Foto: Google
Menjelang ramadan antara menu wajib yang akan dibeli di bazar Ramadan ialah murtabak. Namun begitu seperti tahun-tahun lepas harga murtabak sentiasa naik dan dikatakan agak mahal. Kalau anda teringin nak makan murtabak tetapi mahu berjimat cermat dan ada sedikit kerajinan, mungkin anda boleh cuba menu yang dikongsikan oleh penulis buku Mentaliti Jamban, Encik Khairul Abdullah.
Umum mungkin sudah tahu, Encik Khairul pernah berkelana di luar negara beberapa tahun lepas. Umum juga mesti sedia maklum, di luar negara mana ada bazar Ramadan di bulan puasa. Menurut Encik Khairul lagi sekiranya teringin makan menu yang hanya terdapat di bazar ramadhan di Malaysia, nak tak nak terpaksa la juga masak sendiri. Beliau telah berkongsi resepi murtabak yang biasa dibuat ketika menetap di luar negara.
Bahan-bahan untuk 4 biji murtabak:-
- 200-300 gm daging cincang ( ayam/lembu).
- 1 biji kentang saiz besar dipotong dadu kecil.
- 1 biji bawang besar atau bawang holland dipotong dadu kecil.
- 1 ulas bawang putih untuk menumis.
- 2 sudu besar rempah kari daging.
- 1 tangkai daun sup.
- 3 helai daun kari, jangan berlebihan.
- 3 biji telur yang telah dibasuh dan dilap sekering-keringnya.
- 4 keping kulit popiah segera saiz paling besar.
Cara membuatnya: -
1. Lembutkan kulit popiah dengan meletakkan kain lembap (tea towel) di atasnya.
Inti murtabak
2. Tumis bawang putih dan sebahagian bawang yang telah didadu kemudian masukkan 2-3 helai daun kari dan bila. Dah naik bau masukkan rempah kari dan tumis sampai pecah minyak dan masukkan daging cincang.
3. Kacau sekejap daging tu biar masak kemudian masukkan ubi kentang yang telah didadu bersama sedikit air.
4. Tunggu sehingga ubi empuk lalu angkat dan sejukkan.
5. Di dalam bekas lain masukkan inti yang telah sejuk dan pecahkan 3 biji telur tadi ke dalamnya bersama sebahagian bawang besar lagi dan kacau rata.
6. Cedokkan sekitar 4 sudu besar inti tadi ke atas kulit popiah yang sudah lembut dan lipat seperti bentuk murtabak.
7. Goreng di atas kuali leper bersama sedikit minyak sehingga keperangan.
8. Dah perang dan cantik kejadiannya, segeralah angkat.
9. Hidangkanlah bersama kari atau bawang jeruk. Pilihlah di tangan anda.
Cara-cara membuat bawang jeruk :-
Gambar Ihsan : Google
1. Hiris nipis bawang besar.
2. Masukkan 4-5 sudu cuka makan,sesudu gula dan secubit garam.
3. Tambahkan pewarna merah.
Murtabak is done!
Nota: Jika ingin pedas, boleh tambah cili / serbuk cili pada inti tadi. -CARI
Kredit : Khairul Abdullah |