CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 2015

3-8-2015 10:48 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 5816| Komen: 15

Description: Sebelum mengambil keputusan tentang jenis penyusuan untuk bayi anda, beri pertimbangan kepada penyusuan susu ibu kerana ia memberi kebaikan kepada ibu dan anak ...
Oleh Izzah Abbasy

Sebelum mengambil keputusan tentang jenis penyusuan untuk bayi anda, beri pertimbangan kepada penyusuan susu ibu kerana ia memberi kebaikan kepada ibu dan anak.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan penyusuan susu hanya dieksklusifkan bagi bayi yang berumur 6 bulan pertama kelahirannya. Ini bermaksud tiada sebarang pemberian makanan tambahan kepada bayi baru lahir sehingga ia mencapai umur 6 bulan selepas kelahiran. Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda. Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi. Ia juga memberi peluang kepada ibu dan bayi untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang seeratnya.

Sumber Foto : http://zaleha-mustapha.blogspot.com


Sumber Foto : www.sidra.org

Galakan bagi memberi susu kepada bayi ini telah diadakan dalam acara mempromosikan kepentingan penyusuan susu ibu ini di Georgetown, Pulau Pinang bersempena 'World Breastfeeding Week 2015' atau Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 2015 bermula 1 hingga 7 Ogos 2015. Acara ini akan disertai oleh 124 orang ibu yang akan menyusukan bayi mereka secara serentak.

Sumber Foto : www.nestlebaby.com.au

Kerajaan negeri Pulau Pinang menyokong usaha ini selaras dengan dasar kerajaan negeri untuk menjadikan Pulau Pinang lebih mesra menyusukan anak. - CARI Infonet
11

Bagus
17

Marah
21

Terkejut
11

Sedih
7

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (90 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote shernazz 3-8-2015 01:36 AM

cm lawak plak..
tu je ke idea yang ada..
Quote Al-Patih 3-8-2015 07:09 AM
"The Penang state government supports this effort in line with the state government policy to make Penang more breastfeeding friendly," he said.
Bab ni ado sangsi sikit....sejak bila bayi menganas breastfeeding.....
Quote bluehedgehog 3-8-2015 07:50 AM
peluang keemasan utk meleis pprt gi tgo2 free
Quote bluehedgehog 3-8-2015 07:51 AM
Al-Patih replied at 3-8-2015 07:09 AM
Bab ni ado sangsi sikit....sejak bila bayi menganas breastfeeding.....

ko ni salah tafsir
Quote protonpersona 3-8-2015 07:53 AM
Acara breastfeeding untuk bapak x nak anjur ke?
Quote ultra78 3-8-2015 07:55 AM
Lobai tak nak buat protes ke?
Quote fire_place 3-8-2015 08:08 AM
Bagus lah..menggalakkan penyusuan ibu.
Aku pernah nampak 2 org ada anak kembar myusukan baby.
Sorg tu baby dia menyusu dua2 belah.
Yg sorg lagi tu ada maid.sorg menyusu sorg lg maid dukung.
Susu bganti2. Tp mmg respect dua2 org ni lah.
Lg satu ibu yg bkerja tp perah susu utk bb.mmg aku tabik habis.
Quote Shahreen74 4-8-2015 02:19 PM
fire_place replied at 3-8-2015 08:08 AM
Bagus lah..menggalakkan penyusuan ibu.
Aku pernah nampak 2 org ada anak kembar myusukan baby.
Sorg ...

ehemm.. eheemm..terima kasih kerana menghargai wanita.. wanita yg bekerja yg boleh fullbreast feeding baby mmg melalui kehidupan yg sgt mencabar..
Quote syahoney 4-8-2015 02:28 PM
buat la flashmob mcm kat klcc dulu...baru charee
Quote fire_place 4-8-2015 03:30 PM
Shahreen74 replied at 4-8-2015 02:19 PM
ehemm.. eheemm..terima kasih kerana menghargai wanita.. wanita yg bekerja yg boleh fullbreast feed ...

Yup..aku tgk kawan aku yg rumah jauh dr tempat keje,balik tengahari sbbny nk perah susu tkejar2, kat pejabat xda fridge,masa tu penggunaan beg penyejuk tu xda lg..so mmg aku bangga lah.

Lpstu kawan aku,masa hantar anak dia kat aku mtk tlg jaga,siap bekalkan beg n warmer dll,tlambat g keje sbb curi masa perah jap.ibu yg bkerjaya lpstu breastfeeding kan bb..tu superwomen bg aku.
Quote caplimau 4-8-2015 03:33 PM
fire_place replied at 3-8-2015 08:08 AM
Bagus lah..menggalakkan penyusuan ibu.
Aku pernah nampak 2 org ada anak kembar myusukan baby.
Sorg ...

mcm iolss la tu..
tapi iolss bukan anak kembar,
anak iolss beza 1thn 3bulan,
now dua2 breastfeed lg,.
Quote caplimau 4-8-2015 03:37 PM
Aku tandem nursing anak2 aku,
kiri kanan,
berkerja jugak, mase anak 1st after cuti 3bln anak xnk botol, terpaksa bapak die bwk die
p opis iolss during lunch hour selama sebulan sbb takut anak lapa. hehehhehe

now kt opis, peti ais atas penuh ngn icepack,
peti bawah penuh ngn breastmilk,
da makin ramai breastfeeding mommies kt opis ni,
semua punca dr aku la tu.. hehehehehhe
Quote gekkou 4-8-2015 03:41 PM
kat fb wall
penuh ngan posting2 ibu2 beranak kecik
ucapkan happy breastfeeding
beserta ucapan mengupkn diri sendiri kerana berjaya breastfeed ank walaupun gegeh bekerja
disamping pic botol2 baby berisi breastmilk di dalam peri es rumah dan juga opis

Quote geenie 4-8-2015 03:42 PM
Al-Patih replied at 3-8-2015 07:09 AM
Bab ni ado sangsi sikit....sejak bila bayi menganas breastfeeding.....

ko salah tapsir nih bang. maksud 'breastfeeding frenly kat sini, mungkin dr segi facility.
tp jaman lah nih, tak de nursing room pn, bleh jer nak BF anak.
dah byk org jual baju yg bf frenly, or mmg baju utk menyusu budak

to those BF mom kt porem nih, be proud of urself sbb dpt bg anak susu yg terbaik. sila tepuk bahu sendiri
Quote Al-Patih 5-8-2015 06:26 AM
geenie replied at 4-8-2015 03:42 PM
ko salah tapsir nih bang. maksud 'breastfeeding frenly kat sini, mungkin dr segi facility.
tp jam ...

munkin kito ni adoh miss communication lah......menyusu bayi sejak azali lagi...dah memang "motherly feeding"....kalu "breastfeeding friendly" macang untuk bayi yang dah besar gajah......your hubby le....

Lihat semua komen(15)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 05:20 PM GMT+8 , Processed in 0.100164 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top