Oleh Izzah Abbasy
Nak masak apa hujung minggu ini? Rasa malas nak masak yang berat-berat, apa kata cuba masak resepi Ayam Goreng Siam. Makan dengan nasi panas tau. Mudah dan cepat disediakan. Bahan-bahan
1) 1/2 ekor ayam - dipotong kecil tulang dan potong kecil. Perap dengan garam dan kunyit.
2) Goreng ayam sehingga masak.
3) Bahan sambal yg amat mudah
4) Tumbuk kasar bawang putih, halia dan cili api. 6) Panaskan sedikit minyak masak. Tumis bahan yang ditumbuk. 7) Perasakan tumisan dengan 2 sudu besar fishsauce / sos ikan. 2 cubit ajinomoto. Masakan ini tak guna garam sebab sos ikan dah masin. 8) Masukkan 1/2 cawan air. Kalau suka kuah lebih boleh tambah air. 9) Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau rata. 10) Masukkan daun ketumbar yang dicincang kasar. Gaul rata. Tutup api. Siap! Makan dengan nasi panas memang terangkat! Nomm..nom..nomm Selamat mencuba! Kredit resepi : Nana Khalil
|
23
Bagus |
32
Marah |
58
Terkejut |
19
Sedih |
31
Lawak |
22
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
fly_in_d_sky replied at 12-3-2016 12:54 PM
takde bahan perasa boleh ke? kenapa masakan sekarang ada bahan perasa?
CARI-IIN replied at 14-3-2016 11:52 AM
Boleh je, lagi bagus xguna perasa.. ni sebab menu siam.. org siam suka lah letak aji semua, tu yg ...
ADVERTISEMENT