Oleh Izzah Abbasy
Kuih sagu atau kuih biji sagu ini ramai yang meminatinya tetapi tidak tahu nama untuk kuih ini. Kuih yang berwarna merah sirap yang disalut dengan kelapa sedap dihidang pada minum petang bersama insan tersayang. Lebih sedap lagi jika dinikmati dengan air teh 'o' panas. Fuhh, sangat menyegarkan tekak. Musim sejuk atau hujan ini, bolehlah rajin-rajin buat kuih daripada membeli. Berikut, resepi Kuih Sagu khas untuk anda. Bahan-bahan
500ml air 120g sagu 100g gula putih ¼ sudu teh pati ros ¼ sudu teh pewarna merah 1 sudu besar air berlebihan 1 cawan kelapa parut (bahagian putih sahaja) ¼ sudu teh garam halus
Cara-cara membuat 1. Masukkan air ke dalam periuk ataupun kuali yang bersaiz sederhana sehingga mendidih. Masukkan sagu dan biarkannya masak dengan api yang kecil dan kacau sagu sehingga putih lutsinar selama 10 minit. Tutupkannya dengan penutup periuk dan ketepikannya selama 10 minit. 2. Campurkan pati sirap ros, dan air ke dalam cawan yang kecil. 3. Buka penutup periuk tadi dan masukkan gula sambil mengacau dan panaskannya semula sehingga semua gula larut dengan sebati. Tuangkan campuran pati sirap ros dan kacau. Padamkan api. 4. Bilaskan bekas atau loyang yang jernih (tidak melepasi 20sm) dengan air untuk mengelakkan sagu dari melekat kepada bekasnya. Pindahkan sagu yang sudah siap dimasak ke dalam bekas ini. Ketepikannya untuk disejukkan. Potongkan bentuk mengikut kesukaan anda. 5. Gaulkan kelapa muda yang diparut dan garam di atas pinggan. Golekkan kuih sagu ke atas kuih sagu ini sebelum dihidangkan. - CARI Infonet Info : http://www.hungrygowhere.my Foto : iresipi.com dan seripayaku |
8
Bagus |
9
Marah |
14
Terkejut |
3
Sedih |
4
Lawak |
12
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT