Nasi ayam merupakan menu favourite rakyat Malaysia. Ternyata nasi ayam ni banyak versinya. Ada yang ayam digoreng garing, ayam digoreng basah dan ada juga ayam digoreng madu.
Tak kurang juga dengan nasi yang pelbagai versi. Ada nasi yang berwarna putih dan ada juga nasi yang seakan-akan warna kekuningan.
Jika hendak menghasilkan nasi ayam yang luar biasa kesedapannya ada cara dan tekniknya. Jika ingin mencuba kelainan dan menikmati nasi ayam sebenar boleh cuba resepi oleh Puan Rafiza Idayu ini. Memetik dari laman Mingguan Wanita, khabarnya, resipi ini merupakan adaptasi resipi Nasi Ayam Laily Subang dan perapan ayam dengan resipi steak Me'nate oleh Tuan Haji Mustaffa Haji Othman, bekas masterchef yang pernah berkhidmat di Istana Buckhingham. Berikut antara perkongsian tip tersebut: 1. Nasi tampak 'mewah' dan sedap Rendam beras dengan kunyit 15-30 minit dan toskan. Memadai 1 kecil sudu serbuk kunyit sahaja. Kita hanya mahu nasi ayam kita warna kuning krim sahaja. Warna pastel menampakkan hidangan kelihatan 'mewah'. Lemak ayam adalah 'the ultimate secret' dalam pembuatan nasi ayam. Lemak paling banyak di bahagian tongkeng ayam. Jangan buang, ambil lemak tersebut untuk digunakan ketika menumis nanti. Bahan-bahan Beras 3 pot (Untuk 6-7 orang) 2 ulas bawang putih 1 inci halia Kiub pati ayam Bay leaf atau daun pandan Air rebusan ayam Serbuk kunyit Cara-caranya 1. Panaskan lemak ayam dalam periuk nasi di atas dapur dan tutup. 2. Setelah lemak bertukar menjadi minyak, buang lemak yang tertinggal dan masukkan bawang putih berserta halia yang ditumbuk halus. 3. Kemudian masukkan bay leaf dan kiub pati ayam. 4. Masukkan beras. Pastikan kita ingat sukatan beras banyak mana sebab nanti air rebusan ayam tadi akan dimasukkan juga sama sukatan beras tersebut. 5.Pindakan ke periuk nasi. Bias sehingga masak. 2. Ayam 'Juicy' Masak air sehingga mendidih dan guna api yang besar. Pastikan didihkan air yang banyak hingga mampu meneggelamkan semua ayam. Bila air dah menggelegak, baru masukkan ayam. Ayam pilih 2 kg k eatas. Terpulang nam potong 12 ataupun 4 ataupun seekor ayam direbus. Tutup periuk (wajib) dan masak hingga 5-6 minit. Tujuan menggunakan air mendidih untuk 'perangkap' jus ayam agar kekal dalam daging ayam tersebut. Asingkan air rebusan ini untuk digunakan buat sup, nasi dan sambal. Bahan-bahan prapan ayam 2 ulas bawang putih 3 sudu madu 2 sudu sostiram 1 sudu kicap pekat 1 sudu minyak bijan Sedikit lada sulah Cara-caranya 1. Di dalam mangkuk, campurkan semua bahan tadi. Tak perlu letak garam, namun kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin. 2. Perap ayam yang telah direbus tadi dalam 15 minit. 3. Guna api sederhana kecil, apabila minyak sudah betul-betul panas masukkan ayam, namun jangan masuk banyak sangat. Goreng dalam 5-7 minit sahaja. Boleh juga nak grill dalam oven atau panggang atas arang api. Resipi tetap sama. 3. Sambal nasi ayam Bahan-bahan 6 biji lada besar merah 4 biji tomato 2 ulas bawang putih 1 sudu jus limau Sedikit halia 4 sudu gula 1 sudu kecil garam 200 ml air rebusan ayam 1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan dengan 2 sudu air Cara-caranya 1. Blender semua bahan. Masukkan air rebusan ayam. 2. Masukkan dalam priuk, masak guna api yang kecil. 3. Sudah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis. Siap.! Selamat mencuba. - CARI Sumber: Rafiza Idayu Via Mingguan Wanita |
7
Bagus |
3
Marah |
4
Terkejut |
2
Sedih |
5
Lawak |
6
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
lyza2474 replied at 16-4-2018 03:40 PM
kalau nak jaga lagi sihat.. x yah pun masukkan kiub ayam tu.. masukan air rebusan ayam sudah....
...
ADVERTISEMENT