CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 5603|Reply: 40

[Dunia] New York umum Hari Raya Aidilfitri, Aidiladha sebagai cuti sekolah

[Copy link]
Post time 7-3-2015 08:33 AM | Show all posts |Read mode
NEW YORK – Bandaraya ini bakal menjadi metropolis pertama di Amerika Syarikat (AS) apabila memberi cuti persekolahan di sekolah-sekolah awam bagi meraikan dua perayaan utama umat Islam iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha.

Datuk Bandar New York, Bill de Blasio berkata, keputusan itu dibuat sebagai satu titik perubahan bagi satu kumpulan masyarakat yang telah menghadapi pelbagai diskriminasi sejak serangan 11 September 2001.

Beliau berikrar untuk menjadikan New York itu lebih toleransi dan inklusif serta menambah dasar baharu yang bakal diperkenalkan pada musim persekolahan akan datang sebagai satu lambang keadilan.

Melalui pengumuman yang disampaikan di gimnasium sebuah sekolah di Bay Ridge Rabu lepas, de Blasio yang ditemani aktivis Muslim serta pegawai-pegawai bandar turut disoal mengenai tentangan yang bakal dihadapi ekoran keputusannya.

“Bagi yang hendak mengkritik, mereka perlu melihat kembali Perlembagaan AS. Negara ini dibentuk untuk menjadi sebuah negara yang mempunyai pelbagai kepercayaan dan budaya,” katanya.

Sekolah-sekolah di daerah lain seperti Vermont, Massachusetts dan New Jersey terlebih dahulu telah menjadikan perayaan umat Islam itu sebagai cuti umum sekolah dan New York menjadi bandar terbesar yang melaksanakannya buat kali pertama.

Dalam pada itu, aktivis Islam menyifatkan pengumuman datuk bandar itu sebagai kemenangan besar dan tanda-tanda bahawa badan itu telah matang dalam soal polisi awam. – AGENSI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2015 08:33 AM | Show all posts

islam telah menang!
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
ohhhh tidakkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 08:57 AM | Show all posts
hmmm...good
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 09:01 AM | Show all posts
Dalam pada itu, aktivis Islam menyifatkan pengumuman datuk bandar itu sebagai kemenangan besar dan tanda-tanda bahawa badan itu telah matang dalam soal polisi awam

bukan setakat menang, menang besar bro...



Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 09:01 AM | Show all posts
' alhamdulillah, takbir! isle menang lagi! '

kata puak lobai berbalut kemas serbannya
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-3-2015 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah kata pejuang keadilan & negara yg tadek diskriminasi, Christmas cuti kenapa perayaan lain tak bleh bg cuti?
Kalo kna audit dek comp xxx bkn main depa duk tekan suh adil Xleh diskriminasi gender, kaum etc....
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 09:10 AM | Show all posts

oh yesss...

lepas ni boleh tubuh SJK(Ereb).... kokesen negro Amerika pun nak jadi macam Malaysia sis... kita harus bangga...



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2015 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok lah tu drpd kt china tu ha, puasa pun tak boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 09:33 AM | Show all posts
kalu lenkali amerika jadi negara Islam,  satu dunia punya pompuan kene pakai tudung,  satu dunia punya pantai haram pompuan pakai bikini,  satu dunia punya citer lucah kene di bakar,   best kan wahai kaum lelaki  
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 09:34 AM | Show all posts
baguslah....'abang' across the Atlantic ....bolehlaa ikut gak....
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo mcm tunmalaysia ni lg ke dpn laaa..dah lama dah kita cutinpelbagaian perayaaan
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 09:36 AM | Show all posts
alhamdulillah...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
malaysia dah lama krimas cuti
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 09:37 AM | Show all posts
zjen posted on 7-3-2015 09:33 AM
kalu lenkali amerika jadi negara Islam,  satu dunia punya pompuan kene pakai tudung,  satu dunia pun ...

satu dunia jadi taliban
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Eh bodonya..cuti raya pun taleban katanya..puiiiiiiiiii
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2015 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
AmboiAmboi...seronok cuti berelohim2

Sekali kollilammatsykurunnnn
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 10:20 AM | Show all posts
tak kasik cuti pun bleh amik cuti sendiri..cigu pun tak kisah dan paham

aku dulu cakap cigu nak cuti nak selebret festive..cigu tanya festive mende so aku cite skit2..ooooo okkkk no hal

takyah nak teriak satu dunia..

oang islam ni mende yang lebih utama depa sisihkan

mende yang mudah depa teriak dan susahkan sampai bertekak berpecah belah

bila kata bodoh..pandai lak sentap..maklomlah sentimentel banget

mesia laa ni kasik thaiposam cuti umum..dulu cuma deepabali jek

mesia sudah berkurun amalkan idup toleransi, tu pasal Allah limpahkan rahmatNYA

cuma lately pihak berkuasa terlalu lembik..ni sejak zaman bedolah tuh ler..gettin worse

esp bila depa buang ISA dan kendian tak control anasir2 perusak yang tumbuh cam cendawan seiiring zaman MEDIA SOSIAL cam hari ini

tak kire latar belakang warga mesia, tak kire agama or bangsa, sapa buat kaco or sentuh mende buleh tambah burukkan keadaan, tangkap sumbat aje..bior satu dunia memekak dulik apa..ko tau apa ko buat, tu penting

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 10:23 AM | Show all posts

bagus   allahuakbar
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2015 01:17 PM | Show all posts
bagus
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 02:07 PM GMT+8 , Processed in 0.076682 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list