CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pengasas Pirate Bay Ditahan Polis Sweden

3-6-2014 10:04 AM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 7385| Komen: 36

Description: Berbanding Sunde Dan Tiga Rakan Kongsi Pirate Bay Yang Lain, Pengasas Napster, Shawn Fanning Dan Sean Parker Disaman Syarikat Pemilik Hak Cipta Tetapi Tidak Dipenjarakan Atau Dianggap Melakukan Jenaya ...

Peter Sunde

KUALA LUMPUR: Pengasas bersama perisian perkongsian fail Pirate Bay, Peter Sunde ditahan polis Sweden selepas beberapa tahun didakwa melanggar undang-undang hak cipta.

Persoalannya kini kenapa hanya pengasas rangkaian rakan ke rakan Pirate Bay didakwa sementara yang lain tidak?

Berbanding Sunde dan tiga rakan kongsi pirate bay yang lain, pengasas Napster, Shawn Fanning dan Sean Parker disaman syarikat pemilik hak cipta tetapi tidak dipenjarakan atau dianggap melakukan jenayah.

Begitu juga pengasas Kazaa, Niklas Zennstrom dan Janus Friis yang kemudian mencipta Skype sebelum menjualnya kepada Ebay bernilai AS$2.6 bilion.

Pirate Bay juga merupakan kes tunggal dimana perisian perkongsian fail didakwa atas perbuatan jenayah.

Seorang lagi pengasas Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg ditahan pada 2012 di Kemboja sementara Fredrik Neij masih diburu.

Pembiaya utama laman web Pirate Bay Carl Lundstrom sudah habis menjalani hukuman penjara dan kini tinggal di Switzerland.

Seorang usahawan teknologi komputer yang bijak, Sunde juga mencipta perisian yang kalis intipan agensi kerajaan seluruh dunia.

Justeru ada yang menganggap ia satu konspirasi untuk menjatuhkan Sunde dan rakan-rakannya yang memperjuangkan kebebasan internet & bebas dari intipan Agensi Keselamatan Kebangsaan Amerika Syarikat (NSA).

8

Bagus
8

Marah
7

Terkejut
7

Sedih
10

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (45 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote geenie 3-6-2014 09:41 AM
sudah lama tidak men-torrrent. tp, syg jugak la klau pirate bay dikatop. kurang sumber nak donlot mubie
Quote kumbang7 3-6-2014 09:44 AM
walaupun sekarang dah banyak laman2 web untuk streaming movie tapi yang mencari kualiti setanding bluray tetap nak download dari torrent
Quote winamp05 3-6-2014 09:49 AM
korang kene tengok cerita "The Piratebay Away From Keyboard"
satu documentari yang best tentang kes mahkamah geng geng ni.
Quote sueism 3-6-2014 09:52 AM
tak pernah pulak nak d/load katt pirates bay
Quote Mulan 3-6-2014 09:54 AM
winamp05 posted on 3-6-2014 09:49 AM
korang kene tengok cerita "The Piratebay Away From Keyboard"
satu documentari yang best tentang kes ...

noted with thanks
Quote kumbang7 3-6-2014 10:05 AM
winamp05 posted on 3-6-2014 09:49 AM
korang kene tengok cerita "The Piratebay Away From Keyboard"
satu documentari yang best tentang kes ...

wow menarik...bleh cari ni, thanks
Quote chinta89 3-6-2014 10:06 AM
x penah guna pirates bay..

jakunnya aku..
Quote winamp05 3-6-2014 10:23 AM
http://www.imdb.com/title/tt2608732/



Quote winamp05 3-6-2014 10:25 AM
[youtube]http://youtu.be/G6qcJt2NPY8[/youtube]
Quote azrain98 3-6-2014 10:33 AM
skang aku layan torrent tk lyn dah pirate bay
Quote adiyon84 3-6-2014 10:43 AM
Urghhhh... Janganle dikatup Pirate Bay. Tu jer la sumber paling banyak aku nak mendownload torrent high quality dan paling cepat rate internet...
Quote winamp05 3-6-2014 10:48 AM
azrain98 posted on 3-6-2014 10:33 AM
skang aku layan torrent tk lyn dah pirate bay

pirate bay tu torrent la bai.
Quote winamp05 3-6-2014 10:49 AM
adiyon84 posted on 3-6-2014 10:43 AM
Urghhhh... Janganle dikatup Pirate Bay. Tu jer la sumber paling banyak aku nak mendownload torrent h ...

kalau movie ko try la YTS Good quality 720 & 1080p dulu org panggil yify. banyak jugak torrent dia dalam TPB tu.

Quote AbukRokok 3-6-2014 10:55 AM
aRGHHHHHHhhhhhhhhh....

i mean ARGHHHHHHHH!!!
Quote AbukRokok 3-6-2014 10:57 AM
STONER posted on 3-6-2014 09:57 AM
ada keturunan indon ke dia ni

Harap indon claim dia dan bangunkan Piratebay dari Indon.... dan membangkitkan kemajuan Yindon
Quote AbukRokok 3-6-2014 10:58 AM
kumbang7 posted on 3-6-2014 09:44 AM
walaupun sekarang dah banyak laman2 web untuk streaming movie tapi yang mencari kualiti setanding bl ...

streaming kebanyakan kualiti VCDRip
Quote Athrun.Zalaa 3-6-2014 11:03 AM
Addeehhh...
Cmne nak dpt update latest tv series
mcm The Flash (2014), Arrow season 3,
Gotham (2014) kalau dah tutup?!!

Heroes (2015) lagi...
Adddoooiiii


Ada suggestion blog/ forum mana2 x yg bleh torrent?!
Quote pakwetizzaqyah 3-6-2014 11:23 AM
kesian..mamat ni tk bersalah...dosa dia cuma zina sahaja
Quote kumbang7 3-6-2014 11:25 AM
Athrun.Zalaa posted on 3-6-2014 11:03 AM
Addeehhh...
Cmne nak dpt update latest tv series
mcm The Flash (2014), Arrow season 3,

laman web torrent ni banyak sebenarnya tapi yang banyak sharing & laju ni rasanya pirate bay je lah..

Lihat semua komen(36)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 08:05 PM GMT+8 , Processed in 0.077311 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top