oleh Adib ZA Kredit resipi/foto: Resipiummi.com Bagi anda yang pernah berkunjung ke Terengganu, pasti sukar melupakan menu makanan laut yang dicelup tepung dan digoreng panas-panas.
Ini termasuklah ikan celup tepung yang enak dimakan dengan nasi kerabu atau pun nasi putih biasa. Susah sangat nak cari di restoran, apa kata anda siapkan sendiri, resipinya juga tak terlalu sukar. Selamat mencuba ya! Bahan-bahan: 10 ekor ikan sardin atau kembong
3 cawan tepung beras Air kapur 1 biji telur – pkul telur dahulu sebelum dimasukkan dalam bancuhan Sedikit serbuk kunyit Kelapa parut – Sekiranya tiada boleh gantikan dengan tepung jagung Cara-caranya: 1. Masukkan kesemua bahan-bahan di atas. Campurkan air dan kacau hingga sebati. Jangan terlalu cair bancuhan ini. Tambahkan tepung beras atau kelapa parut sekiranya bancuhan cair. 2. Bila bancuhan sudah siap bolehlah bersedia untuk menggoreng ikan. 3. Panaskan minyak dan celupkan ikan dengan bancuhan tadi. Selepas ikan masak angkat dan alaskan dengan tisu. Resipi ini juga boleh digunakan untuk menggoreng pisang atau keledek. - CARI |
25
Bagus |
18
Marah |
14
Terkejut |
22
Sedih |
13
Lawak |
22
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT