Kita sering mendengar isu keselamatan makanan atau 'food security'. Bayangkan betapa ngeri memikirkan jika dunia dan manusia di dalamnya ketiadaan atau kehabisan makanan.
Akan tetapi, dalam masa yang sama jutaan tan makanan menjadi sisa yang dibuang disebabkan budaya kepenggunaan kita yang tidak terkawal, tanpa batas. Yang menyedihkan, tahukah anda dalam satu hari rakyat Malaysia dianggarkan membuang sehingga 8,000 tan makanan yang bersamaan jumlah untuk keperluan tujuh juta orang. Memetik laporan Astro Awani, jumlah itu didedahkan oleh Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) Nor Siti Aishah Said ketika seminar ''Feed People, Not Landfills'' di Petaling Jaya kelmarin. Tambah Nor Siti Aishah Said, pembuangan makanan itu merangkumi sepanjang proses persiapan, pengeluaran dan pemprosesan sesuatu makanan serta sesi makan.
"Keadaan itu menjadikan makanan sebagai komposisi tertinggi iaitu 45 peratus daripada keseluruhan sisa pepejal di tapak pelupusan sampah di negara ini." Bagaimanapun, tegasnya keadaan ini boleh dielakkan sekiranya rakyat Malaysia lebih perihatin dalam soal pengambilan makanan dengan hanya memakan makanan yang diperlukan sahaja. Sementara itu, Dekan Kluster Penyelidikan Sustainability Science Universiti Malaya Profesor Madya Dr Sumiani Yusoff berkata pembuangan sisa makanan bukan hanya sesuatu yang membazir malah mengancam alam sekitar. "Sisa makanan di tapak pelupusan sampah akan menghasilkan gas metana yang tinggi selain larut resapan yang sangat kotor sehingga memberi kesan kepada sungai dan sumber air bawah tanah," katanya lagi.- CARI |
8
Bagus |
16
Marah |
Terkejut |
7
Sedih |
6
Lawak |
8
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT