Bagi mereka yang pernah ke Thailand, pasti tidak akan melepaskan peluang untuk menikmati salah satu menu wajib cuba di sana iaitu Pad Thai.
Memang sedap, dengan rasa yang manis, masam dan masin pasti membuatkan deria rasa anda seperti 'menari-nari.' Pad Thai juga boleh didapati dalam menu sesetengah kedai di Malaysia, namun bagi anda yang mahu mencuba untuk masaknya sendiri, ayuh cuba resepi ini. Bahan-Bahan: Kuetiau kering 2 sudu gula perang 2 sudu asam jawa 2 sudu sos ikan 5 sudu minyak sayuran 1 biji bawang besar, lebih kurang 1 auns dan cincang halus
2 ulas bawang putih besar, cincang halus. 6 auns tofu lebih pejal, potong seakan batang mancis sepanjang 1 inci dan 1/4 inci lebar serta tebal 2 sudu udang kering Udang/ayam/daging 2 biji telur, dipukul sebati Perasa: 1 biji limau nipis dipotong wedges Gula Sos ikan Serbuk cili merah 1/3-1/2 cawan kacang panggang dicincang Cara-Cara: 1) Rendam kuetiau kering ke dalam air bersuhu bilik selama 30 hingga 40 minit 2) Kacau gula, asam jawa dan sos ikan sehingga larut. Ketepikan. 3) Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana tinggi. Masukkan kuetiau yang telah ditos ke dalam kuali dan tambah sos yang sudah dikacau sebati tadi. 4) Tolak kuetiau ke bahagian tepi kuali dan tambah 2 sudu besar minyak ke dalam kuali. Tuangkan bawang merah, bawang putih, lobak merah, tofu dan udang kering. Kacau selama 1 minit di bahagian sebelah kuetiau yang sedang masak (di dalam kuali yang sama). 5) Tambah udang/ayam/daging ke bahagian campuran bawang dan kacau sehingga udang menjadi separuh masak. 6) Kacau kuetiau di sekitar kuali dan membentuk lubang di bahagian tengah kuali. Tuangkan telur dan kacau telur menjadi scramble. 7) Hidangkannya dan tabur taugeh mentah serta gaul sebati. Perah limau nipis dan letakkan kacang tanah untuk lebih keenakan. Bagi mereka yang sudah jemu dengan menu biasa, apa kata cuba sajian Pad Thai yang sangat menyelerakan ini. Selamat mencuba! -CARI Kredit resipi: Zila Nurazila
|
17
Bagus |
9
Marah |
7
Terkejut |
10
Sedih |
22
Lawak |
6
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT