CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

[Edisi Suami] 5 Perkara Harus Guna Duit Suami!

22-3-2016 05:56 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 9926| Komen: 9

Description: Bila sebut tentang nafkah, ia bukan satu perkara main-main. Suami khususnya mempunyai tanggungjawab yang sangat tinggi terhadap isteri, anak-anak dan rumah tangga.
oleh Adib Za

Bila sebut tentang nafkah, ia bukan satu perkara main-main. Suami khususnya mempunyai tanggungjawab yang sangat tinggi terhadap isteri, anak-anak dan rumah tangga. 


Jangan sampai isteri menanggung nafkah dan juga keperluan untuk sekeluarga yang seharusnya suami yang sediakan. 

Bagi yang bakal bergelar suami isteri, lihat dan hadam 5 perkara ini, nafkah yang harus diberi oleh seorang suami, kepada isterinya. 

1. Makan minum isteri
- duit belanja isteri
- duit belanja dapur

2. Peralatan mandian

3. Pakaian baru

4. Rumah selesa


- CARI Infonet


14

Bagus
17

Marah
12

Terkejut
7

Sedih
18

Lawak
26

Bosan

Friends Rank (94 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ablishan 22-3-2016 07:30 PM
Kata 5, ada 4 aje. Satu lagi apa ye?
Quote mbhcsf 23-3-2016 06:33 AM
Err kenderaan yg baik??? X der ek?
Quote mbhcsf 23-3-2016 06:33 AM
Takkan piano kot kan?
Quote dabai 23-3-2016 03:36 PM
Yg ke 5, kena sediakan bibik.
Quote caca_eric 24-3-2016 05:01 PM
mcm sedih pulak rasanya
Quote Abangspek 24-3-2016 05:31 PM
pandangan ulama' mengatakan
- 2 kali makan sehari ikut kemampuan
- 2 kali minum sehari ikut kemampuan
- 2 persalinan pakaian setahun luar dalam ikut kemampuan
- rumah yang selesa, yang mana ahli keluarga tak perlu risau pasal aurat

- produk kebersihan/kesihatan seperti sabun dan ubat-ubatan, ikut keperluan. QuPuteh tu, tak perlu

Kalau yang lebih2 tu, bukan lagi nafkah keperluan, sebaliknya nafsu kehendak
Quote mbhcsf 24-3-2016 07:06 PM
there is a hadis on petanda kebahagiaan , the indicator of happiness in marriage tapi ni diriwayatkan dari Ibnu Hibban yg 4 perkara ni termasuklah :

a) wanita yg soleh  ( isteri )
b) kediaman ( rumah ) yg luas
c) jiran tetangga yg baik
d) kenderaan yg selesa

dan 4 petanda penderitaan seseorg : jiran tetangga yg tercela, wanita yg tercela ( buruk bab akhlak) , tempat kediaman yg sempit dan kenderaan yg tercela


Sahih : Hadis daripada Sa'ad bin abi waqas radiallahu/anhu , dikeluarkan oleh Ibnu Hibban , al khtaib al baghdadi ( al tarikh) dan Abu Nu'aim (Hilyatul Auliya') dinilai sahih oleh Syu'aib al Arna'uth  dalam Sahih Ibn Hibban  ( Muasasah al risalah, Beirut  1997) no. 4032. Juga dinilai sahih oleh Nasr al Din al Albani dalam Silsilah Hadits Shahih ( terj. Qodirun Nur , pustaka mantiq , solo  1996) no : 282

ni saya petik : www.hafizfirdaus.com
Quote mbhcsf 24-3-2016 07:07 PM
so, soal kemampuan berkahwin tu  besar pengertiannya. bagi yg faham islam bebetul.
Quote cik_tonggek 25-3-2016 04:28 PM
mbhcsf replied at 23-3-2016 06:33 AM
Err kenderaan yg baik??? X der ek?

nak mintak keta baru lettewwwww

Lihat semua komen(9)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

22-2-2024 01:03 PM GMT+8 , Processed in 0.056915 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top