CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Setelah Merogol, Memakai Songkok Pula

5-11-2015 10:59 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 11648| Komen: 63

Description: Seorang juru kimpal dihukum penjara 14 tahun dan tiga sebatan oelhe mahkamah seksyen kerana kesalahan merogol remaja bawah umur.........

                    

                           

Tertuduh dibawa keluar dari mahkamah. – Foto Sinar Harian oleh ADILA SHARINNI WAHID

Seorang juru kimpal dihukum penjara 14 tahun dan tiga sebatan oleh mahkamah seksyen kerana kesalahan merogol remaja bawah umur yang baru dikenali di laman sosial facebook.

Hukuman diputuskan Hakim, Mohd Yusoff Yunus selepas tertuduh, Muhammad Al Hafiz Mohd Yusoff, 21, didapati bersalah pada akhir kes perbicaraan.

Tertuduh yang ketika itu berusia 19 tahun didakwa merogol mangsa yang berusia 15 tahun sembilan bulan di Kampung Pulau Belacan, Pengkalan Chepa, di sini, pada jam 2.30 petang, 15 Oktober 2013.

Sebelum kejadian, tertuduh mengajak mangsa bersiar-siar dan sebelum menghantarnya pulang, tertuduh membawanya ke kawasan hutan serta merogolnya.

Tertuduh hadir bersongkok ketika perbicaraan kes. - CARI Infonet




Sumber - Sinarharian

6

Bagus
8

Marah
13

Terkejut
7

Sedih
6

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (49 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bluehedgehog 5-11-2015 09:44 AM
pui la
x guna punya batang
Quote leylapple 5-11-2015 10:00 AM
Pada prosiding itu, tertuduh yang diwakili peguam, Nasrul Mohamed merayu hukuman terhadap anak guamnya diringankan dengan alasan tertuduh masih bujang dan sentiasa memberi kerjasama baik kepada mahkamah sepanjang perbicaraan.


akuheran dgn loyer2 mcm nie... dah tau anak guam belaan bersalah, buat apa nak merayu? setiap rayuan tu ada share (subahat) tau dalam pekerjaan anak guam...
Quote mattzzx 5-11-2015 10:02 AM
sekarang siapa susah???
Quote bluehedgehog 5-11-2015 10:15 AM
leylapple replied at 5-11-2015 10:00 AM
akuheran dgn loyer2 mcm nie... dah tau anak guam belaan bersalah, buat apa nak merayu? setiap ra ...

hak perogol untuk diberi khidmat peguam
Quote famri7 5-11-2015 10:17 AM
syumulnya beliyau bersongko suchi...kiranya ummah akan maafkan jah mcm cikki pakai klubung...

Negeri surambi tapi kes rogol saban malam sis, surambie siamkah?
Quote tentera_laut 5-11-2015 10:19 AM
leylapple replied at 5-11-2015 10:00 AM
akuheran dgn loyer2 mcm nie... dah tau anak guam belaan bersalah, buat apa nak merayu? setiap ra ...

ikut process la. hak merayu.

peguam bela tu ikut porcess yg ditetapkan oleh mahkamah.

maybe peguam bela tu tau client die bersalah and dia tak bersungguh2 bela.. just nak ikut syarat aje.

peguam bela tu pun maybe tak tau betul atau tak cleint die merogol.. ni all based on bukti kecuali dia mengaku..


Quote Decaffeinated 5-11-2015 10:32 AM
Tertuduh yang ketika itu berusia 19 tahun didakwa merogol mangsa yang berusia 15 tahun sembilan bulan
kalau ikut kata @Maideen. age of consent ialah 16 tahun. 3 bulan ja lagi....



Quote leylapple 5-11-2015 10:44 AM
tentera_laut replied at 5-11-2015 10:19 AM
ikut process la. hak merayu.

peguam bela tu ikut porcess yg ditetapkan oleh mahkamah.

dia merayu lepas dihukum la...

mana ada peguam tak tau anak guam dia bersalah ker tidak....
Quote nicuya 5-11-2015 10:51 AM
kuang ajo.....alasan masih bujang konon...yang ade ank bini bg alasan ade anak bini, yang bujang bg alasan masih bujang....korok muuuuuu!!!!
Quote ResellerMaxis 5-11-2015 11:02 AM
dia ingat dia di hadapkan ke mahkamah syariah agaknya..
Quote Modngengade 5-11-2015 11:07 AM
famri7 replied at 5-11-2015 02:17 AM
syumulnya beliyau bersongko suchi...kiranya ummah akan maafkan jah mcm cikki pakai klubung...

