Oleh Izzah Abbasy
Siapa suka makan makanan Korea? Lagi-lagi Kimchi. Biasa juga dengar dan tengok bila tonton drama atau filem Korea pasti ada bab yang mereka akan makan Kimchi. Kenal tak Kimchi ni apa? Ala, sebenarnya kobis jeruk je pun. Sedap ke tak? Ha, penulis pernah makan. Sedap jugalah. Pedas-pedas masam gitu. Nah, penulis kongsikan resepi Kimchi daripada saudari Siti Zalina tapi dah diolah bagi 'cun' untuk anda semua. - CARI Infonet Cara-cara penyediaan
Cara nak buangkan masin, rendam dengan air biasa tapi perlu ditukar ganti airnya sehingga kurang masin.
2) Bahan-bahan lain yang diperlukan : Lobak, kucai dan daun bawang dipotong halus Bahan-bahan berikut pula untuk 1 biji kobis dan sayur-sayur lain Buah pear Korea 1 biji (kisar dengan secawan air) Cencaluk 1/2 botol Cili flake 250gm Bawang putih 10 ulas Cili merah besar (buang biji) 5 biji Halia setengah inci Nasi satu senduk Sos Ikan 5 sudu makan Semua bahan kecuali cili flake dikisar dengan air buah pear tadi. Dah siap campur cili flake, rasa ikut selera masing-masing. 3) Gaulkan pes, cili merah, bawang putih, halia, cencaluk, cili powder dan air buah pear tadi. Boleh masuk bancuhan tepung kanji atau nasi yg dikisar dengan sedikit air. (untuk memekatkan sos, tambah cili padi nak bagi pedas) 4) Kobis yang dah siap dibasuh bolehlah diletak pes. Pastikan letak setiap helaian sayur. 5) Sayur lain gaul dalam bekas lain kemudian baru diletak sekali dengan kobis seperti gambar di bawah. Kemudian simpanlah dalam bekas untuk beberapa hari, selepas itu bolehlah makan dengan nasi atau apa sahaja. |
26
Bagus |
19
Marah |
33
Terkejut |
12
Sedih |
38
Lawak |
16
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
munchkin replied at 16-3-2016 05:36 PM
Mana ada pakai chili glakes? Rasa lain benor. Kaler pun lain. Orang pakai gochugaru. Korean ted chi ...
Mary_jane replied at 16-3-2016 05:33 PM
Kenapa pakai cencaluk? Tukar sos ikan lagi sedap kot.
CARI-IIN replied at 16-3-2016 05:42 PM
ikut taste masing2 lah kot.. macam saudari Siti Zalina ni dia guna bahan-bahan yang mudah.. rasa l ...
munchkin replied at 16-3-2016 05:50 PM
Rasa lebih kurang eh? Dah try ke?
My mil buat guna kekdah ni jugak. Pelik rasa. Satu family ...
comel91 replied at 16-3-2016 06:15 PM
memang pakai cencaluk eh tt? orang korea ade cencalok ke?
CARI-IIN replied at 17-3-2016 09:59 AM
dah rasa.. tp bukn buat sndri la.. hehe n xprasan pun rasa cencalok tu.. not bad laaa
ADVERTISEMENT