View: 7333|Reply: 25
|
Tak Payah Pi Korea, Boleh Buat Sendiri Je Kimchi Sedap!
[Copy link]
|
|
Oleh Izzah Abbasy
Siapa suka makan makanan Korea? Lagi-lagi Kimchi. Biasa juga dengar dan tengok bila tonton drama atau filem Korea pasti ada bab yang mereka akan makan Kimchi.
Kenal tak Kimchi ni apa? Ala, sebenarnya kobis jeruk je pun. Sedap ke tak? Ha, penulis pernah makan. Sedap jugalah. Pedas-pedas masam gitu.
Nah, penulis kongsikan resepi Kimchi daripada saudari Siti Zalina tapi dah diolah bagi 'cun' untuk anda semua. - CARI Infonet
Cara-cara penyediaan
1) Sediakan Kobis cina atau kobis panjang dipotong 2 atau 4, rendamkan dengan garam dan sedikit Rendam sampai lembut kalau boleh lebih daripada 4 jam.
Cara nak buangkan masin, rendam dengan air biasa tapi perlu ditukar ganti airnya sehingga kurang masin.
2) Bahan-bahan lain yang diperlukan :
Lobak, kucai dan daun bawang dipotong halus
Bahan-bahan berikut pula untuk 1 biji kobis dan sayur-sayur lain
Buah pear Korea 1 biji (kisar dengan secawan air)
Cencaluk 1/2 botol
Cili flake 250gm
Bawang putih 10 ulas
Cili merah besar (buang biji) 5 biji
Halia setengah inci
Nasi satu senduk
Sos Ikan 5 sudu makan
Semua bahan kecuali cili flake dikisar dengan air buah pear tadi.
Dah siap campur cili flake, rasa ikut selera masing-masing.
3) Gaulkan pes, cili merah, bawang putih, halia, cencaluk, cili powder dan air buah pear tadi.
Boleh masuk bancuhan tepung kanji atau nasi yg dikisar dengan sedikit air. (untuk memekatkan sos, tambah cili padi nak bagi pedas)
4) Kobis yang dah siap dibasuh bolehlah diletak pes. Pastikan letak setiap helaian sayur.
5) Sayur lain gaul dalam bekas lain kemudian baru diletak sekali dengan kobis seperti gambar di bawah. Kemudian simpanlah dalam bekas untuk beberapa hari, selepas itu bolehlah makan dengan nasi atau apa sahaja.
|
|
|
|
|
|
|
|
dok nerahi akuuuuuu!
*berahi |
|
|
|
|
|
|
|
Kat peti ais ada, auntie kirim. Makan dengan nasi putih panas2 sedap gila! |
|
|
|
|
|
|
|
Kenapa pakai cencaluk? Tukar sos ikan lagi sedap kot. |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by munchkin at 16-3-2016 05:38 PM
Mana ada pakai chili glakes? Rasa lain benor. Kaler pun lain. Orang pakai gochugaru. Korean ted chili powder. Tak berapa pedas and sweet sikit rasa dia. Cili flakes pedas and pahit. Lagi satu kena pakai sweet rice flour/tepung pulut. Cencaluk pun tak pakai lah. Aiyooo
Pakai chili flakes tu nampak gelap tak cantik dah macam kuah rojak pulak. |
|
|
|
|
|
|
|
cencaluk?kimchi version melaka ehehehe |
|
|
|
|
|
|
|
ikut taste masing2 lah kot.. macam saudari Siti Zalina ni dia guna bahan-bahan yang mudah.. rasa lebih kurg..
|
|
|
|
|
|
|
|
dia pakai dua2.. xsure plak knp.. terpulang pada selera masing2
|
|
|
|
|
|
|
|
Edited by munchkin at 16-3-2016 05:52 PM
CARI-IIN replied at 16-3-2016 05:42 PM
ikut taste masing2 lah kot.. macam saudari Siti Zalina ni dia guna bahan-bahan yang mudah.. rasa l ...
Rasa lebih kurang eh? Dah try ke?
My mil buat guna kekdah ni jugak. Pelik rasa. Satu family tak makan. Berbuang je. Dia tak guna cencalok lah. Tapi guna chili flakes. Sebab tu ai komen.
Ive tried different variations of kimci at many restaurants. Kadang yg orang korea buat pun hauk jugak.
