Oleh : TSLOO
Untuk membuat kek Jantung, ia memerlukan kesabaran yang tinggi kerana kek ini sangat rumit untuk disediakan. Kek ini juga menyerupai kek lapis tetapi digoreng, bukan dibakar. Sesuai bagi mereka yang tidak mempunyai ketuhar jenis gril. Kek Jantung ini adalah hidangan tradisional di Sarawak dan pernah popular beberapa dekad yang lalu. Untuk membuat kek jantung mesti menggunakan api yang perlahan. Bahan-bahan 300 gm gula kastor 300 gm marjerin 10 biji telur 400 gm tepung gandum 1 sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh vanila
Minyak untuk melenser sumber foto: http://lilyrianitravelholic.blogspot.my/ Cara membuatnya: 1) Pukul gula kastor dan marjerin sehingga gebu. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul sehingga sebati. 2) Masukkan tepung yang sudah diayak dengan serbuk penaik. 3) Bila adunan sebati, masukkan pula vanila. 4) Panaskan kuali berukuran 20 sm. Lenser dengan sedikit minyak. 5) Letak satu sudu teh adunan ke dalam kuali. Bila keperangan, terbalikkan. 6) Angkat kepingan tadi. Lenser kuali dan masukkan adunan yang besar sedikit daripada yang pertama. 7) Letak kepingan pertama di tengahnya. Bila baghagian bawa masak, terbalikkan. 8) Tekan serkelilingnya supaya masak. Bila keperangan bolehlah diangkat. 9) Ulangi dengan kepingan seterusny yang lebih besar daripada yang sebelumnya. 10) Buat sehingga kek menjadi sebesar 12-14 sm sumber info: http://lilyrianitravelholic.blogspot.my/
|
29
Bagus |
36
Marah |
26
Terkejut |
28
Sedih |
18
Lawak |
37
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT