Tempoyak, makanan yang diperbuat daripada isi buah durian yang diperam bersama dengan garam merupakan makanan tradisi orang Melayu sejak berkurun-kurun lamanya terutama di Negeri Sembilan dan Pahang. Ia boleh disimpan untuk jangka masa panjang dan tidak akan busuk mahupun rosak. Ia mempunyai rasa masam dan bau yang sangat kuat. Merujuk kepada perkongsian di pakdin.my, kajian menunjukkan bahawa tempoyak kaya dengan kuman baik probiotik jenis asid laktik bacilli (LAB) iaitu spesis 'Lactobacillus plantarum'. Bakteria ini mempunyai ketahanan daripada penghadaman oleh asid perut (pH 2.0) dan garam hempedu dalam usus (0.3%). Selain itu, ia juga mampu mengurangkan proliferasi sel-sel kanser adenocarcinoma. Ini adalah fakta yang sangat menarik dan sepatutnya mengujakan kita untuk selalu diambil bersama dalam pemakanan seharian kita.
Namun, kita juga perlu bersederhana dalam pemakanan ini kerana tempoyak mempunyai kandungan garam yang tinggi dan durian pula mempunyai kandungan gula yang agak tinggi. Tetapi, faedah probiotik yang terdapat di dalam tempoyak adalah satu perkara yang patut kita utamakan, InsyaaAllah. Semoga info ini bermanfaat. - CARI |
shernazz replied at 13-8-2019 11:35 AM
Memqng lah kalau buat sendiri atau penjual jujur
Ada yang hanat..letak pisamg bagai dalam tempoyak ...
fushimi replied at 15-8-2019 01:40 PM
letak pisang tak manis ke
Foxey replied at 19-8-2019 10:36 PM
My fave is tempoyak goreng. Sedapnyaaaa. Makan dengan nasi yang hangat, tak perlu lauk lain, boleh b ...
shernazz replied at 15-8-2019 01:47 PM
Entah
Sebab bila nampak pisang je ..terus buang
Kita.boleh detect samada ori atau tak..
fushimi replied at 15-8-2019 01:40 PM
letak pisang tak manis ke
ADVERTISEMENT