CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Pilihan Sendiri Atau Pilihan Keluarga

27-7-2015 11:30 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 15539| Komen: 71

Description: Mengimpikan perkahwinan bak raja dan permaisuri di kayangan adalah sesuatu kemestian. Masa kecil dah pun berangan nak kahwin ...
Oleh Izzah Abbasy

Mengimpikan perkahwinan bak raja dan permaisuri di kayangan adalah sesuatu kemestian. Masa kecil dah pun berangan nak kahwin dengan lelaki kacak atau wanita cantik, lelaki yang beriman atau wanita yang solehah, dan lelaki yang bergaji besar atau wanita yang pandai masak. Namun, pernah terfikirkah oleh anda dengan jodoh yang datang itu dari pilihan sendiri atau keluarga?

Sumber Foto : beautifulnara.com

Jika kita imbas detik ibu bapa kita berkahwin, majoritinya diatur dan diperkenalkan oleh nenek moyang. Siapa yang dijodohkan itulah menjadi pasangan kelak. Alhamdulillah, rata-rata ibu bapa kita bahagia sehingga abis usianya. Tetapi kini, anak muda lebih selesa untuk mencari sendiri kerana khuatir tidak bahagia dek arus gaya moden terkini.


 Sumber Foto : onlinesviewer.blogspot.com

Tetapi, masih ramai lagi yang berkahwin dengan pilihan keluarga ini. Rasanya, pilihan keluarga adalah yang terbaik manakala pilihan sendiri juga tidak kurang hebatnya. Orang kata, bercinta lepas berkahwin lagi 'syok'. Terpulang kepada anda, pokok pangkal adalah hati dan kematangan untuk menguruskan rumah tangga agar sentiasa dilindungi dan dirahmati oleh Allah SWT. - CARI Infonet

17

Bagus
17

Marah
15

Terkejut
10

Sedih
12

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (90 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote imransulaiman 19-7-2015 11:21 PM
Tahniah TT...

Sebelum ni pernah ada girlfriend tak? Cuba dalam masa bertunang ni kenali hati budi bakal isteri. Dan paling penting - istikharah

*semoga lepas ni giliran saya pula... Aaamin  
Quote Wakai 19-7-2015 11:58 PM
tahniah TT

orang kata, bercinta lepas nikah lagi best

bab duduk serumah tu, bergantung juga..kalau family TT jenis happy2 saja, rasanya xde masalah.. and tengok juga, isteri TT tu nanti rasa selesa atau tak..saiz rumah pon kadang2 main peranan juga

kalau tanya pendapat wakai, berdasarkan pemerhatian, baik la duduk rumah sendiri..tak de la nanti ada hati hati yang terguris tanpa sedar

juz my 1 cents
Quote tiramisuu 20-7-2015 12:05 AM
Motif tnya forumers kt sini..p la tnya tunang ko..dia yg kna duk umah mak ko
Quote ipes2 20-7-2015 12:18 AM
ah ok aje, saya dengan isteri pon usrah group yang uruskan.
Alhamdulillah ok je pon dan semoga kami terus kekal ke anak cucu amen.

nabi tak galak kan la tinggal dgn parents atau inlaws.
penah sahabat Tanya pastu baginda kata tak elok. pastu ada sahabat Tanya apa hal nya dgn ipar (adik ipar, perempuan kalau tak silap), baginda jawab "maut". You all check lah dlm internet nih.Bahaya.
Quote otai_g 20-7-2015 12:23 AM
jd apa masalahnya tt?

kawen dgn org x kenal bukan satu masalah.

bawak bini tinggal dgn parent ko pun bukan satu masalah.

maksud aku bukan masalah lg buat masa ni. akan dtg x tau la. hehe.

time tu bila da ada masalah br post kat sini k
Quote tim87 20-7-2015 06:22 AM
Salam tt..nk dok dgn mak tu sbb ape ye..xda bajet ke ape..klu x pnh kenal dgn wife elok jgk dok asing dr family..blh amik ruang utk lbih kenal rapat n mesra...lps baru kawen tula bru nk dating berdua cm org bercinta tu...

Tp klu mak tt mmg jnis sporting blh je tgk ank bercinta dpn mata xpe la..
Quote ninja boy 20-7-2015 09:37 AM
zaman sekarang kena tgk2 kan bakal pasangan, sbb org kg dulu menikahkan anaknya sbb malas nak tanggung makan minum basuh semua dan mungkin nak suh anak2 keluar dari rumah berdikari atau risau anak x laku atau sbb cita2 mak bapak nak menantukan org itu org ini.
Quote xtahumenahu 20-7-2015 10:25 AM
tahniah TT
semoga mencapai bahagia
seeloknya...pada pendapat aku..duduklah asing
inilah masanya nak mengenal pasangan masing2...
nak belajar mulakan hidup dan berdikari...
tapi dalam masa yg sama...jgn dilupakan tanggungjawab pada keluarga
Quote tiputipujah 20-7-2015 11:02 AM
jah berpendapat baik tt duk asing..
kesian kat isteri tu..jika tt sendiri tak tau perangai isteri camner begitu gak isteri..tak tau perangai tt camner..
dah la tak tau perangai tt nk kena serasikan pulak dgn ahli keluarga tt..
alangkah eloknya duk asing..wpun dekat tak per..
bagi wife tu sendiri atur rumah tangga dia bersama tt..
bayangkan jika tt yg kena tinggal bersama keluarga mertua..
mau ka tt??

