View: 7747|Reply: 35
|
Nak Mudah Di Dapur, Siapkan Bumbu 'Instant' Boleh Tahan Berbulan-bulan!
[Copy link]
|
|
Sebenarnya pelbagai cara untuk suri rumah mahupun sesiapa memudahkan kerja mereka di dapur. Ini termasuklah menyediakan bumbu atau pun bahan giling terlebih dahulu.
Bumbu seperti bawang besar, halia, cili kering, bawang putih dan sebagainya sebenarnya boleh disiapkan terlebih dahulu.
Bila mahu masak, hanya cedok dan terus tumis dalam kuali. Memang mudah.
Namun, bagaimana agaknya menghasilkan bahan giling atau bumbu ini sebaiknya agar tahan lama?
Seorang netizen berkongsi cara yang mungkin ramai sudah silap melakukannya selama ini.
Kata kuncinya ialah bahan yang digunakan ketika mengisar iaitu minyak masak. Jangan sesekali menggunakan air kerana ia boleh membuatkan bumbu tersebut cepat busuk, berkulat dan rosak.
Cara-caranya:
1. Ambil bahan yang anda ingin jadikan bumbu seperti campuran bawang merah dan bawang putih (sebagai contoh).
2. Masukkan bahan ini ke dalam pengisar.
3. Masukkan minyak masak secukupnya ke dalam pengisar.
4. Tambahkan juga sedikit garam.
5. Kisar sehingga halus.
6. Selepas sejuk, simpan dalam bekas kaca atau plastik dan letakkan dalam peti sejuk.
7. Anda boleh simpan dalam peti sejuk untuk jangka masa sebulan atau simpan dalam freezer untuk bertahan beberapa bulan.
7. Gunakan setiap kali anda ingin memasak. - CARI
Foto: Carian internet
|
|
|
|
|
|
|
|
Great. Selama ni guna air je.
Nnt balik nak cuba. |
|
|
|
|
|
|
|
Saya guna produk vias.
Dekat bens grocer dah siap jual bahan bahan giling ni. Tinggal beli je |
|
|
|
|
|
|
|
Tq2...mmg guna air je selama ni..
Baru tahu tips guna minyak.. |
|
|
|
|
|
|
|
boleh try... simpan dalam bekas comel2 mcm tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
oooo...aku pun guna air je selama nie...
Tq for the info.. |
|
|
|
|
|
|
|
iols blend ngn air je dlm kuantiti sedikit lps tu baru taruk myk.
tahan je berbulan2. |
|
|
|
|
|
|
|
good info... patut la buat cepat rosak xleh guna air rupanya |
|
|
|
|
|
|
|
nnt ai try{:childlike{:childlike{:childlike |
|
|
|
|
|
|
|
Nice. Senang la masak lps ni {:teatime |
|
|
|
|
|
|
|
Yep guna minyak boleh tahan lama. Tp bergantung pada cara simpan kot. |
|
|
|
|
|
|
|
Memang buat gini. Lagi 1 bila guna minyak akan lebih halus. Contohnya cili tu.bila buat sambal tumis memang smooth jer texture.
|
|
|
|
|
|
|
|
minyak tu kena guna minyak masak kelapa sawit tu ke?
minyak sunflower/olive oil or any other minyak untuk memasak boleh digunakan jugak tak? |
|
|
|
|
|
|
|
bestkan kalau boleh masak hari-hari.. superwomen |
|
|
|
|
|
|
|
Dah lama guna minyak pun..belajar dari orang malaya juga bini polis ni.. |
|
|
|
|
|
|
|
Skrg ni mcm mcm blh dipermudahkn....
Peti ais tu blh buat frozen food etc...
Masa aku kecik kecik dulu, peti ais bhg sejuk beku tu guna utk buat ais je....pdhal peti ais yg sama...skrg kita dah berpikir di luar kotak....hidup pun lebih mudah kann |
|
|
|
|
|
|
| |
|