CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Memalukan! Mossy Forest, Pahang Dikotori Lampin Pakai Buang

5-10-2015 12:12 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 11857| Komen: 77

Description: Amat memalukan apabila tersebar di media sosial mengenai kawasan pelancongan, Mossy Forest di Gunung Brinchang, Pahang ditimbuni dengan sampah sarap.
Oleh Adib Za

Amat memalukan apabila tersebar di media sosial mengenai kawasan pelancongan, Mossy Forest di Gunung Brinchang, Pahang ditimbuni dengan sampah sarap.


Ini menjadikan ia sebagai pandangan negatif terutamanya di kalangan pelancong asing. Malah, kawasan yang ditumbuhi lumut yang eksotik ini terpaksa ditutup untuk jangka masa panjang akibat masalah tersebut.

(Sumber foto: mynewshub)

Antara yang paling memalukan apabila kelihatan lambakan lampin pakai buang di situ. Di samping, kotak rokok, bekas makanan dan sebagainya yang menyakitkan mata yang memandang. - CARI Infonet


Baca selanjutnya: Mynewshub




4

Bagus
10

Marah
6

Terkejut
12

Sedih
4

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (50 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Themilo 5-10-2015 08:26 AM
patutnya banned terus pelancong tempatan dari masuk hutan belantara.
Quote gaara_X 5-10-2015 08:48 AM
tak de sivik.....
Quote tentera_laut 5-10-2015 08:51 AM
tong sampah ada tak?

kebanyakkan hutan tempat pelancongan ini .. nak carik tong sampah mmg susah..even di tempat org ramai.. tak caya u all perati la..

tak semua la.. ada yang ada..

attitude pun problem gak
Quote jazaa100 5-10-2015 08:53 AM
Themilo replied at 5-10-2015 08:26 AM
patutnya banned terus pelancong tempatan dari masuk hutan belantara.

kann.....

dorang bkn kagum pun dgn alam flora semua ni....

suruh dorang piknik kat KLCC je, mcm masa KLCC baru bukak dulu....
Quote white_musk 5-10-2015 08:53 AM
macam mana pulak boleh ada pampers budak dekat situ? masing masing bawak kanak-kanak/bayi ke?
Quote MarryPottet 5-10-2015 08:54 AM
mossy forest dah jadi messy forest
Quote rospinki 5-10-2015 08:58 AM
tu yg aku tk suka kemana2..tgk smpah dibuang merata mcmni nk tegur org kang kata kita pulak poyo...aku kan sampah even secubit je aku rasa amat tidak bertanggungjawab dibuang merata..anak2 diajar hargai alam sekita gitu..choiii sgt org malaysia (melayu kot) ckp bungbang tapi civic tadak!
Quote nicuya 5-10-2015 09:01 AM
aku sokong je kl die tutup trus mossy forest, gunung brinchang ngan irau nih....mentaliti lokal bodoh kemain....x kisah la tempat xde tong sampah ke hape...dh ko bw sampah, ko bw la balik sampah tuh..duhh....once again...bodoh!
Quote mak_wa95 5-10-2015 09:02 AM
xtau la sikap pengotor di tempat awam ni,
dah pengotor,pemalas pl..
di sekolah, masuk kelas, kena jerit dulu,bersihkan kelas,
baru boleh mengajar...
Quote ultra78 5-10-2015 09:07 AM
Eeiii..pengotornya. Dasar tak ada tanggungjawab.
Quote ultra78 5-10-2015 09:09 AM
Kalau tak ada tong sampah, aku sanggup bungkus sampah aku bawa balik daripada campak merata-rata. Mungkin dasar didikan org Malaysia ni kalau tak jumpa tong sampah, campak aje merata-rata
Quote princessjay 5-10-2015 09:14 AM
kt ats tu memang xde tong sampah.. tpt hiking kn.. klu dh bawak sampah naik, pandai2 lah bawak turun.. syglah, tpt tu mmg cantik..
Quote liyamariska 5-10-2015 09:16 AM
google Gunung Brinchang cam menarik jer tempat ni....  
Quote pittjie 5-10-2015 09:23 AM
tentera_laut replied at 5-10-2015 08:51 AM
tong sampah ada tak?

