CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4545|Reply: 9

[Edisi Suami] 5 Perkara Harus Guna Duit Suami!

[Copy link]
Post time 22-3-2016 05:56 PM | Show all posts |Read mode
oleh Adib Za

Bila sebut tentang nafkah, ia bukan satu perkara main-main. Suami khususnya mempunyai tanggungjawab yang sangat tinggi terhadap isteri, anak-anak dan rumah tangga.


Jangan sampai isteri menanggung nafkah dan juga keperluan untuk sekeluarga yang seharusnya suami yang sediakan.


Bagi yang bakal bergelar suami isteri, lihat dan hadam 5 perkara ini, nafkah yang harus diberi oleh seorang suami, kepada isterinya.



1. Makan minum isteri

- duit belanja isteri

- duit belanja dapur


2. Peralatan mandian


3. Pakaian baru


4. Rumah selesa






- CARI Infonet


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2016 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kata 5, ada 4 aje. Satu lagi apa ye?
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2016 06:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Err kenderaan yg baik??? X der ek?
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2016 06:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Takkan piano kot kan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2016 03:36 PM | Show all posts
Yg ke 5, kena sediakan bibik.
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2016 05:01 PM | Show all posts
mcm sedih pulak rasanya
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-3-2016 05:31 PM | Show all posts
pandangan ulama' mengatakan
- 2 kali makan sehari ikut kemampuan
- 2 kali minum sehari ikut kemampuan
- 2 persalinan pakaian setahun luar dalam ikut kemampuan
- rumah yang selesa, yang mana ahli keluarga tak perlu risau pasal aurat

- produk kebersihan/kesihatan seperti sabun dan ubat-ubatan, ikut keperluan. QuPuteh tu, tak perlu

Kalau yang lebih2 tu, bukan lagi nafkah keperluan, sebaliknya nafsu kehendak
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2016 07:06 PM | Show all posts
there is a hadis on petanda kebahagiaan , the indicator of happiness in marriage tapi ni diriwayatkan dari Ibnu Hibban yg 4 perkara ni termasuklah :

a) wanita yg soleh  ( isteri )
b) kediaman ( rumah ) yg luas
c) jiran tetangga yg baik
d) kenderaan yg selesa

dan 4 petanda penderitaan seseorg : jiran tetangga yg tercela, wanita yg tercela ( buruk bab akhlak) , tempat kediaman yg sempit dan kenderaan yg tercela


Sahih : Hadis daripada Sa'ad bin abi waqas radiallahu/anhu , dikeluarkan oleh Ibnu Hibban , al khtaib al baghdadi ( al tarikh) dan Abu Nu'aim (Hilyatul Auliya') dinilai sahih oleh Syu'aib al Arna'uth  dalam Sahih Ibn Hibban  ( Muasasah al risalah, Beirut  1997) no. 4032. Juga dinilai sahih oleh Nasr al Din al Albani dalam Silsilah Hadits Shahih ( terj. Qodirun Nur , pustaka mantiq , solo  1996) no : 282

ni saya petik : www.hafizfirdaus.com
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-3-2016 07:07 PM | Show all posts
so, soal kemampuan berkahwin tu  besar pengertiannya. bagi yg faham islam bebetul.
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2016 04:28 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 23-3-2016 06:33 AM
Err kenderaan yg baik??? X der ek?

nak mintak keta baru lettewwwww

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 07:21 PM GMT+8 , Processed in 0.089634 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list