Kek mentega merupakan antara kek yang mudah disediakan dan menjadi kegemaran ramai. Sesuai dimakan bila-bila masa terutamanya ketika minum petang dengan secawan kopi 'O' atau teh 'O' panas. Asyikk!! Kalau sesiapa yang rasa tak ada bakat untuk membakar kek, jangan risau! Kek mentega ni resepinya 'simple' dan sangat mudah untuk difahami. Bahan-bahannya:
Cara-caranya: - 1. Panaskan oven terlebih dahulu. 2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan berwarna kuning pucat. 3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. 4. Masukkan setengah penutup esen pilihan. Resepi asal menggunakan esen vanilla milk. 5. Masukkan susu segar. 6. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik dengan senduk sampai sebati. 7. Lengserkan loyang dengan sedikit mentega dan letakkan kertas minyak untuk elak kek dari melekat. Bakar api atas bawah pada suhu 160 darjah celsius (bergantung oven masing-masing). Siap. Terbalikkan kek selepas siap. Sejukkan dahulu sebelum dipotong atau boleh juga dimakan semasa masih panas. |
8
Bagus |
3
Marah |
5
Terkejut |
2
Sedih |
4
Lawak |
2
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Lentera replied at 9-12-2019 11:28 AM
Sis, kalau oven kecik suhu 160 gak ke? Sy bab2 suhu ni failed {:childlike
Kurex replied at 9-12-2019 11:37 AM
guna periuk nasik ok tak
natrahn replied at 9-12-2019 12:02 PM
oven cik ada suhu atas bawah ke.. saya kat rumah oven kecik guna suhu ni ok..cucuk lidi tengok kek ...
safieyah1984 replied at 9-12-2019 04:15 PM
bukan nak puji tapi kenyataan my mum buat kek butter paling sedap dalam dunia, padahal dia buat pkai ...
natrahn replied at 10-12-2019 08:36 AM
masakan mak memang tiada tandingannya
ADVERTISEMENT