CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

New York Umum Hari Raya Aidilfitri, Aidiladha Sebagai Cuti Sekolah

9-3-2015 04:02 PM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 14867| Komen: 40

Description: Datuk Bandar New York, Bill De Blasio Berkata, Keputusan Itu Dibuat Sebagai Satu Titik Perubahan Bagi Satu Kumpulan Masyarakat Yang Telah Menghadapi Pelbagai Diskriminasi Sejak Serangan 11 September 2 ...
New York Umum Hari Raya Aidilfitri, Aidiladha Sebagai Cuti Sekolah


NEW YORK – Bandaraya ini bakal menjadi metropolis pertama di Amerika Syarikat (AS) apabila memberi cuti persekolahan di sekolah-sekolah awam bagi meraikan dua perayaan utama umat Islam iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha.

Datuk Bandar New York, Bill de Blasio berkata, keputusan itu dibuat sebagai satu titik perubahan bagi satu kumpulan masyarakat yang telah menghadapi pelbagai diskriminasi sejak serangan 11 September 2001.

Beliau berikrar untuk menjadikan New York itu lebih toleransi dan inklusif serta menambah dasar baharu yang bakal diperkenalkan pada musim persekolahan akan datang sebagai satu lambang keadilan.

Melalui pengumuman yang disampaikan di gimnasium sebuah sekolah di Bay Ridge Rabu lepas, de Blasio yang ditemani aktivis Muslim serta pegawai-pegawai bandar turut disoal mengenai tentangan yang bakal dihadapi ekoran keputusannya.

“Bagi yang hendak mengkritik, mereka perlu melihat kembali Perlembagaan AS. Negara ini dibentuk untuk menjadi sebuah negara yang mempunyai pelbagai kepercayaan dan budaya,” katanya.

Sekolah-sekolah di daerah lain seperti Vermont, Massachusetts dan New Jersey terlebih dahulu telah menjadikan perayaan umat Islam itu sebagai cuti umum sekolah dan New York menjadi bandar terbesar yang melaksanakannya buat kali pertama.

Dalam pada itu, aktivis Islam menyifatkan pengumuman datuk bandar itu sebagai kemenangan besar dan tanda-tanda bahawa badan itu telah matang dalam soal polisi awam. – AGENSI

9

Bagus
18

Marah
14

Terkejut
14

Sedih
14

Lawak
28

Bosan

Friends Rank (97 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote TuntungReturn 7-3-2015 08:33 AM

islam telah menang!
Quote white_musk 7-3-2015 08:56 AM
ohhhh tidakkkkk
Quote kekcawan 7-3-2015 08:57 AM
hmmm...good
Quote Decaffeinated 7-3-2015 09:01 AM
Dalam pada itu, aktivis Islam menyifatkan pengumuman datuk bandar itu sebagai kemenangan besar dan tanda-tanda bahawa badan itu telah matang dalam soal polisi awam

bukan setakat menang, menang besar bro...



Quote bellaa 7-3-2015 09:01 AM
' alhamdulillah, takbir! isle menang lagi! '

kata puak lobai berbalut kemas serbannya
Quote Innrukia 7-3-2015 09:07 AM
Dah kata pejuang keadilan & negara yg tadek diskriminasi, Christmas cuti kenapa perayaan lain tak bleh bg cuti?
Kalo kna audit dek comp xxx bkn main depa duk tekan suh adil Xleh diskriminasi gender, kaum etc....
Quote Decaffeinated 7-3-2015 09:10 AM

oh yesss...

lepas ni boleh tubuh SJK(Ereb).... kokesen negro Amerika pun nak jadi macam Malaysia sis... kita harus bangga...



Quote annehuda 7-3-2015 09:15 AM
Ok lah tu drpd kt china tu ha, puasa pun tak boleh.
Quote zjen 7-3-2015 09:33 AM
kalu lenkali amerika jadi negara Islam,  satu dunia punya pompuan kene pakai tudung,  satu dunia punya pantai haram pompuan pakai bikini,  satu dunia punya citer lucah kene di bakar,   best kan wahai kaum lelaki  
Quote mbhcsf 7-3-2015 09:34 AM
baguslah....'abang' across the Atlantic ....bolehlaa ikut gak....
Quote honeybee1802 7-3-2015 09:35 AM
Kalo mcm tunmalaysia ni lg ke dpn laaa..dah lama dah kita cutinpelbagaian perayaaan
Quote animcute 7-3-2015 09:36 AM
alhamdulillah...
Quote the_killer 7-3-2015 09:36 AM
malaysia dah lama krimas cuti
Quote white_musk 7-3-2015 09:37 AM
zjen posted on 7-3-2015 09:33 AM
kalu lenkali amerika jadi negara Islam,  satu dunia punya pompuan kene pakai tudung,  satu dunia pun ...

satu dunia jadi taliban
Quote magnus 7-3-2015 10:09 AM
Eh bodonya..cuti raya pun taleban katanya..puiiiiiiiiii
Quote sabbath_shalom 7-3-2015 10:18 AM
AmboiAmboi...seronok cuti berelohim2

Sekali kollilammatsykurunnnn
Quote ajinomotonosuga 7-3-2015 10:20 AM
tak kasik cuti pun bleh amik cuti sendiri..cigu pun tak kisah dan paham

aku dulu cakap cigu nak cuti nak selebret festive..cigu tanya festive mende so aku cite skit2..ooooo okkkk no hal

takyah nak teriak satu dunia..

oang islam ni mende yang lebih utama depa sisihkan

mende yang mudah depa teriak dan susahkan sampai bertekak berpecah belah

bila kata bodoh..pandai lak sentap..maklomlah sentimentel banget

mesia laa ni kasik thaiposam cuti umum..dulu cuma deepabali jek

mesia sudah berkurun amalkan idup toleransi, tu pasal Allah limpahkan rahmatNYA

cuma lately pihak berkuasa terlalu lembik..ni sejak zaman bedolah tuh ler..gettin worse

esp bila depa buang ISA dan kendian tak control anasir2 perusak yang tumbuh cam cendawan seiiring zaman MEDIA SOSIAL cam hari ini

tak kire latar belakang warga mesia, tak kire agama or bangsa, sapa buat kaco or sentuh mende buleh tambah burukkan keadaan, tangkap sumbat aje..bior satu dunia memekak dulik apa..ko tau apa ko buat, tu penting

Quote zjen 7-3-2015 10:23 AM

bagus   allahuakbar
Quote budak_gemuk91 7-3-2015 01:17 PM
bagus

Lihat semua komen(40)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 03:38 AM GMT+8 , Processed in 0.047801 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top