CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

[Edisi Mentaliti] Menang Dijulang Kalah DiKeji

10-9-2015 04:29 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 5196| Komen: 10|Original author: CARI-IIN

Description: Tidak boleh menerima saat kekalahan pemain atau pasukan mereka ..
Oleh Izzah Abbasy

Setiap perlawanan atau pertandingan semestinya ingin memiliki pencapaian yang tertinggi dan membanggakan. Namun, jika semua mampu menang, siapa yang akan kalah? Bak kata pepatah, adat bertanding ada menang, ada kalah.

Jika diukur prestasi setiap yang bertanding sudah pasti memiliki tenaga dan kehandalan masing-masing. Harus diingat, mereka yang terpilih atau dipilih merupakan yang paling baik dalam kalangan yang terbaik.


Sudah menjadi kebiasaan orang kita, jika pasukan atau individu itu menang suatu perlawanan, ia akan diangkat tinggi dan disebut-sebut kehebatannya. Tetapi malangnya, jika keputusan tidak berpihak kepada mereka, orang kita pasti mencemuh dan mengutuk sehabis-habisnya. Mengapa begitu? Adakah sesetengah individu ini tidak boleh menerima saat kekalahan pemain atau pasukan mereka. Sehingga menunjukkan aksi dan reaksi yang boleh memalukan negara.



Seharusnya, kita sebagai peminat mahupun sekadar penonton perlu sedar mereka berhabis-habisan menyiapkan diri untuk memenangi setiap perlawanan yang disertai. Bahkan masing-masing mempunyai kekuatan yang mahu dieksploitasi sebaik mungkin untuk melepasi setiap peringkat. Mereka juga terpaksa berjauhan dan meninggalkan isteri, anak-anak serta keluarga bagi mengharumkan negara.



Ya, sebetulnya mereka harus galas tanggungjawab yang telah diberikan sebaiknya. Tetapi, adalah lebih baik jika kita menyiapkan diri dengan fizikal dan fikiran positif supaya tidak menunding jari kepada sesiapa apabila kekalahan berpihak kepada kita. Senang kira, jika individu atau pemain tersebut merupakan salah seorang daripada ahli keluarga kita, apa yang kita rasa apabila masyarakat mencemuh dan mengutuk? Pasti naik angin dan marah bukan? Begitu jugalah mereka.




Sebagai pemerhati, yang menang harus dibanggakan yang kalah pula harus disokong dan berusaha mempertingkatkan pencapaian. - CARI Infonet
13

Bagus
5

Marah
17

Terkejut
3

Sedih
7

Lawak
26

Bosan

Friends Rank (71 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote c===8 10-9-2015 04:21 PM
kalah 10-0 mmg wajib dikeji
Quote mdhelmi 10-9-2015 05:23 PM
macam karangan dari seorang pelajar
Quote usmanafandy87 11-9-2015 04:06 PM
Wulan Guritno Ingin Jadi Germo Dari Sosok Ini

Duo Serigala Siap Pamerkan Payudara Di Film Terbarunya
Quote kerunai 11-9-2015 10:50 PM
ya habibi ya maulana

telan butir kelubi tubek butir kana
Quote mzzenma 11-9-2015 10:54 PM
Kalau kalah sekali sekala takpe. Ni penuh gelumang gosip dengan artis, lifestyle fefeeling player la liga etc

Tengok nicole david. Tak dak gosip liar, tak tayang lifestyle mewah..namun maintain no 1 selama 9 years. Bila dia kalah rakyat malaysia tetap faham.
Quote edee_91 11-9-2015 10:54 PM
bongok bahlol punya persoalan. dah lembik kenalah keji.
Quote boyagombak 12-9-2015 01:24 AM
Kalah lebih banyak dari menang patutlah dikeji. Setakat menang 2x  Piala AFF dan Sukan SeA lps tu kalah memanjang. Dgn Timur Lestee pun bokeh draw per citer. Lainlah kalau kalah bermaruah. Kalah lps bertarung mati-matian peminat boleh terima. Ini menang sekali kalah berpuloh2 kali camna nk terima. Malaysia bkn negara BBNU dlm bolasepak dh berpuloh2 tahun dgn kemudahan sukan bertaraf dunia berbanding dgn Timur Lestee main ntah2 berlatih atas padang kokak. Palastine & Iraq berlatih dlm hujan peluru. Laos,Myanmar dan Vietnam negara yg baru lps perang IndoChina hingga hujung 70an boleh naik dgn cepat. Dahulu Kuwait, Iraq adalah pasukan belasahan Malaysia. UAE baru shj naik lps tu. Korea boleh dikatakan samataraf dgn Malaysia. Jepun pun baru lps kalah WW2 x pandai lg main bola Adakah orang2 Ereb dahulu kecik kemetot so boleh dibelasah dan Ereb skrg dah makin besar so Malaysia plk yg kna gentel. Apa yg x kena. Pengurusan yg baik akan menghasilkan pemain2 yg bekualiti secara berterusan sdgkn kalau pemain terbaik dunia pun boleh hancur dgn pengurusan yg hanky panky.
Malaysia dah main bola sjk awal bersama2 negara Eropah yg lain. Dahulu England pun respek sama team Malaya. Kenapa pembangunan bolasepak Barat ,Jepun,Korea dan Asia Barat maju kehadapan tetapi Mlaysia mundur kebelakang.
FAM ptt kaji knp bnyk sgt Piala sana Piala sini hinggakan jadual permainan terlalu padat hingga meletihkan pemain. Adakah krn nk kejar kutipan tiket masuk kantung
Quote samperit 12-9-2015 01:31 AM
mzzenma replied at 11-9-2015 10:54 PM
Kalau kalah sekali sekala takpe. Ni penuh gelumang gosip dengan artis, lifestyle fefeeling player la ...

jaguh kampungdotcom memang perangai mcm tu
Quote samperit 12-9-2015 01:33 AM
kalah bkn sekali sekala...sentiasa..

memang patut dikeji!

hbis tu xkan nak dibentangkan kapet merah diiringi paluan kompang pulak
Quote pyropura 12-9-2015 01:48 AM
....ni samalah macam nasib cina lahnat sini, kalau ChongWei menang, dia akan dipuji sebagai good malaysian, tapi bila 2-3 orang cina Loyat buat hal, seluruh cina Malingsia akan ditudoh jahat...  @dizek  @penjejak_awam @Modngengade @dcruins  

Lihat semua komen(10)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 12:23 AM GMT+8 , Processed in 0.077200 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top