Neg ...

sis bersangka baik okey....ummah dah hinsap sebab tu bersongkok litup...maafkan beliyau
Quote shernazz 5-11-2015 11:07 AM
sedap hanya seketika cuma sayang
Quote manehnya 5-11-2015 11:10 AM
apa ingat dengan sonkokt tu dia rasa kelihatan lebih beriman? phui budak 14 tahun di rogolnya..

minta hakim beri hukuman cucuk hormon wanita pada dia
Quote zwaty 5-11-2015 11:16 AM
"Mahkamah membenarkan penangguhan hukuman dengan jaminan dinaikkan kepada RM20,000."

lepas buat duit hantaran....
Quote kucen_miang 5-11-2015 11:17 AM
famri7 replied at 5-11-2015 10:17 AM
syumulnya beliyau bersongko suchi...kiranya ummah akan maafkan jah mcm cikki pakai klubung...

Neg ...

orang kampung kak senah jugak. warga boodoo.
Quote mongoose_kidz 5-11-2015 11:23 AM
tp kadang2 aku rase hukuman kes rogol ni kadang2 x berapa nak adil..
klau prmpuan tu rela pun tp sbb dia bwh umur so lpas..yg kena lelaki tu..lelaki pun umur belasan
mmg dua2 buat salah tp budak2 prmpuan zaman skarg pun daring jugak.
jgn hencap aku ok...skdar pndapt saja
harap2 keturunan kita semua dijauhkn dr perkara2 mcm ni
Quote brown_pupil 5-11-2015 11:27 AM
kenapakah aku rasa yg minah ni bukannya kena paksa, tapi lebih kepada berzina?

budak2 sekolah sekarang lebih advance.. 13-14 tahun dah gatal. Kalau tak gatal, xde la minah ni mengikut mamat ni pergi berisar2 dulu sebelum di rogol..
Quote Maideen. 5-11-2015 11:51 AM
Edited by Maideen. at 5-11-2015 11:54 AM
Decaffeinated replied at 5-11-2015 10:32 AM
kalau ikut kata @Maideen. age of consent ialah 16 tahun. 3 bulan ja lagi....

Dari laporan berita, kita tidak tahu samada mangsa melakukan persetubuhan secara rela atau tidak (dimana undang undang menganggap perempuan yang berumur kurang dari 16 (enam belas) dan bukan 18 (lapan belas) tahun seperti yang selalu di war warkan oleh yang tidak berpengetahuan, tidak mampu memberi kerelaannya.

Walaupon kerelaan mangsa tidak diambil kira dalam pengsabitan kesalahan, ianya merupakan sesuatu yang dipertimbangkan dalam menjatuhkan hukuman.

Seperti yang Maideen komen dalam kes "statutory rape " di benang yang lain, perogol didalam kes ini berumur 19 tahun.

Ini pasti mengingatkan kita kembali pada kes statutory rape di Negri Melaka yang membabitkan pemain boling Melaka di mana Mahkamah Rayuan (yang merupakan mahkamah rayuan yang tertinggi dalam kes ini kerana perbicaraan bermuala di mahkamah Sessions), hanya mengenakan bond jaminan kelakuan baik sahaja.


Tetapi fakta didalam kes diMelaka tersebut amat jelas menunjukkan mangsa telah dengan rela melakukan hubungan seks dengan perogol. Fakta kes di Melaka itu adalah seperti berikut:

Mangsa berumur 13 tahun 4 bulan. " Perogol" berumur 19 tahun.

Mereka telah check in dihotel pada tengah malam dimana mereka melakukan hubungan jenis. Esoknya budak lelaki itu menghantar "mangsa" pulang. Mangsa tidak menceritakan kepada sesiapa.

Malangnya bapa mangsa telah membaca dairi mangsa dimana mangsa telah merakamkan kenangan manis yang dilaluinya (mungkin sesambil memasang cd Mary MacGregor "This Girl Has Turned Into A Woman")

Bila ditanya oleh bapanya "mangsa" berkali kali menafikan apa yang dirakamkannya di dalam dairinya itu berlaku.

Namun bapanya telah membuat laporan polis juga.... dan Pendakwa raya gigih mahu membuat dakwaan jugak.

Maka bila kita ingatkan kembali kes di Melaka ini, kita tertanya tanya apakah bezanya fakta kes kes tersebut sehinggakan dalam kes di Kelantan perogol di penjara sampai 14 tahun?

Apa apa pon, syukurlah perogol akan mengemukakan rayuan.....

Quote Decaffeinated 5-11-2015 12:02 PM
mongoose_kidz replied at 5-11-2015 11:23 AM
tp kadang2 aku rase hukuman kes rogol ni kadang2 x berapa nak adil..
klau prmpuan tu rela pun tp sb ...

aku faham apa yang ko tulis.

looks like lelaki lebih terbeban untuk exercise restraint walau lauk gatal bijik telah terhidang di depan....

selepas bersedapan bersama, the other party can always play victim.


Lihat semua komen(63)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-2-2024 06:32 AM GMT+8 , Processed in 0.050271 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top