CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Festival Salji Sapporo Menggamit Seribu Kenangan

9-7-2015 05:13 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 8546| Komen: 14

Description: Pernahkah anda mendengar tentang Festival Salji Sapporo? Festival Salji Sapporo adalah festival musim sejuk terbesar yang ada di Jepun.......

Oleh : Dean BZ



Pernahkah anda mendengar tentang Festival Salji Sapporo? Pastinya belum pernah kan!

Sebagai sebuah kota besar di Hokkaido, Sapporo memiliki daya tarikan tersendiri yang mungkin tidak akan dijumpai di tempat lain. Kota yang terkenal dengan saljinya ini setiap tahun meraikan sebuah festival unik yang di panggil Sapporo Yuki Matsuri (Festival Salju Sapporo).

Festival Salji Sapporo adalah festival musim sejuk terbesar yang ada di Jepun dan berlangsung selama seminggu pada setiap awal bulan Februari. Setiap tahun, dijangka hampir 2 juta pengunjung akan berkunjung ke sini setiap kali perayaan berlangsung.  wah, ramai kan!

Apa yang membuatkan festival ini begitu istimewa?

Di festival ini, pengunjung berpeluang melihat sendiri keunikan pelbagai ukiran tugu ais yang sangat besar. Terdapat juga ukiran ais bangunan-bangunan terkemuka didunia sehingga mencapai ketinggian 15 meter. 


Perayaan ini buat pertama kali diadakan pada tahun 1950. Sejak tahun 2006 acara ini sering diadakan di 3 lokasi yang ada di kota Sapporo, aitu Taman Odori, Susukino, dan Sapporo Satoland. 

Nah, ini dia beberapa keindahan ukiran ais yang di pamerkan di festival Salji Sapporo.

 



























































 

Buat yang masih terfikir-fikir kemanakah lokasi untuk bercuti pada tahun ini, nah! disinilah tempat yang paling sesuai untuk dikunjungi. Jangan lupa bawa sweater tebal  ya. Poket pun jangan lupa tebal juga. - CARI Infonet.


Sumber


19

Bagus
20

Marah
29

Terkejut
16

Sedih
20

Lawak
22

Bosan

Friends Rank (126 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote shuk_one 8-7-2015 01:28 PM
cantik...boleh masuk list nih
Quote asher 8-7-2015 02:10 PM
amazing sungguh...
Quote lonso 8-7-2015 02:29 PM
fuh...... sejukkkkkk
Quote Ayu61279 8-7-2015 03:18 PM
masuk snow walk kat icity tu pun iols dah gigil
lagi la pi kat tmpt2 camni
tp mmg cantik lak artwork dorg
Quote Artemesiaa 9-7-2015 11:42 AM
Memang seronok gi tapi yang tak tahannya sejukkkkk
Quote cikkuntum 9-7-2015 12:15 PM
kreatif...amazing
Quote bianglala 10-7-2015 05:35 AM
sejuk pulak rasa tengok gambar-gambar tu semua.
Quote mayaBB 11-7-2015 01:17 AM
Dah lama tak pegi jepun..rindu masa gi tokyo dulu
Quote mattzzx 11-7-2015 11:17 AM
best kalau dapat pergi ke sana.......
Quote amon_79 13-7-2015 09:45 AM
respek...mmg ohsemmm
Quote reenaz 13-7-2015 10:36 AM
kireiiiii desu!!
Quote puterikhaleeda 3-1-2023 01:23 PM
salam semua... ada siapa yg akan ke sapporo nanti? nak tanya ... card apa yg sesuai di beli untuk jalan jalan sekitar sapporo?
Quote puterikhaleeda 3-1-2023 01:24 PM
baca benang sapporo yg tutup nak tanya kat situ ..... any suggestions sbb ingat nak travel march nnti
Quote Tinot7 7-1-2023 05:30 PM
puterikhaleeda replied at 3-1-2023 01:24 PM
baca benang sapporo yg tutup nak tanya kat situ ..... any suggestions sbb ingat nak travel march nnt ...

Adik, masuk la bod pelancongan. Cari benang pasai jepon ka sapporo ka..

Lihat semua komen(14)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 08:52 AM GMT+8 , Processed in 0.047931 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top