Tidak dapat dinafikan bahawa sarapan pagi sering diabaikan oleh ramai orang disebabkan pelbagai faktor. Ini termasuklah kesuntukan masa pada waktu pagi dan juga tergesa-gesa untuk keluar bekerja atau pun ke sekolah.Sedangkan, susu merupakan salah satu hidangan yang paling penting terutamanya pada waktu pagi.
Tahukah anda, selepas tidur semalaman, badan kita memerlukan banyak khasiat sedangkan hidangan terakhirnya yang kita ambil adalah 8 hingga 12 jam sebelum tidur? Sebab itulah sarapan yang bernutrisi seharusnya dititikberatkan bagi permulaan hari yang kuat dan juga membantu kita melakukan aktiviti seharian. Mungkin ramai yang tidak mengetahui sebenarnya segelas susu dapat memberi kita nutrisi yang diperlukan dengan cepat dan mudah. Ya, semudah ABC sahaja tetapi khasiatnya memang menggunung! Pun begitu, ramai yang salah anggap di mana susu dikatakan hanya membekalkan kalsium sahaja. Salah sebenarnya tanggapan itu! Kajian menunjukkan susu dapat membekalkan pelbagai nutrien lain yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita, termasuklah protein. Protein - Apa Kelebihannya? Tahukah anda dalam segelas susu ada pelbagai nutrien penting termasuklah: Protein membantu membina dan memperbaiki tisu1 supaya badan kita berfungsi dengan baik; Kalsium merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak1, dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat1 untuk gaya hidup yang aktif Vitamin A membolehkan mata kita berfungsi dengan baik1 dan membantu kita kekal fokus, sama ada di sekolah dan di tempat kerja; Vitamin B2 menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein1; dan Vitamin D membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus1 Memang mengagumkan! Ya, selain kalsium dan vitamin lain, protein dalam susu inilah dikatakan mempunyai peranan yang sangat besar! Antaranya adalah: 1. Bertindak sebagai blok pembina otot, tulang, rambut dan kuku2. 2. Bertindak menyelenggara dan memelihara badan supaya berfungsi dengan lancar. 3. Mengandungi 9 asid amino yang lebih mudah dihadam berbanding sumber protein lain3. Kenapa perlu protein susu setiap hari? Tidak seperti lemak badan, protein tidak boleh disimpan dalam badan untuk kegunaan masa depan. Sebab itulah kita bergantung kepada makanan harian untuk memenuhi keperluan protein ini. Oleh itu, ambil sarapan sihat yang membekalkan sekurang-kurangnya 20 hingga 25 peratus daripada keperluan nutrisi harian kita4. Yang pastinya tambah segelas susu ke dalam sarapan anda adalah pilihan yang bijak. Lebih kuat dan mudah dengan susu Dutch Lady PureFarm! Bagi anda yang sudah mengambil keputusan untuk mengubah gaya hidup dengan mengambil susu pada waktu sarapan, tahniah! Namun, jika masih tidak tahu susu yang terbaik untuk anda, pilihlah susu Dutch Lady PureFarm. Mengapa? Bukan sahaja sedap dan segar, paling mengagumkan dengan hanya segelas susu Dutch Lady PureFarm sewaktu sarapan dapat membantu anda memenuhi lebih daripada 50 peratus keperluan protein yang diperlukan sewaktu sarapan5! Jom sertai peraduan online #dutchladybreakfastchallenge Bermula 8 Oktober sehingga 11 November 2018, sertai peraduan Dutch Lady Breakfast Challenge dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik bernilai lebih RM35, 000! Langkah-langkah penyertaan: 1. Muat naik gambar bagaimana anda menikmati sarapan bersama susu Dutch Lady PureFarm di laman sosial mengikut tema yang ditentukan dalam tempoh peraduan. 2. Letak hashtag #dutchladymy #strongstart #dutchladybreakfastchallenge 3. Jangan lupa tetapkan post anda sebagai Public. Tema peraduan: 1. Quick grab (8 - 19 Okt) 2. Easy feast (20 - 28 Okt) 3. Fave Brekkie (29 Okt - 11 Nov) Hadiah yang ditawarkan: 1. 1 x Hadiah Utama: 3 hari 2 malam di Pangkor Laut Resort serta berpeluang menikmati sarapan unik bernilai lebih daripada RM19, 000, baucer bernilai RM2,000 & Dutch Lady Strong Start Box. 2. 10 x pemenang bagi setiap tema: baucer bernilai RM500 & Dutch Lady Strong Start Box. Untuk maklumat lanjut, sila layari Facebook Dutch Lady Malaysia di www.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk atau https://www.dutchlady.com.my/events.php Rujukan 1.MOH (2010). Guide to Nutrition Labelling and Claims (as at December 2010). Food Safety and Quality Division, Ministry of Health Malaysia, Putrajaya 2.Role of dairy protein for developing countries, 2017. Jan Steijns. 3.Protein, calcium and phosphorous for bone and muscle health. Global Development Nutrition, FrieslandCampina Development Centre AMEA. 4.Grovenor & Smolin, 2002. 5.Protein RNI for 2017 for adults.
|
42
Bagus |
27
Marah |
35
Terkejut |
18
Sedih |
24
Lawak |
41
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
wnwa05 replied at 26-10-2018 03:56 PM
aku tak boleh minum susu pagi2. mesti sakit perut.teh tarik pun tak boleh.. kenapa eh
Lactose intolerance is the inability to break down a type of natural sugar called lactose. Lactose is commonly found in dairy products, such as milk and yogurt. A person becomes lactose intolerant when his or her small intestine stops making enough of the enzyme lactase to digest and break down the lactose
kroit92 replied at 27-10-2018 04:55 PM
lactose intolerant mungkin? macam saya
sumber: google
matkpop replied at 16-10-2018 11:30 AM
@Foxey pagi2 kena minum susu
ADVERTISEMENT