CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Hormati Hak Kebebasan Media- Tunku Zain Al-Abidin

9-8-2015 09:22 AM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 9511| Komen: 23

Description: Tambah tuanku lagi perkata ini dilihat sebagai satu sekatan kepada kebebasan media yang mana masyarakat berkembang bermula dengan media yang bebas.
Oleh Fyruz Hanna

Sumber imej:TheMalaysianinsider


"Hari ini saya memakai hitam dan biru sebagai tanda sokongan kepada The Edge," katanya.  

Itu tanda sokongan yang diberikan oleh Tunku Zain susulan penggantungan lesen penerbitan akhbar The Edge selama 3 bulan.

Tambah tuanku lagi perkata ini dilihat sebagai satu sekatan kepada kebebasan media yang mana masyarakat berkembang bermula dengan media yang bebas.


"Oleh sedemikian kita perlu kumpulan masyarakat umum yang berkembang dan media yang bebas untuk mengetahui apa yang orang ramai perkatakan di warung mamak dan lapangan golf,"katanya seperti dipetik didalam Themalaysianinsider. -CARI Infonet. 

7

Bagus
5

Marah
9

Terkejut
17

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (40 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kelapaparut 8-8-2015 07:37 PM
Kerabat n9 nmpknye xsuke najib jugak ni
Quote bioessence 8-8-2015 07:42 PM
Dia baru je ada ig
Tu pun sebab aku follow tunku idris johor
Quote scorpionkiki 8-8-2015 07:48 PM
Rasa mcm pelan pelan dah terbentuk gelombang....
Quote EJALTI 8-8-2015 07:50 PM
Royals aware of public sentiments, but must be careful in intervention, says prince

BY RAM ANAND
Published: 8 August 2015 7:00 PM
http://www.themalaysianinsider.c ... n-intervention-says

yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyTunku_Zain_Al-Abidin__FORUM_MSLS_15_RENAISSANCE_08082015.jpg
Negri Sembilan prince Tunku Zain Al-Abidin believes the royal institution must tread carefully when dealing with national affairs. – The Malaysian Insider pic by Kamal Ariffin, August 8, 2015.


The royal institution is aware of public sentiment but must be "very careful" if it were to intervene in national affairs as any such act will linger on for generations, says Negri Sembilan prince Tunku Zain Al-Abidin.

"I know there are now people who are talking about petitioning to the conference of rulers.

The institution is well aware of these issues. But they must be very careful in any intervention," he said during the Malaysian Student Leaders Summit in Kuala Lumpur today.

He said that this was due to many key institutions losing the people's trust in the current national situation, while the royal institution was often seen as the “last resort”.

"If they take action, they can be accused of intervening, which is unconstitutional," Tunku Zain, the second son of the Negri Sembilan monarch, said.

"The royal institution predates the other institutions by several centuries. So they must be very careful, because future generations must account for what the ancestors do," he said.

Tunku Zain added that "time will tell" as to how the royal institution responds to the current socio political situation in the country. "They are well aware. I guess time will tell as to how they respond," he said.

Recently, the Johor crown prince had been vocal in his criticism of Putrajaya's handling of the 1Malaysia Development Berhad issue, while Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah had also stood firm in deciding the appointment of Mohamed Azmin Ali as menteri besar last year. – August 8, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.c ... thash.uIQWNonS.dpuf
Quote kasibiman 8-8-2015 09:13 PM
Satu soklan: Irrespective of constituion provision; kenapa sampai hari ni sampul surat gomen bawak heading "Urusan Seri Paduka Baginda"?

Apsal tak cakap "Urusan Kerajaan"?
Quote blastoff 8-8-2015 09:15 PM
scorpionkiki replied at 8-8-2015 07:48 PM
Rasa mcm pelan pelan dah terbentuk gelombang....

gelombang akan tersentut lepas MCMC law di pinda dek najib, oktober ni kot kalau tak silap haku .
Quote hanakikan 8-8-2015 09:58 PM
Berapa umut dia ni
Quote pyropura 8-8-2015 10:02 PM
@kasibiman

..tu ikot cara omputih, kan mulayu umeno masih sayang punjajah Brits kapir lahnat, terhutang budi sebab terus diberi kuasa masa murdeka...
Quote tepisket.. 8-8-2015 10:14 PM
Dia ni ke atau Tunku Ali y pernah jd kolumnis The Star. Boleh tahan juga dia punya write up
Quote tepisket.. 8-8-2015 10:16 PM
Dia ni ke atau Tunku Ali y pernah jd kolumnis The Star. Boleh tahan juga dia punya write up
Quote uda 8-8-2015 10:35 PM
tepisket.. replied at 8-8-2015 10:16 PM
Dia ni ke atau Tunku Ali y pernah jd kolumnis The Star. Boleh tahan juga dia punya write up

Dia, Tunku Zain ni yang jadi kolumis di Star tu

Quote dauswq 8-8-2015 10:57 PM
seingat aku, DAP teringin sgt nak bawa dia masuk...

lepas tu, katenya hanya rumour saje..
Quote sgbuloh 8-8-2015 11:13 PM
tunku zain tak takut kena tangkap ke?
Quote CrowneGlory 9-8-2015 12:51 AM
Berbeza cara berfikir dgn anak2, menantu cucu yg dipertua sebelum ni...
Quote cmf_premierleag 9-8-2015 12:57 AM
CrowneGlory replied at 9-8-2015 12:51 AM
Berbeza cara berfikir dgn anak2, menantu cucu yg dipertua sebelum ni...

Kalo kerabat yg lama, bersepah2 muka dlm tatler, majlis2 cocktail minum2 dgn betina x cukup kain
Kerabat baru ni lak slalu dilihat di majlis2 ilmu, majlis2 yg sopan intelektual dan lebih mesra rakyat
Quote Al-Patih 9-8-2015 07:47 AM
Tunku Zain juga menekankan Perlembagaan perlu menjadi teras panduan kepada orang ramai dan mesti tidak disalah tafsir demi kepentingan individu tertentu.  

  
apoh nak buwek Tunku...... Perlembagaan diguno olih Lembaga.....
Quote -electrifying- 9-8-2015 08:25 AM
tak tau la kan klau najib ni mcm mana, abeh semua dia langgar y pentingdia selamat...
Quote flying_cow 9-8-2015 09:21 AM
Akak suka royal NS yang sekarang. Jauh lebih baik daripada royal NS sebelum ni yang...
Quote the_killer 9-8-2015 09:31 AM
flying_cow replied at 9-8-2015 09:21 AM
Akak suka royal NS yang sekarang. Jauh lebih baik daripada royal NS sebelum ni yang...

abislah.keturunan.kesultanan pagar ruyung sumatera indon pon sokong the edge

Lihat semua komen(23)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 12:08 AM GMT+8 , Processed in 0.203298 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top