CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Kenapa Tunku Abdul Jalil Begitu Disayangi Rakyat Johor?

7-12-2015 11:59 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 37468| Komen: 140

Description: Ini jelas terbukti orang ramai daripada pelbagai lapisan masyarakat dan bangsa pergi ke istana besar Johor untuk memberi penghormatan terakhir buat Almarhum Tunku Abdul Jalil pagi semalam. Kenapa Put ...



Oleh : TS LOO

Putera ketiga Sultan Johor, Tunku Abdul Jalil dilaporkan meninggal dunia pada jam 7.10 malam Sabtu lalu di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. 

Media tempatan melaporkan, Almarhum Tunku Abdul Jalil didiagnosis kanser hati peringkat keempat tahun lalu susulan badan menghadapi masalah kesihatan.

Apabila berita kemangkatan Tunku Laksamana Johor Tunku Abdul Jalil disiarkan, kepiluan dirasai oleh semua golongan rakyat bukan sahaja di Johor, malah di seluruh negara.

Ini jelas terbukti apabila orang ramai daripada pelbagai lapisan masyarakat dan bangsa pergi ke istana besar Johor untuk memberi penghormatan terakhir buat Almarhum Tunku Abdul Jalil pagi semalam.



Kenapa Putera Ketiga Sultan Johor begitu disayangi rakyat jelata? Kenapa orang ramai begitu menyanjung tinggi Almarhum Tunku Abdul Jalil?



Menderita dengan penyakit, masih mampu mengekalkan sikap positif dan optimis
1) Putera Ketiga Sultan Johor merupakan anakanda keempat Sultan Ibrahim dan Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah, walaupun menderita dengan penyakitnya dalam tempoh beberapa tahun, tapi masih bersikap positif dan optimis, serta turut bergiat menyertai pelbagai aktiviti dan berusaha menyebarkan mesej yang positif melalui media sosial.


2) Seorang yang peramah, Periang dan rendah diri
Walaupun menderita dengan penyakit, tetapi Putera Ketiga Sultan Johor masih sangat optimis ketika menjalani rawatan, secara nakal mengusik ketua jururawat, semua orang suka dengan Putera Ketiga Sultan Johor kerana sikapnya yang peramah dan suka bergurau tanpa mengira darjat atau pangkat, 





3) Sering memberi galakkan kepada pesakit lain 
Sepanjang menghidap kanser, Almarhum kerap mengunjungi pesakit-pesakit di Hospital Sultan Ismail dan Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Baharu untuk beramah mesra dan bertanyakan khabar. Biarpun dirinya menderita dengan penyakitnya, tetapi Almarhum masih berkeinginan mengunjungi pesakit lain sambil memberi sokongan dan kata-kata semangat agar mereka lebih gigih menghadapi penyakit kanser. Di laman Facebooknya tertulis : " Kami menghidap penyakit kanser, sebab itu kami berpeluang menjadi abang dan adik. Esok saya akan datang lagi mengunjungi anda, Azman."




4) Putera Johor Yang Petama Menyertai Pasukan Polis.
Almarhum merupakan kerabat di raja Johor yang pertama berkhidmat dalam pasukan polis selepas tamat latihan polis selama sembilan bulan pada tahun 2011. Seorang putera Johor yang penuh keberanian dan bersikap menegak keadilan, macam mana tidak disanjungi rakyat jelata? 



Sudah pastinya, kebelakangan ini suasana politik negara kita agak menggusarkan, bukan sahaja Putera Ketiga Sultan Johor memperolehi perhatian, malah seluruh kerabat diraja Sultan Johor yang lantang menyuarakan pendirian yang berjiwa rakyat di laman sosial, boleh dikatakan salah satu sebab mengakibatkan Putera Ketiga Sultan Johor menjadi 'People In The News'. 

Barangkali ini merupakan kerinduan masyarakat terhadap putera muda tersebut ataupun boleh juga dikatakan sebagai perasaan sayang ke atas Almarhum, namun demikian ia juga boleh menggambarkan refleksi hubungan akrab orang ramai terhadap kerabat diraja Johor yang lantang menyuarakan isi hati masyarakat Malaysia sekarang. - CARI Infonet



19

Bagus
17

Marah
22

Terkejut
17

Sedih
30

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (119 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote crossfire 7-12-2015 12:04 PM
sebab ciri2 peribadi TAJ lebih baik dari ciri2 peribadi TMJ  
Quote -electrifying- 7-12-2015 12:09 PM
Sebaya gua rupanya Semoga TJ ditempatkan dikalangan org2 yg soleh. Insyaallah
Quote JohnPuteh 7-12-2015 12:09 PM
kenal secara peribadi ke dgn TMJ
Quote axl_bach 7-12-2015 12:10 PM
crossfire replied at 7-12-2015 12:04 PM
sebab ciri2 peribadi TAJ lebih baik dari ciri2 peribadi TMJ

Part lain aku xnk komen tp point dia melawat pesakit lain mmg sikap terpuji,  memberikan semangat tambahan kepada pesakit2 lain di hospital.......
Quote pooh~key 7-12-2015 12:12 PM
Akak nak tanya soalan bimbo sikit. Kenapa shortform TJ pula? Bukan sepatutnya guna shortform TLJ ke? Tunku laksamana johor.
Quote axl_bach 7-12-2015 12:13 PM
Edited by axl_bach at 7-12-2015 12:15 PM
pooh~key replied at 7-12-2015 12:12 PM
Akak nak tanya soalan bimbo sikit. Kenapa shortform TJ pula? Bukan sepatutnya guna shortform TLJ ke? ...


Maybe TJ tu shortform utk TUNKU JALIL

Cam aku guna TJ sbb aku refer as Tunku Jalil bukan Tunku Johor
Quote Bedah.Cun 7-12-2015 12:14 PM
Heols neh ok sikit kuts
Quote kechikchomel 7-12-2015 12:16 PM
pooh~key replied at 7-12-2015 12:12 PM
Akak nak tanya soalan bimbo sikit. Kenapa shortform TJ pula? Bukan sepatutnya guna shortform TLJ ke? ...

TJ = Tunku Jalil
Quote plasterhati 7-12-2015 12:17 PM
pooh~key replied at 7-12-2015 12:12 PM
Akak nak tanya soalan bimbo sikit. Kenapa shortform TJ pula? Bukan sepatutnya guna shortform TLJ ke? ...

Short form Tunku Jalil
Quote qronaldo7 7-12-2015 12:18 PM
pooh~key replied at 7-12-2015 12:12 PM
Akak nak tanya soalan bimbo sikit. Kenapa shortform TJ pula? Bukan sepatutnya guna shortform TLJ ke? ...

TJ for Tunku Jalil
Quote mommymonster82 7-12-2015 12:19 PM
Moga tunku jalil bersemadi dengan aman

....Dalam byk2 putera tuanku..me rasa tunku abdul rahman yg paling hensem.. dah besar tapi still low profile..
Quote mommymonster82 7-12-2015 12:19 PM
pooh~key replied at 7-12-2015 12:12 PM
Akak nak tanya soalan bimbo sikit. Kenapa shortform TJ pula? Bukan sepatutnya guna shortform TLJ ke? ...

TJ tu Tunku jalil u...
Quote qronaldo7 7-12-2015 12:20 PM
Semoga sifat kebaikan Almarhum menjadi contoh kepada kita semua.

Pangkat dan darjat hanya sementara. Jangan terlalu sombong kerana suatu hari nanti kita akan kembali padaNya
Quote mommymonster82 7-12-2015 12:23 PM
crossfire replied at 7-12-2015 12:04 PM
sebab ciri2 peribadi TAJ lebih baik dari ciri2 peribadi TMJ

Tak juga kot u...
Me ada baca sape share kat benang lagi 1 masa arwah sepupu dia  anggota FMJ ke apa tu meninggal tmj turun samer masuk liang...bantu urusan pengkebumian..
Quote syabee 7-12-2015 12:23 PM
aku as follower dia kat ig pun sedihh... walaupun bukan dari johor.
Quote pooh~key 7-12-2015 12:24 PM
mommymonster82 replied at 7-12-2015 12:19 PM
TJ tu Tunku jalil u...

Eh eh eh kalau macam tu tmj pun kena pakai TI lah...
Quote pooh~key 7-12-2015 12:27 PM
TMJ kena jadi TI.
Quote mommymonster82 7-12-2015 12:29 PM
pooh~key replied at 7-12-2015 12:24 PM
Eh eh eh kalau macam tu tmj pun kena pakai TI lah...

Tmj dia nak dikenali ngan tmj..tengku mahkota johor...

So kita ikutlah apa yg org tu suka..

Macm pooh key suka dipanggil pooh key..so gitulah kita panggil...
Quote revolusi_30 7-12-2015 12:29 PM
pooh~key replied at 7-12-2015 12:24 PM
Eh eh eh kalau macam tu tmj pun kena pakai TI lah...

apa pulak sis, almarhum sendiri yg bahasakan dirinya TJ , kat Ig segala pun taruk TJ jah ...shortform utk Tunku Jalil. bukan Tunku Laksaman Johore ....

Lihat semua komen(140)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-2-2024 01:50 PM GMT+8 , Processed in 0.061905 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top