagi mcm floating je...
Quote idakamaruddin 31-7-2016 05:58 PM
jap aku x paham..mmg mesti ek dia jatuh ats jaring tu? kot la tersasar dr landasan ke kene bawa angin deras ke kan..tetibe jatuh kt tmpt lain cane?

Lihat semua komen(37)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-7-2024 10:47 PM GMT+8 , Processed in 0.340223 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top