salam.. sori mod kalau topi ni dah ade,... aku dah serach tapi x jumpe mcm mane nak masak tom yam yg sedap kaw2 mcm kt kedai tomyam aku dah guna 2-3 pes.. tp rase cam ade yg kureng..... yg perencah kiub tuh aku try tp x kaw2 pon.. they tray paste basah pon same... boleh bg tips atau mende ape lagi yg perlu aku ltak supaya cukup macam manis pedas hangat.... **************************************************************************** TOMYAM AYAM ALA THAI Resepi : Sajiandapurbonda Bahan-bahannya: Beberapa ketul daging ayam dipotong kecil 3 sudu besar pes tomyam Thai Beberapa helai daun limau purut 2 batang serai – dititik 5 – 6 biji cili padi - diketuk 1 sudu besar sos ikan 2 sudu besar susu pekat 2 biji limau nipis – diperah dan diambil jusnya (MaDiHaA guna 1 biji limau nipis + 1 biji limau purut ~ kebetulan ada) Garam secukup rasa 1 labu bawang besar – dipotong bulat Bunga kobis Lobak merah – dipotong bulat 1 batang daun saderi – dipotong pendek 1 biji buah tomato 6 batang crab filament stick - dipotong pendek (pun non stok) (Banyaknya penggunaan sayur terpulang kepada citarasa masing-masing)(kebetulan takde stok sayur kat rumah sbb baru balik dari kg jadi hanya guna apa yang ada saja iaitu tomato & cendawan butang dalam tin saja) Penyediaannya: 1. Masukkan air secukupnya bersama pes tomyam, serai, limau purut, dan cili padi. Kacau dan masak sehingga mendidih. 2. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk. 3. Perasakan dengan garam, susu pekat, sos ikan, dan jus limau nipis. Kacau rata. Akhir sekali masukkan bunga kobis, lobak merah, bawang besar, buah tomato, batang saderi dan crab filament stick. Biarkan sebentar sehingga mendidih, dan kemudian tutup api 4. Bolehlah dihidangkan. Sedap dimakan sewaktu tomyam masih panas.
|
ADVERTISEMENT