CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Hargai Kehidupan Kita Dengan Melindungi Sumber Air

29-11-2023 08:00 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 32| Komen: 1

Description: Air adalah sumber kehidupan dan asas kepada kelangsungan hidup semua makhluk yang hidup di bumi. Apabila populasi bertambah dan industri berkembang, sumber air berada di bawah ancaman serius. Melindun ...

Air adalah sumber kehidupan dan asas kepada kelangsungan hidup semua makhluk yang hidup di bumi. Apabila populasi bertambah dan industri berkembang, sumber air berada di bawah ancaman serius. Melindungi sumber air bermakna melindungi kehidupan dan masa depan kita.


Pertama, kita perlu meningkatkan kecekapan penggunaan air. Ini bermakna kita perlu mengurangkan pembaziran sumber air dan meningkatkan kecekapan penggunaan air melalui kemajuan teknologi dan pembaharuan pengurusan. 


Gambar hiasan

Sebagai contoh, kita boleh mengurangkan pembaziran air pertanian dengan menambah baik sistem pengairan. Kita juga boleh mengurangkan pembaziran air industri dengan menambah baik proses pengeluaran industri.

Kedua, kita perlu melindungi sumber air termasuk sungai, tasik, dan air bawah tanah, melalui perundangan dan penguatkuasaan untuk mengelakkannya daripada tercemar dan musnah. 


Sebagai contoh, kita boleh menguatkuasakan larangan pembuangan bahan pencemar berhampiran sumber selain mewujudkan rizab alam semula jadi.

Amat penting untuk kita tingkatkan kesedaran orang ramai tentang melindungi sumber air. Ini juga bermakna kita perlu membuat lebih ramai orang memahami kepentingan melindungi sumber air melalui pendidikan dan publisiti serta mengambil tindakan untuk melindungi sumber air dengan mengadakan kempen pendidikan awam dan mempromosikan melalui media.

Marilah kita bertindak bersama dan menjadi penjaga sumber kehidupan!Dicky Ng,
Pengarah Institut Penyelidikan ESG Kebangsaan - CARI

1

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)


ADVERTISEMENT


Komen di sini

Komen Terbaru

Quote Kipaskiok 26-1-2024 09:58 PM
air sumber asli yg antr yg penting kena jaga..xde air...mmg 1 bumi la xdpt nk hidup

Lihat semua komen(1)


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 01:00 AM GMT+8 , Processed in 0.052104 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top