CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pekerja Bangladesh Akui Suka Kahwin Wanita Melayu

20-2-2016 08:48 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 16092| Komen: 53

Description: “Warga Bangladesh sendiri sebut tadi mereka suka di sini. Apa yang saya sebut tadi mereka semua dapat.
Oleh Adib ZA

Pekerja Bangladesh di negara ini mengakui suka berkahwin dengan wanita Melayu tempatan dan diberikan kad pengenalan untuk mendapat pelbagai kemudahan yang disediakan oleh kerejaan.


Memetik laporan Free Malaysia Today, mereka membuat pengakuian itu selepas ditanya oleh sekumpulan ahli Pertubuhan Ikatan Usahawan kecil dan Sederhana (IKHLAS).

Berikut merupakan sesi soal jawab yang dilaporkan oleh FMT,

Soalan: Dapat kahwin dengan orang Melayu betul tak?
Jawapan: Betul

Soalan: Kahwin dengan orang Melayu dapat IC betul tak?
Jawapan: Betul

Soalan: Kahwin dengan orang Melayu sebab nak berniaga betul tak?
Jawapan: Betul

“Warga Bangladesh sendiri sebut tadi mereka suka di sini. Apa yang saya sebut tadi mereka semua dapat. Saya rasa apa yang mereka dapat rakyat tempatan tak dapat,” kata Presiden IKHLAS, Mohd Ridzuan Abdullah. - CARI Infonet



Baca selanjutnya: FMT



11

Bagus
17

Marah
22

Terkejut
15

Sedih
21

Lawak
20

Bosan

Friends Rank (106 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote lavabasikal 20-2-2016 12:27 AM
lu punyer DNA je sampai mampos tarak boleh baiki lagi...

jahanam punyer DNA..

keturunan.

Quote dauswq 20-2-2016 12:28 AM
ni IC biru ker merah?

Quote lavabasikal 20-2-2016 12:29 AM

merah cam lu la...haram punyer pendatang haram.







Quote Acong 20-2-2016 12:31 AM

mungkin sama dgn suku pakistan   
Quote apalancut 20-2-2016 12:39 AM
apa motif drang laung2 tu? cakap je la! bangla ni salah satu fixed deposit barisan nasional ut next pru nnti.
Quote Mary_jane 20-2-2016 02:10 AM
Kan sana sini dah acik2 bergendeng dengan bangla. Sinis tak sinis je we all curi2 pandang. Kalau dah jodoh nyah.
Quote bluehedgehog 20-2-2016 08:00 AM
skg bole salahkan cina dap
lagi 20thun tukar arah salahkan bangla
Quote ajinomotonosuga 20-2-2016 09:22 AM
ikhlas tapi bodoh, takat gebang green card, australia usa pun ada, ozi ai bes..ko takyah kawin..ko de facto, macam laki bini sah je pun dah di anggap legal di mata undang undang sana, bleh visa spouse peh tu beberapa taun leh apply warga

sebelum nak kutuk pendatang asing berjemaah, paham dulu aku dulu dah karang bab

MENTALITI IMMIGRANT VERSUS MENTALITI TEMPATAN

ingat sama ke? otak oang dok sanggup mati di laut, naik bot di pacific , anak bini seme mati lemas bila bot karam, dia je di selamatkan ke darat di buh kat detention centre, di periksa kesihattan di cek bek ground lepeh tu di beri pelepasan terkawal dengan visa refugee..oang cam ni nilai otak dia ingat murah ka? tu pasal kerajaan cam australia bijak atasi soal immigration depa

laaaa ni di australia kalo hangpa buat ijazah, lepas abis ko leh apply visa graduate, ko di galakkan keje dan tinggal di sana untuk dua ntah 3 tahun, pasal apa? ni law baru tapi pasai pa kerajaan depa wat cam tu? kenapa tidak dari dulu? pasal itu ler cara depa kemaskini dasar polisi immigration depa sedangkan taun 70an dulu depa ada dasar WHITE AUSTRALIAN POLICY, di mana hanya kulit putih atau european aje di terima pendatang , hangpa tau dak?