jika mau aper kata tt buat seminggu tinggal kat rumah tt, n seminggu lagi kat rumah mertua tt..
Quote prettyuglybabe 20-7-2015 11:38 AM
kalau awak ada bilik sendiri yang kira ada privacy untuk bakal isteri, boleh la..
tapi kalau ramai adik beradik duduk sekali, rasanya tak sesuai kot..
lagi-lagi kalau ada adik beradik lelaki yang tinggal sekali..
kalau bakal isteri yang menjaga aurat, kasihan dia tak dapat bebas..

selain tu, penuhkanlah diri dengan ilmu agama untuk menjadi ketua keluarga..
simpan duit dari sekarang untuk belanja lepas kawin..
jika perlu menyewa, mula-mula la survey rumah sewa dan perbelanjaan kelengkapan rumah..
selamat pengantin baru ye, tt..
semoga bahagia hingga ke akhir hayat..
Quote NAT_11 20-7-2015 01:34 PM
EEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeeeee...............APA NI.......?????
Dah setuju bertunang, tetiba kekok pulak..............


Buang karen aku bukak benang ni.
Ingatkan masalah besau.
Ropa-ropanya masalah ANAK OMAK!!!!!..................
Quote kudajantan77 20-7-2015 02:31 PM
aku perlu mengetahui berat badan korang berdua sebelum memberikan pendapat ...


berat badan seseorang mempengaruhi banyak keputusan ...
Quote cmf_jeangrey 20-7-2015 03:51 PM
tahniah dik
U sendiri kena fikir mana yg sesuai kot
Setiap org lain situasinya
Lepas kawin ada yg masih dok dgn in laws, atau rumah mk sendiri, ada jugak yg terus duduk asing dan ada yg stil PJJ...so sambil nk kenal tunang tu terus bincang pasal hal ni

Quote cmf_blingblings 21-7-2015 12:36 PM
dok asing le, boleh main sorok-sorok dgn bini
Quote jfq 22-7-2015 12:44 AM
First rule jgn decide sendiri nak dok dgn mak and expect the wife to simply accept your decision
Semua ni kena bincang dgn dia dulu
Quote sarahmirza 22-7-2015 12:54 PM
Mengada betul TT, konon-konon macam dipaksa bertunang pula.Adakah TT tak pernah bercinta? Mesti sunyi hidup selama ini
Quote endus 22-7-2015 02:39 PM
ipes2 replied at 20-7-2015 12:18 AM
ah ok aje, saya dengan isteri pon usrah group yang uruskan.
Alhamdulillah ok je pon dan semoga kami ...

nk tanya sikit
lepas kita bersanding ngan dia ...
lepas tu kita wat apa ye...

mintak kongsi sapa sapa yg pnh alami
Quote fuzzyfuzzy 22-7-2015 02:44 PM
tahniah la utk TT yang dah nak kawin tak lama lagi..

aku ada  citer, bukan niat nak menakutkan tt ke apa tau..
cuma sebagai pedoman..kisah ni jadi kt sepupu aku dan kawan aku sendiri...
ni kawin pilihan keluarga punya kisah la ni..

sepupu aku lelaki kawin dgn perempuan pilihan keluarga dia...
si perempuan tu mmg la cantik, lemah lembut keje pon not bad...perempuan ni pon asal dari keluarga yg baik2..
diorg tak penah bercinta pon...bertunang 2 bulan lepas tu kawin...
lepas kawin life diorang okay je....happy..tapi ntah mcm mana nak dijadikan sepupu aku terperasan tanda kt perut wife dia ni...tanya punya tanya wife dia pon ngaku yg dia pernah bersalin ceaser...terlanjur dgn bf pstu mengandung n beranak...anak tu pon dah bagi kt orang...
sepupu aku mmg tak leh terima dan diorg dah becerai dah ponnn...

yg kisah kedua...kawan aku perempuan...kawin dgn lelaki pilihan keluarga jugak..keje biasa je...
kawan aku ni exec gaji pon boleh tahan...
masa awal kawin tak syak lagi..dah lama kawin baru dpt tau lelaki tu drug user..amik ice...mmg tahap kronik...hari2 amik ice tu...
duit gaji semedang tak cukup sbb beli benda tu...mmg laki dia tak pukul  dia ke apa..cuma tak tahan sbb duit tak penah cukup..gaji utk diri sendiri jek..
keta rumah bills suma kwn aku yg kena settelkan...
dia citer on wekens laki dia tido mcm mayat...kdg2 sehari tak bangun lansung...

so bila dgr citer mcm ni..aku fobia betul bila dgr psl kawin pilihan keluarga ni..huhuh..
Quote endus 22-7-2015 02:44 PM
sarahmirza replied at 22-7-2015 12:54 PM
Mengada betul TT, konon-konon macam dipaksa bertunang pula.Adakah TT tak pernah bercinta? Mesti suny ...

sekadar mintak pndpt je ...
almaklum ni kali pertsma aku alami

nk tanya sikit ...
bagsimana ye suai kenal masa kawen nnti , mcm mn lepas kita sanding nnti kita wat apa ....dan mcm mn pula kalo sy tknk buat mlm pertama ...apa yg harus sy ckp kt dia ....yela selama ni aku tak knl dia ...dia pon x knl aku ....

ada pandangan

Lihat semua komen(71)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 04:02 PM GMT+8 , Processed in 0.057229 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top