kebanyakkan hutan tempat pelancongan ini .. nak carik tong sampah mmg susah. ...

kalau tak ada tong sampah sekali pun .. make it as a habit kalau masuk hutan tu .. what ever sampah sarap kita buat .. masuk plastik dan bawak balik. buang dlm tong sampah kat luar atau kat rumah sendiri. geng2 mendaki dan geng2 masuk hutan tu mmg amalkan benda2 macam ni la. mmg la dalam hutan tempat2 camping .. susah nak jumpa tong sampah. hutan macam tu buat ada cleaner yang akan masuk daily atau weekly tuk menyapu dan mengutip sampah dalam tong tong sampah.  bottom line nya .. thats not the facility being provided ke tidak .. tapi kesedaran sivic memasing la.

Quote pittjie 5-10-2015 09:24 AM
ultra78 replied at 5-10-2015 09:09 AM
Kalau tak ada tong sampah, aku sanggup bungkus sampah aku bawa balik daripada campak merata-rata. Mu ...

exactly kan sis. sanggup ku genggam atau masuk je dlm handbag what ever sampah.. contoh pembalut gula2 .. rather than buang gitu2 je walau ia cuma secebis kertas.

Quote kluangman 5-10-2015 09:30 AM
tentera_laut replied at 5-10-2015 08:51 AM
tong sampah ada tak?

kebanyakkan hutan tempat pelancongan ini .. nak carik tong sampah mmg susah. ...

Bila kita masuk hutan, sampah sarap semua kita hendaklah bawa keluar balik.
Kalau ada banyak tong sampah, impak dia ada banyak tikus.
Bila banyak tikus, ada banyak kencing tikus.
Quote cherub 5-10-2015 09:43 AM
Orang kita ni...
1. Piknik mesti bbq la. Sampah..satu hutan bau ayam hanyir dia takde masalah. Tak kira tepi pantai tepi waterfall senua worang mesti hidu bau bbq dia. Kita pergi sbb nak fresh air la bongok.
2. Rokok kat tempat yg org menikmati fresh air. Selayaknyala kena jerebu umat2 ni.
3. Nak buang pampers kat rumah pun bukan nak rinse solid najis ke dalam toilet bowl dulu baru buang. Buang je dgn najis2 taik tu dlm tong sampah. Najis ni will eventually polllute ground water ok. Kalau ke rumah orang melawat etc pun main tinggal je pampers ni kat dlm toilet atau tong sampah orang. Bawak la balik esp time2 raya tu. Mak aku selalu komplen sbb dia kata nak bakar pun bukan boleh terbakar pampers ni. Maklumla kampong bukan selalu lori sampah tu datang.
4. Belajarla pakai less dispos. Kami yg biasa pakai cloth diaper cloth pad semua kami simpan dan bawak balik. Jimat kos. Saves the environment dan ground water supply. Tak gunala komplen pprt buang kat hutan aklau kita jugak memenuhi landfill dgn benda yg sama.
Quote rayna_raynes 5-10-2015 09:53 AM
tentera_laut replied at 5-10-2015 08:51 AM
tong sampah ada tak?

kebanyakkan hutan tempat pelancongan ini .. nak carik tong sampah mmg susah. ...

kalau dekat hutan selalu etika dia bring back what you brought in

Quote shuk_one 5-10-2015 10:12 AM
tempat amik wuduk pun selamba buang pampers anak... ditegur, kata tak de anak apa tau...
ni kan pulak kawasan tersorok

Lihat semua komen(77)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

13-4-2024 08:48 AM GMT+8 , Processed in 0.063983 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top