CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Luar Biasa! Cara Padi Ditanam Berbentuk Kartun Pahlawan Jepun

11-4-2016 12:30 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 9249| Komen: 20

Description: Yang luar biasa mengenai tanaman padi di sana ialah setiap tahun mereka mempelbagaikan cara tanaman
Oleh Izzah Abbasy

Padi semestinya ditanam untuk menghasilkan beras dan menjadi makanan ruji kita sehari-hari.

Jika di Malaysia dan Indonesia, nasi sudah pasti merupakan makanan utama yang menggunakan beras tetapi di Jepun makan rujinya adalah sushi yang juga menggunakan beras.

Yang luar biasa mengenai tanaman padi di sana ialah setiap tahun mereka mempelbagaikan cara tanaman mereka.

 
Mereka akan tanam padi ikut bentuk pahlawan Jepun atau pun karakter kartun dengan menggunakan warna yang berlainan. Jadi, apabila padi tersebut dah naik menghijau akan nampak lah rupanya yang sangat cantik.  
 
Siapa yang merancang nak pergi ke Jepun, apa kata carilah kawasan kampung yang ada menanam padi ini. - CARI Infonet




Kredit : Brightside



15

Bagus
11

Marah
16

Terkejut
12

Sedih
14

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (82 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zamzarai 11-4-2016 01:04 PM
kreatif.....................  
Quote sunquick 11-4-2016 02:10 PM
wow....hebatnye,....camne la derang tanam kan..
Quote AisyDani13 11-4-2016 02:28 PM
Kreatif sangat .........
Quote kuzaime 11-4-2016 02:44 PM
waaaa..cantik & kreatif..
Quote Firehill88 11-4-2016 03:48 PM
sejuk mata memadang
bilalah dapat gi jepon
Quote syue86 11-4-2016 05:05 PM
stylo giler!
Quote zameyla 11-4-2016 05:06 PM
cantiknya..............
Quote RatuDunia94 11-4-2016 05:17 PM
Kreatif = Jepun
Baca ala2 Hotel = Trivargo
Quote cmf_Kimmy 11-4-2016 05:59 PM
kreatif tul orang jepun ni.....cantik pulak tu.
Quote Artemesiaa 11-4-2016 06:17 PM
Siaran ulangan
Quote imransulaiman 12-4-2016 01:03 AM
Macam mana ye dorang buat imej raksasa sebegini ni? Macam mana dorang boleh dapat agak ini tanam kat sini, itu tanam kat situ?



*sorry....soalan saya agak pprt
Quote iniaroonz 12-4-2016 07:53 AM
kreatif betull..
Quote Rose1982 12-4-2016 09:27 AM
Guna ilmu maths ni
Quote purple_leo 12-4-2016 10:31 AM
wow....kreatif sngt....
Quote minah_kidal 12-4-2016 11:00 AM
nnt beras tu blh makanla?
Quote espri6006 12-4-2016 12:08 PM
Ulang siar yang dah bertahun dulu.
Quote makneng 12-4-2016 01:50 PM
imransulaiman replied at 12-4-2016 01:03 AM
Macam mana ye dorang buat imej raksasa sebegini ni? Macam mana dorang boleh dapat agak ini tanam kat ...

X lah pprt mana,  tp rasanya diorg dah design ataih kertas dulu, or guna software yg lbh canggih lps tu baru apply kat paddy field.  Rasanyalah
Quote imransulaiman 12-4-2016 02:17 PM
makneng replied at 12-4-2016 01:50 PM
X lah pprt mana,  tp rasanya diorg dah design ataih kertas dulu, or guna software yg lbh canggih l ...

Apply kat bendang tu yang saya nak tahu Mak Neng... Hehe

Apa khabar Mak Neng? Lama tak nampak
Quote makneng 12-4-2016 04:01 PM
imransulaiman replied at 12-4-2016 02:17 PM
Apply kat bendang tu yang saya nak tahu Mak Neng... Hehe

Apa khabar Mak Neng? Lama tak nampak : ...

Buat petak2 la agaknya..buat ala2 koordinat. Agaknya la... X leh nak pikir details kepala serabut sbb layan auditor.  Huhu.  U pun dah lama x nampak kat porem ni.

Lihat semua komen(20)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 07:42 PM GMT+8 , Processed in 0.060006 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top