CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Rahsia Pulut Manga Thai Istimewa

7-1-2016 06:48 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 5032| Komen: 2


Oleh : Dean BZ


Pulut manga kebiasaannya popular di negeri-negeri sebelah utara terutamanya negeri Perlis. Manga yang manis dimakan dengan kuah santan bersama pulut pastinya menyegarkan tekak. Berbeza dengan pulut manga Thai yang dihidang dengan taburan sejenis kacang.

Jom kita cuba resepi pulut manga Thai yang dikongsikan oleh Che" Nom :

Masa:
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 50 minit
Jumlah Hidangan : 5 orang

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan untuk pulut mangga
400 gram beras pulut, rendam semalaman
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
2-3 sudu besar gula
sedikit garam
beberapa helai daun pandan, atau daun pisang
2 sudu besar bijan, dibakar tanpa minyak untuk taburan
3 biji mangga

Bahan untuk kuah santan:
1 cawan santan pekat
1 sudu kecil tepung beras atau tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
1 helai daun pandan, carik dan simpul
garam secukup rasa (biar kuah agak masin)

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk pulut:
1- Panaskan pengukus. Lapik dulang pengukus dengan daun pisang atau susun daun pandan rapat-rapat.
2- Bilas pulut yang telah direndam semalaman dan tapis keluar airnya. Masukkan ke dalam dulang kukusan dan kukus sehingga lembut. Anggaran masa kukus adalah selama 20 minit.
3- Apabila sudah lembut, angkat dan masukkan pulut kukus ke dalam mangkuk yang besar.
4- Satukan santan pekat, santan cair, gula dan garam dan kacau sebati. Tuang bancuhan santan ke dalam pulut yang masih panas tadi. Balik-balikkan pulut dan biar seketika supaya kuah bancuhan meresap ke dalam pulut. Apabila pulut sudah kering meresap kuah santan, ambil garfu dan gemburkan pulut.
5- Hidang bersama kuah santan, buah mangga dan taburan bijan.

Cara-cara untuk kuah santan:
1- Panaskan santan pekat di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Masukkan garam, daun pandan dan bancuhan tepung. Teruskan kacau supaya santan tidak berketul. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung. Anda boleh agak-agak kepekatan di sini.
2- Pastikan kuah mempunyai rasa yang agak masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis buah dan pulut. Angkat dan sejukkan.


Selamat mencuba. Khob Khun Kab!- CARI Infonet.


17

Bagus
10

Marah
9

Terkejut
8

Sedih
15

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (65 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tudunglitup 8-1-2016 01:34 PM
sedap, tapi saya tak boleh makan pulut. angin.
Quote mamigonzales 9-1-2016 02:39 AM
awesome,suka pulut

Lihat semua komen(2)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-9-2024 01:36 AM GMT+8 , Processed in 0.110011 second(s), 17 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top