Sebenarnya pelbagai cara untuk suri rumah mahupun sesiapa memudahkan kerja mereka di dapur. Ini termasuklah menyediakan bumbu atau pun bahan giling terlebih dahulu.
Bumbu seperti bawang besar, halia, cili kering, bawang putih dan sebagainya sebenarnya boleh disiapkan terlebih dahulu. Bila mahu masak, hanya cedok dan terus tumis dalam kuali. Memang mudah. Namun, bagaimana agaknya menghasilkan bahan giling atau bumbu ini sebaiknya agar tahan lama? Seorang netizen berkongsi cara yang mungkin ramai sudah silap melakukannya selama ini. Kata kuncinya ialah bahan yang digunakan ketika mengisar iaitu minyak masak. Jangan sesekali menggunakan air kerana ia boleh membuatkan bumbu tersebut cepat busuk, berkulat dan rosak.
Cara-caranya: 1. Ambil bahan yang anda ingin jadikan bumbu seperti campuran bawang merah dan bawang putih (sebagai contoh). 2. Masukkan bahan ini ke dalam pengisar. 3. Masukkan minyak masak secukupnya ke dalam pengisar. 4. Tambahkan juga sedikit garam. 5. Kisar sehingga halus. 6. Selepas sejuk, simpan dalam bekas kaca atau plastik dan letakkan dalam peti sejuk. 7. Anda boleh simpan dalam peti sejuk untuk jangka masa sebulan atau simpan dalam freezer untuk bertahan beberapa bulan. 7. Gunakan setiap kali anda ingin memasak. - CARI |
21
Bagus |
8
Marah |
22
Terkejut |
10
Sedih |
7
Lawak |
9
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT