Oleh : Dean BZ Sumber foto : www.asiafinest.com Lamanya tak makan Sizzling Yee Mee.. Tengok gambar je kecur liur pula dibuatnya. Buat penggemar sizzling mungkin anda boleh cuba sendiri resepi ini, tak adalah susah pun nak buat. Cuma anda perlu membeli plat khas untuk sizzling mee sebab macam pelik kan kalau makan sizzling mee dalam pinggan kaca. Ke tak? Bahan-bahan untuk membuat sizzling yee mee ni tidaklah susah nak cari, pergi je di super market pasti ada. Rasa nak makan ramai-ramai beli lebih sikit bahan-bahan tu. Jom kita tengok bahan-bahan yang diperlukan dan cara membuatnya. Resepi Sizzling Yee Mee ( untuk 5 orang) 9 ulas bawang putih ( ketuk atau hiris) 2-3 inci halia ( hiris nipis) 5-6 tangkai Cili kering ( potong 2 atau 3) nak pedas boleh lebihkan.. sebelah dada ayam sebungkus cendawan shitake sos tiram kicap pekat dan kicap cair serbuk lada hitam sesudu kecil minyak bijan 4-5 cawan air (ikut suka pun boleh) 3-4 sudu besar tepung jagung untuk pemekat ( harus di bancuh dengan air) sayur sawi yee mee Cara-cara: tumis bawang putih, halia dan cili kering bila hingga kekuningan masukkan ayam kemudian sedikit air.. masukkan cendawan.. masukkan air, biarkan seketika hingga ayam masak.. masukkan semua perasa (kicap, sos tiram,lada hitam) masukkan minyak bijan tutup seketika.. pastikan cendawan dan ayam betul2 masak masukkan cecair tepung jagung untuk memekatkan kuah.. bila rasa dah ok... dah boleh la mulakan proses membuat yee mee atas hot plate tu... mula mula masukkan mee atas hot plate, letakkan sayur di atasnya, kemudian curahkan kuahnya sesenduk di atas mee tersebut, pecahkan telur jika mahu, dan teruskan mencurahkan kuah beserta lauk dan cendawan secukupnya... kacau kacau mee untuk serasakan kelembutannya kalau takda hot plate.. boleh je satukan.. masukkan yee mee bersama kuah dalam kuali.. yee mee: rendam seketika dengan air masak, dalam 5-10 minit, kemudian buang airnya dan biarkan seketika. air tu perlu dibuang untuk mengelakkan mee terlalu lembut, anda akan dapati mee masih lagi keras ketika air telah dibuang, namun jangan risau, mee itu akan cepat lembut bila dibiarkan seketika. Semoga resepi yang dipetik dari kellazule.blogspot.com ini dapat membantu anda mencuba satu resepi masakan baru. Asyik masak tom yam, gulai lemak pun boring juga. Selamat mencuba, sedap update sini ya. - CARI Infonet.
|
25
Bagus |
19
Marah |
17
Terkejut |
10
Sedih |
8
Lawak |
19
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
comel91 replied at 26-8-2015 05:46 PM
mane nk beli kuali sizling tu?? nak masak yang asap2 tu
ADVERTISEMENT