Kimci yg sedap kat sweet tree and oiso. Nanti i nak cuba kat go gung pulak. |
|
|
|
|
|
|
|
memang pakai cencaluk eh tt? orang korea ade cencalok ke? |
|
|
|
|
|
|
|
X penah mkn kimchi kt korea jd xtau rs original cam ne..penah mkn kimchi kt sopoong restaurant,ioi putrajaya..sedap je..laju sy mkn.. |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya lahai...kimchi ni memang favourite saya nih
nanti nak try buat sekali..
tapi kenapa resepi ni rupanya macam kuah rojak je?
nanti nak google la resepi..
|
|
|
|
|
|
|
|
dah rasa.. tp bukn buat sndri la.. hehe n xprasan pun rasa cencalok tu.. not bad laaa
|
|
|
|
|
|
|
|
xlaa.. kalau ikut resepi sbnr korea mana la nk jumpa cencalok nii.. depends pd selera lah.. resepi yg ni dia letak cencalok.. lain pd yg lain la kot
|
|
|
|
|
|
|
|
CARI-IIN replied at 17-3-2016 09:59 AM
dah rasa.. tp bukn buat sndri la.. hehe n xprasan pun rasa cencalok tu.. not bad laaa
Ye ke? Gituuu dia.
Ai mmg buat sendiri. Ikut resipi asal guna gochugaru. My mil ikut resepi ni tanpa cencalok tapi mmg tak mkn whole family. Tak berani nak letak cencaloks. Nanti takdak sapa makan. Hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
ada yang lagi advance resepi yang iols pernah jumpa,
time tu kenal kat matrik,
budak ni mix korean malay..
mak nye kelantan, ayah nye yang korean..
sekali mak nye pergi gantikan sos ikan dengan budu,
elok je nenek korea dia kata sedap...hahahaha..
lagi advance, mak dia tambah hirisan cili padi uols nak kasi lagi pedasss..
tak rasa budu pun bila da tergaul semua tu katanya..
kimchi ni banyak version,
resepi yang kat atas ni pakai cencaluk sebabnye
memang ada pun resepi yang guna udang kecil masin yang dijeruk,
salted fermented shrimp (saeujeot) namanye,
cencaluk la tu kan kalau ikut kan kat malaysia ni punya style,
gi buka website maangchi.com sana,
berjenis2 resepi kimchi dia ada,
salah satu nye guna "cencaluk" tadi:
Seasonings and spices:
½ cup garlic cloves (24 garlic cloves), minced
2 teaspoon ginger, minced
1 medium onion, minced
½ cup fish sauce
¼ cup fermented salted shrimp (saeujeot) with the salty brine, chopped
2 cups hot pepper flakes (gochugaru)
so tak salah la akak atas ni nak guna cencaluk pun..
macam chilli flakes tu,
maybe dia tak jumpa hot pepper flakes kat area umah dia,
pakai je la yang mana ada,
chilli flakes gittew..
kalau nak tunggu jumpa hot pepper flakes,
sampai bila2 pun tak termakan kimchi akak ni..
lagi satu tak pakai tepung pulut pun tak pe,
sebab tu akak ni guna nasi gitteww..
Maangchi, do I have to make sweet rice flour porridge(tepung pulut) to make kimchi? If I don’t want to use porridge, what shall I do?
A: No, you don’t have to. Some people don’t use porridge, but I always make porridge to make good kimchi paste. Porridge helps hot pepper flakes, fish sauce, garlic, ginger and all spices mix together. Otherwise, the kimchi paste will be too thick to put it between cabbage leaves easily. So you can use sweet pear juice instead of making porridge if you want. I sometimes use pear to make kimchi paste, too.
Maangchi, you used squid this time! Last time your kimchi was made with raw oysters! My other Korean friends never use oysters or squid.
A: Kimchi recipes vary from region to region, so some ingredients will be different. You can follow a few different recipes and choose the best recipe that suits your taste. |
|
|
|
|
|
|
|
gambar cencaluk version korea (sumber: maangchi.com)
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
dah pernah cuba makan kimchi ni tp tak mampu telan. |
|
|
|
|
|
|
|
Tak boleh telan sangat kimchi. Tp mknn korea lain boleh mkn. |
|
|
|
|
|
|
|
nampak sedap tau. tp ak xmakan cencalok |
|
|
|
|
|
|
| |
|