kemaskini malaysia apa? dari dulu sampai hari ini caca marba bodoh mengalahkan lembu tapi nama seme depan ada DR, IR

satu dunia tau nilai education mesia cap ayam laaa.buh 10 title doktor pun kucing tak eran

ce cek berapa ramai otak bagus dok lari ke SINGAPORE

ce cek negara berikut, amerika syarikat, canada, australia  singapore , new zealand, ISRAEL...penduduk majoriti depa tu asal nya sapa? bukan IMMIGRANT ke? so mana kepala hotak tok menteri? even tun mahathir pun bodoh bab cam ni kalah dengan lee kuan yew nya dasar immigration..ko pi cek camna kerajaan singapore kemaskini dasar immigrasi depa , sana pun ada pekeje asing tapi pasai pa tadak masalah??

ce cek berapa ramai dok blajo kat ozi di mesia tu, bekas bekas pelajar yang dulu blajo ozi dan kini jadi menteri  , bekas menteri punya la ramai tapi apa depa buat kat mesia?? malah ada yang ada pr australia pun tapi pasai pa mesia jadi cam hari ni?

kenapaaaaaa susah nak tiru mende molek dari sapa pun? tu aku lom cite dasar buruh yang salu di kemaskini di australia tuh sampai hari ni seme tau jadi cleaner pun bleh gi holiday haaa..leh beli rumahhhh, maksud aku camna berlaku proses tambahnilai dan naik standard hidup dari pekeje paling bawah or the sebut the lowest income earner tu? dulu australia pun gaji murahhhhh, duluuuu australia rekod oang mati kat jalanraya pun macam mesia hari ni..ni pada era 70an depaaa...samaaa!!

tapi hari ini australia jadi macam hari ni kenapa?? sebab perubahan dasar yang kerap di kemaskini dan di buat tanpa sentimen perkauman, as long mende tu untungkan australia, seluruh australia depa buatt...nak kata KIASU kata laa..yg penting australia untung...tapi malaysia??

hilang pulau tak apaaaaa, hilang maruahhh it is okkkk, rugiii duit tak apaa...bertambah jenayah it is okkkk, rosak moral budak muda tak apa...semuaaa tak apa..attitude TAK APA ni orang bukan melayu mesia cukup kenalllll kuat di kalangan melayu mesia, aku masa tingkatan 2 , cikgu portugese aku dah cakap mende ni, you malay suka sikap TAK APA..i don kno why, dah cakap daaa

forward 40 taun sampai hari ni masih bersikap TAK APA di kalangan melayu...kenapa? PM penyamun penipu songlap beribu juta rm tak apaaa..jho low kebas beratus juta duit kerajaan, tak apaaa...kenapa jadi cam ni punya teruk? tak kira laa sultan ke rakyat melayu pasai pa bodoh bebal cam ni? tuhan dah matikan hati kita kutttt

yg heran nya bila anwar kene pecat pandai berjuta berdemo, tapi bila duit rakyat kene kebas berpoloh ribu juta rm..diammm,  kene tabur seribu rm terus diamm.alamaaakkkk cap ayam pun tak murah cam nni laaa...satu dunia tahu agak nya harga maruah orang mesia , rasa aku lah orang mesia sebenonya da tak de maruah..esp japan korea dan asean macam indonesia dan singapore thailand esp tau mesia dah tadak maruah..aku rasa laa

sib baik la ada faiz subri, tendang percuma S ...so dapat ler divert issue skitttt kan??? tapi hakikatnya tetap manusia mesia tadak maruah !
Quote bluehedgehog 20-2-2016 09:23 AM
Suka kawin melayu
Ayat ni win
Quote liton 20-2-2016 10:16 AM
Ikhlas ni kalau nak tunjuk hero tapi bodoh. Dia tanya soalan panjang 2 suruh bangla2 tu jawab satu perkataan "betul" ala2 citer madu 3 kena jawab "kesian"

Apa motig p serang kedutaan Bangladesh. Bangladesh kan mmg pengekspot tenaga kerja , bukan kat M'sia jer tapi seluruh dunia. Kalau kat Mekah tu, majoriti peniaga Bangladesh jer.

Kalau berani p lah bw bendera & bersorak2 kat KDN sana. Sebab depa yg 'buka pintu'. Dah buka pintu luas2 bagi ramai2 masuk. Salah tuan rumah atau salah org yg nak masuk?
Quote _______ 20-2-2016 10:26 AM
Sekadar suka jer la tapi berapa ekor saja dapat
Quote liton 20-2-2016 10:27 AM
pi tanya Bangla, ramai dpt ic, kenapa x tanya angka yg betul2 pemberian ic kat kdn/jpn sana?

Ikhlas ni pernah pegi bhg visa/spouse programme/ entry permit kat imigresen x? Kalau duk dari pagi sampai petang dah boleh kot dapat statistik lebih kurang 80% pengunjung tu warga apa.Atau 80% rakyat Msia yg dtg tu berkahwain dgn perempuan/lelaki warga apa.
Lagi 20% shj yg berkahwin dgn warga lain lain negara didunia ni termasuk kokesen/bangla/aprika/vietnam/prc sume tu.

Ikhlas ni tak tau ke , tak perlu kahwin dgn rakyat tempatan pun utk nak meniaga. Pernah perkataaan 'alibaba' x?
Ke perkataan 'alibaba' tu hanya terpakai utk cina dap?


Ikhlas bodo ni ingat BN ni bodo sgt ke nak bagi ic kat bangla. Baru nak p mgundi dah kena cepuk. Kalau bagi ic , bagi kelonggaran ic utk warga asing yg boleh menyerap jadi bumiputera/melayu lah. Kalau nak pergi mengundi , boleh ckp saya rakyat M'sia dari keturunan jawa/bugis/minang...dsb.
Kalau terdesak sgt, ic ekspress hanya akan diberi pada cina prc atau india sbb boleh masuk dlm salah satu kaum M'sia. Takkan nak jerat leher bagi ic kat bangla x melambangkan mana2 kaum kat M'sia pun.


Bangla diperlukan bkn utk jadi pengundi, tapi sbg 'penderma' perbelanjaan pilihanraya.







Quote _______ 20-2-2016 10:35 AM
@Acong
Cinapek macam engko yang tak mampu bersaing dengan melayu boleh la anggap baiki keturunan. Tapi melayu anggap melingkup keturunan. Itu sebab beberapa orang hodoh saja pandang bangla bapok
Quote PE-DX03 20-2-2016 10:49 AM
saya pernah satu flight dengan seorang pakistan dari tawau ke kl. saya tanya dia ada ic? dia tunjuk dia benar-benar ada ic biru.   isteri beliau orang tawau. di tawau, sandakan, sempoarna, lahad datu, banyak pakistan kahwin penduduk tempatan. mengikut cakap-cakap local, taktiknya dengan perangkap orang local berhutang perabot, carpet, kain, bila tak mampu bayar, anak-anak orang kampung di minta kahwin.

Quote PE-DX03 20-2-2016 10:52 AM
bluehedgehog replied at 20-2-2016 09:23 AM
Suka kawin melayu
Ayat ni win

maaf cakap, frankly talk, meleis girl is cheap liao. easy to get. cuba lihat chinese girl? paling teruk pun saya lihat couple dengan afrika. dengan bangla belum pernah lihat.
Quote WanKL 20-2-2016 10:59 AM
Edited by WanKL at 20-2-2016 11:00 AM

Quote _______ 20-2-2016 11:38 AM
PE-DX03 replied at 20-2-2016 10:49 AM
saya pernah satu flight dengan seorang pakistan dari tawau ke kl. saya tanya dia ada ic? dia tunjuk  ...

Hahaha. Pakistan bapok dengan bumiputera sabah . Padan sangat la
Quote _______ 20-2-2016 11:40 AM
PE-DX03 replied at 20-2-2016 10:52 AM
maaf cakap, frankly talk, meleis girl is cheap liao. easy to get. cuba lihat chinese girl? paling  ...

Meleis girl tu apa ? Perempuan cina yang beranak lepas dirogol bangla dalam bilik asrama yang mereka kongsi ka ?
lu tak pernah lihat cina kawin bangla sebab lu katak bawah tempurung
Quote _______ 20-2-2016 11:52 AM
@PE-DX03
paki bahalol tak nak ngaku mereka yang kena perangkap & kena tipu untuk jadi suami orang sabah. Setakat tak bayar hutang apa paki pondan boleh buat ? Nak buat onar kalo...kena pukul  atau kena tangkap la.

Lihat semua komen(53)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-2-2024 04:59 AM GMT+8 , Processed in 0.065798 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top