Menjelang ramadan antara menu wajib yang akan dibeli di bazar Ramadan ialah murtabak. Namun begitu seperti tahun-tahun lepas harga murtabak sentiasa naik dan dikatakan agak mahal. Kalau anda teringin nak makan murtabak tetapi mahu berjimat cermat dan ada sedikit kerajinan, mungkin anda boleh cuba menu yang dikongsikan oleh penulis buku Mentaliti Jamban, Encik Khairul Abdullah. Umum mungkin sudah tahu, Encik Khairul pernah berkelana di luar negara beberapa tahun lepas. Umum juga mesti sedia maklum, di luar negara mana ada bazar Ramadan di bulan puasa. Menurut Encik Khairul lagi sekiranya teringin makan menu yang hanya terdapat di bazar ramadhan di Malaysia, nak tak nak terpaksa la juga masak sendiri. Beliau telah berkongsi resepi murtabak yang biasa dibuat ketika menetap di luar negara.
Cara membuatnya: -
1. Lembutkan kulit popiah dengan meletakkan kain lembap (tea towel) di atasnya.
2. Tumis bawang putih dan sebahagian bawang yang telah didadu kemudian masukkan 2-3 helai daun kari dan bila. Dah naik bau masukkan rempah kari dan tumis sampai pecah minyak dan masukkan daging cincang.
3. Kacau sekejap daging tu biar masak kemudian masukkan ubi kentang yang telah didadu bersama sedikit air.
4. Tunggu sehingga ubi empuk lalu angkat dan sejukkan.
5. Di dalam bekas lain masukkan inti yang telah sejuk dan pecahkan 3 biji telur tadi ke dalamnya bersama sebahagian bawang besar lagi dan kacau rata.
6. Cedokkan sekitar 4 sudu besar inti tadi ke atas kulit popiah yang sudah lembut dan lipat seperti bentuk murtabak.
7. Goreng di atas kuali leper bersama sedikit minyak sehingga keperangan.
8. Dah perang dan cantik kejadiannya, segeralah angkat.
9. Hidangkanlah bersama kari atau bawang jeruk. Pilihlah di tangan anda.
Gambar Ihsan : Google 1. Hiris nipis bawang besar.
2. Masukkan 4-5 sudu cuka makan,sesudu gula dan secubit garam.
3. Tambahkan pewarna merah.
Murtabak is done! Nota: Jika ingin pedas, boleh tambah cili / serbuk cili pada inti tadi. -CARI Kredit : Khairul Abdullah |
sepiah replied at 7-8-2019 10:24 AM
buat sendiri puas makan. sy letak rempah kerutuk utk buat inti,sedap juga.
ADVERTISEMENT